Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Justynko, przyszłam zobaczyć Twoje nowości :P
To prawdziwe storczykowe maleństwa :wink:
Ale takie najlepsze na brak miejsca :D
Już nie mogę doczekać się widoku ich kwiatuszków :P

Wstawiłam już u siebie fotki moich nowości :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Auspex- panterina jest chory, prawdopodobnie "załapał" grzyba. Walczę o niego, a roślinka jest silna i się nie poddaje.

Lucynko- wiedza jest podstawą. Ale...czasami zauroczy mnie jakiś storczyk i najpierw go kupuję. A potem dopiero o nim czytam. Tak było z pierwszą, moją miltonią ;:108
Mam nadzieję, że wreszcie nauczyłam się uprawy Stuartiany. Mam go półtora roku i ciągle coś "złego" z nim się działo. Najpierw opadły dwa listki, potem stracił część korzonków i zatrzymał mu się pędzik. Może wreszcie zacznie ładnie rosnąć...

Venus- naprawdę polecam wiatraczek ;) Mam porównanie tamtego roku ( wiosną ub. roku pojawiły się pierwsze, plastikowe pojemniki dla reanimków i siewek). Podczytałam na którymś wątku wpis Jovanki o tym, że w szklarniach tuż po podlaniu roślin automatycznie jest włączany nawiew, by osuszyć roślinki. Wtedy, ponoć jest mniejsze prawdopodobieństwo gnicia roślin. Skorzystałam z tego wpisu i też po moczeniu, włączam na chwilkę wiatraczek. Spisuje się u mnie świetnie. Ale na efekty muszę poczekać jeszcze, bo dopiero około 1 m-ca go mam.

Gosiiaczku- dziękuję w imieniu orchidei ;:108

Kasiu01- na maluszkowe kwiatuszki chyba jeszcze troszku poczekam. A korzonkami bardzo się cieszę ;)

Renatas- tak, panterina jest chory, prawdopodobnie to grzyb. Dlatego na przemian moczę lub pryskam go w Topsinie lub Bravo. Moczyłam go też w Biosepcie. Za tydzień zrobię przerwę w moczeniach środkami, by przepłukać podloże, w którym rośnie.

Marwes/Marku- ja się zakochałam "na zabój" w mikruskach i chyba teraz na takowe się "przerzucę" ;:224 Ostatnio wpadłam na pomysł, iż na wakacje na działkę pojadą wszystkie storczyki. Chyba będę musieć je partiami wywozić, albo "tira" najmę. Zobaczymy, czy uda mi się go zrealizować. Choć, być może, zdrowe botaniki zostaną w mieszkaniu ( na lato przeprowadzam się na działkę, na weekendy tylko będę zjeżdżać do mieszkania), reszta pojedzie na działkę.

Mam kilka okien, po wymianie trzeba je wykorzystać. Już pewien plan na szklarenkę w głowie jest. Realizacja ...hmm...może w kwietniu popołudniami będę ją robić ;:224

Arlet- cieszę się ;) Kolejne masdevallie, jeśli uda sie je zakupić, zawisną w koszu lub balkonowej skrzyneczce wlaśnie w tym oknie...

Katarzynko- wiosna to i storczyki rosną :D

Wioleto- polecam :D Słodkie są, a ile można "upchać" na parapecie ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

ojej :( przykro mi z powodu panteriny, mam nadzieję że da radę.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Justynko ile centymetrów mają listki Twojej stuartiany, ja też ją mam ale jeszcze malutką i zastanawiam ile cm potrzebuje jeszcze podrosnąć by można było wyglądać pędzika
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, zawsze jak mnie nie ma dłużej na forum to Twojego wątku szukam jako jednego z pierwszych do przeglądania, bo z góry wiem, że będzie się w nim działo. I znów się nie pomyliłam :)

Trzymam kciuki za mini-storczyki. U mnie niestety nie udały się, więc już je zostawiam innym, będę je podglądać na zdjęciach.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Auspex- aż tak źle nie jest z panteriną ;) Od roku go mam i... w tym czasie stracił 3 listki. Korzonki i młody listek rośnie ładnie ;:108 A to daje nadzieję...I właśnie dziś otworzył się drugi kwiatuszek :tan
Fotkę chciałabym zrobić w ;:3 , może jutro się uda.

