Ogródek Gosi cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 4

Post »

Olu zgadza się, tylko jak sadzę to zawsze ,już na zawsze .Potem wychodzi zupełnie co innego. :lol: Wczoraj posadziłam czerwone liliowce /już na zawsze/ a dzisiaj przyszedł mi do głowy pomysł że ładnie by wyglądała biało-zielona trawa między nimi i już jutro przesadzę przynajmniej jeden.Za dużo chyba kombinuję.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tosia, czyli robisz eksperyment. Nie martw się raczej brak wąsów nie powinien zaszkodzić. Porównamy z Józefem, czy ładniej Passiflora kwitnie u Ciebie czy u niego :D

Alu, Ja męczyłam się sama. Dopiero jak już ostatnie poty na mnie wyszły, a nie ruszyłam, zawołałam na pomoc sąsiada. Co facety, to facet :D
Mamy tak samo z tym przesadzaniem. Ja tez za dużo kombinuję. Mam jednak nadzieję, że to naprawdę ostatni raz. przynajmniej na kilka lat :D
Bo przecież jak już wszystko będzie obsadzone to się zanudzimy, więc trzeba będzie wszystko od nowa zaczynać :;230

Olu, ja mam tak ja Ala. Jestem święcie przekonana, że to już na amen. No, a tu za bardzo się rozrośnie, a cos mi zaczyna nie pasować. Zawsze coś. Ręce człowieka świerzbią do tej łopaty ;:14
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu masz rację że lubimy biegać po ogrodzie i przesadzać ;:108 ale przynajmniej mamy co robić :D
ja też ciągle się przyglądam czy dobrze posadziłam czy gdzie indziej nie było by lepiej i na wiosnę albo jesienią biegam z łopatą :;230 :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Gosiu , tak na amen to nigdy nie będzie.
Ja tez przesadzam i przesadzam ale z doniczką to lżej i roślina roślinę nie poprzerasta ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Dziewczyny, przestaniemy przesadzać na ... starość, gdy już zabraknie sił na jakiekolwiek prace w glebie. Wtedy usiądziemy..., wygodnie..., popatrzymy..., powzdychamy..., poodpoczywamy... I to będzie nasz kontakt z ogrodem... :lol:
A teraz póki możemy... do dzieła... :lol: :lol: :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Gosia - chyba większość z nas tak ma z tym przesadzaniem ,dosadzaniem
i wszelkimi ogrodowymi przeróbkami :roll: Ja też wmawiam sobie ,że
to już ostatni raz przesadzam ,ale akurat mogę sobie tak gadać . :lol:
Ogród bez zmian byłby nudny ,a tak to mamy zajęcie wymyślając i
wcielając w życie nasze plany . :D
Ogród na tym zyskuje ,ale nasze, biedne kręgosłupy, już mniej :roll:
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Wiosna przyszła, wszyscy przesadzają. Łączę się w pocie czoła ;:159 . Tfu, tfu, żeby się przyjęło. A ten żylistek nie za blisko jodły wylądował? Zaraz go będziesz znowu przesuwać. To się fachowo nazywa szkółkowanie. Co 1-2 lata należy wykopać, przyciąć korzenie, zakopać z powrotem. :;230 Tak było napisane w fachowej literaturze. Tylko nie wiem czy wiek rośliny powyżej 5 lat dalej kwalifikuje do takich zabiegów. Ale co poradzisz na ogrodowe ADHD? ;:224
Agata
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu tak szczerze mówiąc ...to przesadzania mam już dosyć i chciałabym w tym roku ,aby już wszystko rosło na swoim miejscu ,jak należy i mieć święty spokój... ;:108 Latka lecą ,a kręgosłup coraz bardziej szwankuje...
Przede wszystkim miejsca tworzę dla róż ,na które się jeszcze skusiłam...i mam za swoje... :roll:
Ciekawe ,czy postanowienie wiarygodne się stanie :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, Bożenko to chyba wynika z tego, że do własnego ogrodu nie podchodzimy jak profesjonaliści. Nakupujemy roślin, które nam się podobają i w dodatku wsadzamy nie patrząc że za parę lat będą dużo większe. Przynajmniej u mnie tak to jet.
Ja byłam zmuszona pomalutku powiększać rabaty, żeby m. zdążył sie przyzwyczaić, że ma mniej trawnika. W dodatku jak one takie malutkie to wydaje się, że tyle tam jeszcze miejsca. Po prostu pusto, więc sadzimy gęsto.
A potem efekty.
Ból pleców :D

Olu, masz rację, że łatwiej przesadzać roślinki w donicach, ale na niektóre rośliny to już by donic zabrakło. Takie wielkie. Trudno. Powoli dojrzewam do tego, żeby nie zagęszczać rabat. Ciekawe, co mi z tej nowej wyjdzie :roll:

Monia, masz rację, że to przesadzanie to cała radocha. Bardzo lubię ten etap wiosny, kiedy coś mogę pozmieniać. Na razie jeszcze mogę :;230

Agatko, żylistek pewnie jak zwykle za blisko :D
Tak na poważnie zostawiłam sporo miejsca. Najwyżej gałązki jodły będą miękko przenikać przez niego :wink:
Bardzo mądre rzeczy wyczytałaś. czyli my całkiem podświadomie fachowe czynności wykonujemy :;230

Nelu, z jednej strony Cię rozumiem. Tę chciałabym usiąść sobie i już nie mysleć o nowych wykopkach. No, ale tak już jest, że co roku mamy nowe pomysły.
Na pewno znajdzie się nowa odmiana róży, którą zapragniesz i będziesz musiała znowu przeprowadzić rewolucję, żeby ją wcisnąć ;:167
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Nelu,u mnie wypisz wymaluj tak samo.Wszystko dla róż,prawie 40 szt więc trzeba im zrobić trochę miejsca. :heja
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu ;:167 ja też ciągle przesadzam :;230
Najgorsze, że potem nie wiem gdzie co przesadziłam, jak oznacznik się zapodzieje :oops:
W tym roku postanowiłam, śladem Aleksandry Odważnej, sadzić w doniczkach, żeby łatwiej potem było przesadzać, a i roślinka bezpieczniejsza :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, bo Ty całkowitą rewolucję ogrodową robisz :D

Halinko, ja często też zapominam gdzie co wsadziłam.
Ale do doniczek chyba już nie będę, bo wszystko posadzone. Teraz kupuję tylko to co ma być na rabacie po butli. I starałam się przemyśleć, co ma tam się znaleźć.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Gosiu, prześliczne iryski. Takie maciupeńkie, ledwo z ziemi wystają, a już tak pięknie kwitną :) Cudeńka ;:138
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa jestem, jak długo roślina może rosnąć w doniczce - parę lat chyba nie? :roll:
Ale magnolie chyba tak powinnam posadzić! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jesteś chętna?
Ja bardzo je lubię, bo przypominają irysy bródkowe, do których czuję coraz większy pociąg :D

Agatko, czyżbyś chciała pobiegać z nią po ogrodzie? :D
Ja mimo wszystko preferuję sposób Rianie. Czyli fachowe podcinanie co parę lat korzeni :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”