Pyszne szaszłyki z bananową nutką

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Pyszne szaszłyki z bananową nutką

Post »

Przepis jest bardzo prosty. Odkąd wymyśliłam to ?danie? wszyscy się nim zachwycają i nie mogą się doczekać następnego grillowania. Szaszłyki można upiec w piekarniku, mikrofalówce (grillowanie) czy opiekaczu.

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być pokrojone w kostkę o podobnej wielkości, ponieważ w równym momencie wszystko się upiecze.
? Filet z kurczaka
? Banany (nie powinny być zbyt dojrzałe)
? Pieczarki
? Cukinia
? Cebula
Marynata
? Oliwa/ olej
? Sos sojowy
? Ulubione przyprawy (bazylia, majeranek, gotowe przyprawy do grillowania)
? Ząbek czosnku
? Pieprz
? Koper świeży

1. Fileta umyć i pokroić w kostkę i marynować 1 godzinę, może być dłużej. Marynatę robię na wyczucie. Wlewam olej/oliwę do naczynia i następnie dodaję po kolei sos sojowy (jest słony, więc nie ma potrzeby więcej solić), przyprawy, czosnek, pieprz, i Świezy koper (daje aromat piękny).
2. banany, pieczarki i cukinię pokroić w plastry.
3. cebulkę pokroić w mniejsze części.
4. Pieczarki marynuję w oliwie i przyprawach, żeby się łatwiej wbijały na patyk i żeby były soczyste, bo bez tego są suche. Tak samo robię z cukinią.
5. Nakładanie na patyk: najpierw cebulka, która ma przytrzymywać wszystko, żeby nie spadło. Później filet, banan, pieczarka, cukinia i znowu filet itd., a na końcu ponownie cebulka. Zachowuję tą kolejność, bo lepiej komponują się smaki.
6. Gotowe szaszłyki grillujemy.

Szaszłyki podaję z sosami, jest to kwestia indywidualnego gustu. Jednak ja preferuję majonez lub sos czosnkowy.

SMACZNEGO !!!!!!

A wygląda to tak wspaniale, jak pysznie smakuje!!!!!!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Jadowitka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2011, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pyszne szaszłyki z bananową nutką

Post »

Wygląda ciekawie i o dodaniu bananów nie słyszałam jeszcze nigdzie. Chętnie go sprawdzę na swoim grilku.
Masz może jeszcze jakieś fajne pomysły?
Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej.? (Jean-Paul Sartre)
Moje zielone stworki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”