Petra- mój Stuartiana jest naprawdę maleńki; listki mają szer. około 1cm, dlugie może na 7, 10cm.

Mala_Mi- może kiedyś jeszcze Spróbujesz z "mikruskami". Są tak słodkie, że nie można się im oprzeć. Przynajmniej mnie oczarowały ;:224

Miau- ja sobie nie wyobrażałam reanimowania storczyków, hodowli trudniejszych gatunków, a gdyby mi Ktoś Powiedział, że za rok będę mieć "żłobek", nie uwierzyłabym tym słowom ;:108 Najbardziej bałam się uprawy storczyków w spagnum i troszku czasu minęło...zanim się "go" nauczyłam ;:224 Ty też Nabędziesz doświadczenia i "wprawy" i Będziesz mieć swój "żłobek" i "przedszkole". I powiem Ci, że botaniki potrafią zaskakiwać i szybko puszczają pędziki. Przykład - moja sadzonka Stuartiany ;)

Dziś byłam godzinkę na działce i...masdevallia Angel Frost (jest u mnie około 2 tygodnie) puszcza nowy przyrost. Ależ się cieszę, że tak szybko się u mnie zaaklimatyzowała ;:108 Masdevalliom widać służy chłodek, sprawdziłam, na termometrze było 12 stopni ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko nowości super ;:138 , trzymam kciuki za panterinę, a najbardziej zazdroszczą Ci - tak długiego parapetu. :wink:
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Justynko dziękuję za odpowiedź :D , mój ma listki 2 cm szerokości i 7 długości, to jeszcze jeden lub dwa listki i można go straszyć kompostem jak nie zakwitnie :wink:
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko będę intensywnie myśleć nad wiatraczkiem ja wczoraj jak było tak ciepło to pootwierałam wszystkie okna wiec miały dostęp do świeżego powietrza :tan :tan a latem to wentylatora używałam :;230 :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinga- ja tylko korzystam z tego, co mam ;) Długi parapet to nowe możliwości, ale zarazem bywają też "kłopoty" z nim. Przypaliło słońce moją epikatlejkę. Muszę pomyśleć o firankach cieniujących, typu "zazdrostki" ;:108

Petra- to już duży Stuartiana, może wiosenny pędzik będzie ;:224

Venus- rzeczywiście otwieranie okien daje podobny efekt. Ale, czasami wiatraczek jest niezastąpiony... Na przykład podczas burzy, jak leje wilgotność bywa wysoka, a otworzyć okien nie ma jak ;:224

Panterina w porannym ;:3 już prawie otwarty - drugi kwiatuszek:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Panterka przeurocza ;:138 ;:138 ;:138
Justynko tak sądzisz? to super, rośnie jej już drugi listeczek u mnie więc jak już będzie dorosły to może wtedy coś puści ;:3
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Masz racje Justynko podczas burzy ja też nie otwieram okien zwłaszcza jak mocno leje i grzmi :D
Panterina w ;:3 ślicznie wygląda.
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Justynko, piękne zdjęcie z pięknym storczykiem ;:138 .
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, piękne duże parapety i sporo ładnie rozrośniętych na nich storczyków.
Nowości miniaturowe słodkie. Ja zawsze kochałam miniaturki. Niech zdrowo rosną.
Zdjęcia Phal. w słońcu cudne. ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko pantherina skąpana w słoneczku wygląda ślicznie. Na mojej też ostatnio wypatrzyłam mały pędzik, wiec za jakiś czas, jak zdoła się rozwinąć to będę miała podobne widoki u siebie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”