Kawon ( arbuz ) - część 1
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Na początku stały na południowym. Pomyślałam, że może za ciepło mają, dużo słońca było u nas ostatnio, więc przeniosłam na północe, ale większość dnia i tak spędzają w tunelu. Problem w tym, że zaczęły się tak przechylać i nie bardzo wyobrażam sobie jak to będzie, jak już będą miały kilka liści, boję się, że się połamią. może niepotrzebnie?
Wykiełkowało mi 100% nasion, a tego w sumie nie zakładałam, więc te cztery posłużą za króliki doświadczalne. Jak padną, to trudno, jak będą miały się dobrze, to z resztą też tak zrobię.

pozdrawiam, Anita
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje też wybiegają, jest z nimi trudniej niż z innymi warzywami jeżeli chodzi o zapobieganie. Ja nie pikowałam ale bylo miejsce w doniczce na podsypanie ziemi więc podsypałam a mimo tego dalej łodyżka coraz dluższa.
Jak było słonecznie wynosiłam na balkon, miejsce zasłonięte od wiatru , trochę pomagało ale znowu jest zimniej i muszą stać na parapecie.
Jak było słonecznie wynosiłam na balkon, miejsce zasłonięte od wiatru , trochę pomagało ale znowu jest zimniej i muszą stać na parapecie.
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
U mnie, kiedy już straciłam nadzieję, zaczęły wyłazić z ziemi. Może jednak choć jeden uda mi się posadzić do gruntu 

Pozdrawiam Dorota

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
moje stoją na nóżce 6 centymetrowej, ale mają dopiero po jednym lisciu właściwym 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Witam!
Za namową i ja skusiłam się na te arbuzy no i syn nie dał mi żyć. Kupiłam odmianę Rosario. Pierw nasionka poszły na watę a z mini kiełkiem do ziemi i już się wychylają
dla szczerości muszę dodać iż syn (6 latek zarażony ogrodnictwem) to wszystko
robił!!! Teraz czytając inny wątek okazało się iż arbuzy też chorują i tu moje pytanie- czy wy czymś pryskacie?
Za namową i ja skusiłam się na te arbuzy no i syn nie dał mi żyć. Kupiłam odmianę Rosario. Pierw nasionka poszły na watę a z mini kiełkiem do ziemi i już się wychylają

robił!!! Teraz czytając inny wątek okazało się iż arbuzy też chorują i tu moje pytanie- czy wy czymś pryskacie?
- NITKA
- 1000p
Kasiu, gratuluję Ci takiego fajnego 'małego' ogrodnika. :P
Nic nie wyczytałam w wątku arbuzowym aby ktoś pryskał... - hallo, pryska ktoś?
Nic nie wyczytałam w wątku arbuzowym aby ktoś pryskał... - hallo, pryska ktoś?

pozdrawiam, Anita
-
- 200p
Witam!
Anitko dziękuję tak go powoli zarażam no przecież muszę mieć jakiegoś godnego zastępcę!!! A mój drugi syn 2 letni nie jest wcale gorszy ostatnio przy chwili nie uwagi posiał sobie sam 2 rodzaje sałaty do grządki z pietruszką, marchewką i rzodkiewką na tak zwany misz-masz nie czekając na mnie! Więc chyba będą mają to w genach....
No to rosną nam małe ogrodniki!!!
Witia odpisał mi w innym wątku iż pryska się arbuzy jak ogórki przeciw mączniakowi rzekomemu i mączniakowi prawdziwemu środkiem jak Amistr, Ridomil i Bravo przy wystąpieniu pierwszych objaw a zapobiegawczo wyciągiem z skrzypu lub Bioczos, Grent, Biosept powtarzając oprysk co 7 dni do końca uprawy, w stężeniu jak na ogórki. Ale również dodał iż jest to tylko konieczne jak jest kiepskie lato i roślinki chorują. To może jednak warto zapobiegawczo?
Pozdrawiam Kasia
Anitko dziękuję tak go powoli zarażam no przecież muszę mieć jakiegoś godnego zastępcę!!! A mój drugi syn 2 letni nie jest wcale gorszy ostatnio przy chwili nie uwagi posiał sobie sam 2 rodzaje sałaty do grządki z pietruszką, marchewką i rzodkiewką na tak zwany misz-masz nie czekając na mnie! Więc chyba będą mają to w genach....
No to rosną nam małe ogrodniki!!!
Witia odpisał mi w innym wątku iż pryska się arbuzy jak ogórki przeciw mączniakowi rzekomemu i mączniakowi prawdziwemu środkiem jak Amistr, Ridomil i Bravo przy wystąpieniu pierwszych objaw a zapobiegawczo wyciągiem z skrzypu lub Bioczos, Grent, Biosept powtarzając oprysk co 7 dni do końca uprawy, w stężeniu jak na ogórki. Ale również dodał iż jest to tylko konieczne jak jest kiepskie lato i roślinki chorują. To może jednak warto zapobiegawczo?
Pozdrawiam Kasia
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
U mnie arbuzy też już wschodzą..
Z akcji już zaczyna wypuszczać listki.. a 2 inne wychodzą z ziemi..
Synek się już dyni doczekać nie może..
Z akcji już zaczyna wypuszczać listki.. a 2 inne wychodzą z ziemi..
Synek się już dyni doczekać nie może..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 200p
Tak dobrze rozumiem te kolorowe torebeczki z nasionkami nie tylko są dla nas tak kuszące, moje mam na wysokości bo inaczej już by były wszystkie wysiane i pomieszane nasionka. No i też nie umiemy się już doczekać tego pierwszego momentu jak już pójdzie groszek oberwać choć pierwszy jest rabarbar ale tak na surowo z cukrem nie lubią tylko na kompot albo ciasto. Więc miejmy nadzieje na gorące lato!!!
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
WItam. Dopiero zaczynam uprawe arbuza i to będzie moja pierwsza hodowlana roslina. W związku z tym mam jedno pytanie.
Czy można siać już rosario i złoto wolicy do doniczek i na jaką głebokość???
Czy można siać już rosario i złoto wolicy do doniczek i na jaką głebokość???
Piotr
- NITKA
- 1000p
Kasiu, tak czytałam te posty Witji, mam nadzieję, że pogoda dopisze i nie trzeba będzie robić skrzypowych wywarów.
pozdrawiam, Anita
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
ja dzisiaj wsadziłam jednego arbuza do tunelu foliowego, pod niego dałam trochę krowiego zeszłorocznego guana ;) zobaczymy jak będzie się spisywał ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Jest za wcześnie do tunelu. Noce są zimne. Arbuz to wyjątkowo ciepłolubna roślina. Ale może uda się.
W końcu 2 moje arbuzy z akcji wyszły z ziemi
, pierwszą partie jaką siałem (2 nasionka) siedziały w ziemi 2 tyg i nic ,jak zajrzałam do środka to okazało się że zgniły- teraz wiem że miały za mokrą ziemie

Pozdrawiam Iwona 

-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
to tylko w ramach eksperymentu, na noc przykrywam dodatkowo grubą agrowłókniną...zobaczymy..