Ślimaki w tunelu
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ślimaki zjadają ogórki
Nie wiem dlaczego macie problem ze ślimakami , bo ja się cieszę jak jakiś ślimak z domkiem na plecach mi chodzi po foli , jest ich kilkadziesiąt i to wszystko , jakoś więcej się nie rozmnaża . Może dlatego u mnie jest umiar z tymi ślimakami , bo mam dość sucho ,ziemia powyżej V klasy , oraz dość dużo daję wapna , w górnej normie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście po deszczu przedzierało się ich stosunkowo więcej, niż w suche dni, ale to nie jest tak, że spadnie deszcz i już nie działa. Mimo wszystko te trociny dalej stanowią pewną zaporę. Oczywiście co pewien czas trzeba podsypać nową warstwę, tak m/w co dwa - trzy tygodnie. Przywożę sobie wór takich trocin z tartaku i starcza mi na cały warzywny sezon. Może nie jest to 100% skuteczność, ale dla mnie wystarczy. Nie chcę truć siebie i swojej rodziny, więc żadnych trutek między warzywami rozsypywać nie będę, sorry..
ekopom, u mnie nie ma problemu z małymi ślimaczkami z domkiem na plecach, tylko z tymi wielkimi, długimi bez skorupy..bleee
ekopom, u mnie nie ma problemu z małymi ślimaczkami z domkiem na plecach, tylko z tymi wielkimi, długimi bez skorupy..bleee
pozdrawiam, Anita
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
U mnie tak samo. Te z domkami na plecach to nic w porownaniu z tymi brazowymi nagimi paskudztwami! :/ Istna plaga. To zalezy od regionu. U moich dziadków w Tarowie jest mnóstwo winniczków, czyli tych dużych ślimaków z muszlami, kiedy u mnie w Bielsku jak się spotka jakiegoś w ciągu roku to tak jakby zobaczyc slonia w zoo
:D

Ekopom , ja Ci zazdroszczę tzn nie tych ślimaków oczywiście, tylko tego ,że nie masz tych nagich dzikusów 
W ubiegłym roku miałem wszystkiego pod dostatkiem , tzn tych z domkami w brud było , a rano jak namiot otwierałem to na bokach z zewnątrz dzięki Bogu, było czarno , masakra jakaś
, i wierz mi , nie było znaczenia czy tydzień upałów , czy trawa niska na zapałkę, czy było wapnowane , czy nie 
p.s.
Ekopom jeśli mógłbym Ci sprawić przyjemność widokiem ślimaków w tym roku , to chętnie podeślę
oczywiście bez domków , budki im sam musisz zrobić

W ubiegłym roku miałem wszystkiego pod dostatkiem , tzn tych z domkami w brud było , a rano jak namiot otwierałem to na bokach z zewnątrz dzięki Bogu, było czarno , masakra jakaś

p.s.
Ekopom jeśli mógłbym Ci sprawić przyjemność widokiem ślimaków w tym roku , to chętnie podeślę

oczywiście bez domków , budki im sam musisz zrobić

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
to nie o takie ślimory chodzi..nie o te śliczne z domkami i różkami...tylko o smoki bez skorupek,czarne i brązowe..żarłoczne,grube,okropne,zjadające sałate,rzodkiewkę , inne delikatne roslinki do korzonek....ekopom pisze:Nie wiem dlaczego macie problem ze ślimakami , bo ja się cieszę jak jakiś ślimak z domkiem na plecach mi chodzi po foli , jest ich kilkadziesiąt i to wszystko , jakoś więcej się nie rozmnaża . Może dlatego u mnie jest umiar z tymi ślimakami , bo mam dość sucho ,ziemia powyżej V klasy , oraz dość dużo daję wapna , w górnej normie.

Nie lubię ich...ble..te z domkami rzekomo smakują świetnie z masłem czosnkowym

Asia
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak smakują te bez domków?
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Spytaj jakiejś żaby, ewentualnie kaczki ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
pomidormen pisze:A jak smakują te bez domków?

