Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Na początku stały na południowym. Pomyślałam, że może za ciepło mają, dużo słońca było u nas ostatnio, więc przeniosłam na północe, ale większość dnia i tak spędzają w tunelu. Problem w tym, że zaczęły się tak przechylać i nie bardzo wyobrażam sobie jak to będzie, jak już będą miały kilka liści, boję się, że się połamią. może niepotrzebnie? :roll: Wykiełkowało mi 100% nasion, a tego w sumie nie zakładałam, więc te cztery posłużą za króliki doświadczalne. Jak padną, to trudno, jak będą miały się dobrze, to z resztą też tak zrobię.
pozdrawiam, Anita
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też wybiegają, jest z nimi trudniej niż z innymi warzywami jeżeli chodzi o zapobieganie. Ja nie pikowałam ale bylo miejsce w doniczce na podsypanie ziemi więc podsypałam a mimo tego dalej łodyżka coraz dluższa.
Jak było słonecznie wynosiłam na balkon, miejsce zasłonięte od wiatru , trochę pomagało ale znowu jest zimniej i muszą stać na parapecie.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

U mnie, kiedy już straciłam nadzieję, zaczęły wyłazić z ziemi. Może jednak choć jeden uda mi się posadzić do gruntu :;230
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

moje stoją na nóżce 6 centymetrowej, ale mają dopiero po jednym lisciu właściwym :wink:
pozdrawiam
Edyta
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Za namową i ja skusiłam się na te arbuzy no i syn nie dał mi żyć. Kupiłam odmianę Rosario. Pierw nasionka poszły na watę a z mini kiełkiem do ziemi i już się wychylają ;:138 dla szczerości muszę dodać iż syn (6 latek zarażony ogrodnictwem) to wszystko
robił!!! Teraz czytając inny wątek okazało się iż arbuzy też chorują i tu moje pytanie- czy wy czymś pryskacie?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Kasiu, gratuluję Ci takiego fajnego 'małego' ogrodnika. :P
Nic nie wyczytałam w wątku arbuzowym aby ktoś pryskał... - hallo, pryska ktoś? :roll:
pozdrawiam, Anita
PKasia
200p
200p

Post »

Witam!
Anitko dziękuję tak go powoli zarażam no przecież muszę mieć jakiegoś godnego zastępcę!!! A mój drugi syn 2 letni nie jest wcale gorszy ostatnio przy chwili nie uwagi posiał sobie sam 2 rodzaje sałaty do grządki z pietruszką, marchewką i rzodkiewką na tak zwany misz-masz nie czekając na mnie! Więc chyba będą mają to w genach....
No to rosną nam małe ogrodniki!!!
Witia odpisał mi w innym wątku iż pryska się arbuzy jak ogórki przeciw mączniakowi rzekomemu i mączniakowi prawdziwemu środkiem jak Amistr, Ridomil i Bravo przy wystąpieniu pierwszych objaw a zapobiegawczo wyciągiem z skrzypu lub Bioczos, Grent, Biosept powtarzając oprysk co 7 dni do końca uprawy, w stężeniu jak na ogórki. Ale również dodał iż jest to tylko konieczne jak jest kiepskie lato i roślinki chorują. To może jednak warto zapobiegawczo?
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

U mnie arbuzy też już wschodzą..
Z akcji już zaczyna wypuszczać listki.. a 2 inne wychodzą z ziemi..
Synek się już dyni doczekać nie może..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
PKasia
200p
200p

Post »

Tak dobrze rozumiem te kolorowe torebeczki z nasionkami nie tylko są dla nas tak kuszące, moje mam na wysokości bo inaczej już by były wszystkie wysiane i pomieszane nasionka. No i też nie umiemy się już doczekać tego pierwszego momentu jak już pójdzie groszek oberwać choć pierwszy jest rabarbar ale tak na surowo z cukrem nie lubią tylko na kompot albo ciasto. Więc miejmy nadzieje na gorące lato!!!
Pozdrawiam Kasia
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

WItam. Dopiero zaczynam uprawe arbuza i to będzie moja pierwsza hodowlana roslina. W związku z tym mam jedno pytanie.
Czy można siać już rosario i złoto wolicy do doniczek i na jaką głebokość???
Piotr
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Kasiu, tak czytałam te posty Witji, mam nadzieję, że pogoda dopisze i nie trzeba będzie robić skrzypowych wywarów.
pozdrawiam, Anita
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

ja dzisiaj wsadziłam jednego arbuza do tunelu foliowego, pod niego dałam trochę krowiego zeszłorocznego guana ;) zobaczymy jak będzie się spisywał ;)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Jest za wcześnie do tunelu. Noce są zimne. Arbuz to wyjątkowo ciepłolubna roślina. Ale może uda się.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

W końcu 2 moje arbuzy z akcji wyszły z ziemi :heja , pierwszą partie jaką siałem (2 nasionka) siedziały w ziemi 2 tyg i nic ,jak zajrzałam do środka to okazało się że zgniły- teraz wiem że miały za mokrą ziemie ;:108
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

to tylko w ramach eksperymentu, na noc przykrywam dodatkowo grubą agrowłókniną...zobaczymy..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”