Składniki:
Wszystkie składniki powinny być pokrojone w kostkę o podobnej wielkości, ponieważ w równym momencie wszystko się upiecze.
? Filet z kurczaka
? Banany (nie powinny być zbyt dojrzałe)
? Pieczarki
? Cukinia
? Cebula
Marynata
? Oliwa/ olej
? Sos sojowy
? Ulubione przyprawy (bazylia, majeranek, gotowe przyprawy do grillowania)
? Ząbek czosnku
? Pieprz
? Koper świeży
1. Fileta umyć i pokroić w kostkę i marynować 1 godzinę, może być dłużej. Marynatę robię na wyczucie. Wlewam olej/oliwę do naczynia i następnie dodaję po kolei sos sojowy (jest słony, więc nie ma potrzeby więcej solić), przyprawy, czosnek, pieprz, i Świezy koper (daje aromat piękny).
2. banany, pieczarki i cukinię pokroić w plastry.
3. cebulkę pokroić w mniejsze części.
4. Pieczarki marynuję w oliwie i przyprawach, żeby się łatwiej wbijały na patyk i żeby były soczyste, bo bez tego są suche. Tak samo robię z cukinią.
5. Nakładanie na patyk: najpierw cebulka, która ma przytrzymywać wszystko, żeby nie spadło. Później filet, banan, pieczarka, cukinia i znowu filet itd., a na końcu ponownie cebulka. Zachowuję tą kolejność, bo lepiej komponują się smaki.
6. Gotowe szaszłyki grillujemy.
Szaszłyki podaję z sosami, jest to kwestia indywidualnego gustu. Jednak ja preferuję majonez lub sos czosnkowy.
SMACZNEGO !!!!!!
A wygląda to tak wspaniale, jak pysznie smakuje!!!!!!!!