Asia
u mnie w ogódku jest mnówstwo tych żarłoków - teś liczne z domkami przestają być śliczne gdy jest ich taka ilość , pierwszego dnia zebrałam ponad 200, następnego około 100, teraz przestałam liczyć ale po kilkadziesiąt dziennie jest na pewno , obroniły mi dopiero co zazielenione kwiaty , warzyw jeszcze nie ma więc pewnie z braku laku żywią się tym co się da, na razie zbieram ręcznie, ale zastanawiam się nad ślimakolem, przynajmniej w kwiatach, niestety zauważyłam kilka tych nagusów, oby kumple nie nadeszli... brr
niestety ogródek mocno zaniedbany więc kilka lat miały tu niezła stołówkę
niestety ogródek mocno zaniedbany więc kilka lat miały tu niezła stołówkę
ZAPRASZAM DO MNIE
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam,weteran pisze:Ja już próbowałem co tylko możliweniestety chemia najskuteczniejsza. Czosnek też nie pomagał
A kaczki biegusy prze fajne , muszę popatrzeć czy gdzieś w okolicy tego nie sprzedają
Znajomy mój zwykłą kaczkę hodował i też był zadowolony , jako, że miał jedną, to sie oswoiła jak pies
W życiu kaczki nie hodowałem, ale jak można ją poszczuć na ślimory, to czemu nie.
Tylko mam pytanie. Czy ta kaczka nie zastąpi ślimaków w działaniu, czyli zeżre mi ogórki, pomidory, bób, truskawki, czosnek i trawę?
Ma ktoś z Was doświadczenie z kaczką albo ma rodzinę na wsi i mógłby się dowiedzieć co i jak? Szkodnik dla roślin czy raczej żre te ślimaki i coś tam z miski nie niszcząc upraw działkowych.
A na zimę to jak? Przeżyje w ocieplanej budzie czy do rosołu i wiosną kupić nową ?
Pozdrawiam.
Krzysiek.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Miałem kaczki pekinki, nawet na początku byłem zadowolony, bo nie trzeba było pielić pomidorów, one wszystko zielsko wygryzało. Ale gdy pomidory zaczęły dojrzewać , to myślałem na początku, że dzieciaki nie zjadają do końca pomidorów i rzucają połówki nie zjedzone, ale to kaczki robiły sobie ucztę z pomidorów. Z ogórkami pewnie może być podobnie, w końcu też zauważą ogórki, że są jadalne.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
ekopom pisze: Ale gdy pomidory zaczęły dojrzewać , to myślałem na początku, że dzieciaki nie zjadają do końca pomidorów i rzucają połówki nie zjedzone, ale to kaczki robiły sobie ucztę z pomidorów. Z ogórkami pewnie może być podobnie, w końcu też zauważą ogórki, że są jadalne.

I to jest problem11krzych pisze: A na zimę to jak? Przeżyje w ocieplanej budzie czy do rosołu i wiosną kupić nową ?
Pozdrawiam.
Krzysiek.

a jak masz dzieci albo wrażliwa żonę
to rosołku ZAPOMNIJ

a, i podobno one głośno hmm.. kwaczą?
to jak mieszkasz w mieście lub sam lubisz pospać
to nie wiem jak to by było
sama mam ochotę na bieguski ale co z zimą i "śpiewem"
kto doradzi?
pozdrawiam
elżunia
elżunia
u znajomego siedziała w budce całe dwie zimy i dała kawaczka rady mrozom 
kurzeniec robi za centralne ogrzewanie w takiej budce

kurzeniec robi za centralne ogrzewanie w takiej budce

Paweł _____________________________________________________________________________
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54

ale w zimę trzeba jej dać i jeść i pić do tej budki
to ja tam nie wejdę

i potem dyć to trza poprzatać-no nie zazdroszczę
pozdrawiam
elżunia
elżunia
nie , no z budki wychodziła zimą i spacerowała po ogrodzie , tylko sie wkurzała bo do mieszkania sie nie mogła dostac tak jak latem i się im kaczka darła pod tarasem