Zieloni współmieszkańcy Ani
Popatrz tutaj i porównajania007 pisze:Dzisiaj przechodziłam koło kwiaciarni i nie odmówiłam sobie rzucenia jednym oczkiem co tam ciekawego mają![]()
Zobaczcie co przyniosłam do domciu:
![]()
Pani w kwiaciarni powiedziała że to filodendron pstry, ale ja nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Bardzo proszę o potwierdzenie albo sprostowanie nazwy mojego nowego łaciatego przyjaciela

http://www.mob-zabrze.pl/flora/epipremn ... apsus.html
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest chyba zamieszanie w terminologii, bo jedną i tę samą roślinkę raz widuję pod nazwą Eipremnum pictum, a raz jako Scindapsus pictus. Widziałam też, że czasem rozszerza się nazwę o odmianę 'Agryreum' albo 'Silver Wine', tak jak tutaj... Tak czy siak - chodzi na pewno o "piktusika" ;) a Twój jest faktycznie prześliczny.
Bardzo lubię tę roślinkę, bo gdzieś pisali, że jest trudna w uprawie, a u mnie się rozrasta bez większego marudzenia
Aniu, wydaje mi się, że moja hatiorka ma zbliżone warunki do Twojej, ale wygląda na to, że ona sama ma jednak odmienne zdanie... Myślałam, że daję jej za mało wody, ale z drugiej strony większość moich sukulentów zalałam, więc lepiej już nie będę jej ruszać ;)
Bardzo lubię tę roślinkę, bo gdzieś pisali, że jest trudna w uprawie, a u mnie się rozrasta bez większego marudzenia

Aniu, wydaje mi się, że moja hatiorka ma zbliżone warunki do Twojej, ale wygląda na to, że ona sama ma jednak odmienne zdanie... Myślałam, że daję jej za mało wody, ale z drugiej strony większość moich sukulentów zalałam, więc lepiej już nie będę jej ruszać ;)
Poszukałam, popatrzyłam, porównałam... Mam ślicznego scindapsusa/epipremnum. A już myślałam, że znalazłam kwiaciarnię gdzie obsługa wie coświęcej niż tylko to że kwiatki sprzedaje.
Ale się srodze zawiodłam.
Powiedzcie mi teraz proszę co z tym kwiatuszkiem robić żeby go nie zmarnować
Usłyszałam że może rosnąć w cieniu i nie lubi wody, ale ja już tej pani nie wierzę 

Powiedzcie mi teraz proszę co z tym kwiatuszkiem robić żeby go nie zmarnować

-
U mnie rośnie w wiszącej doncy przy południowym oknie, ale okno jest zadaszone i przesłonięte firanką, co sprawia, że roślinka wcale nie ma za dużo światła. Dotychczas podlewałam raz w tygodniu, ale doniczka była bardzo, bardzo mała i stała w jednym z cieplejszych pokoi, więc ziemia bardzo szybko przesychała i lałam wodę na prawdziwe piaski pustyni ;) Dwa dni temu z tego powodu przesadziłam pictusika w większe naczynko 

- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A mi moje właśnie padło...ania007 pisze:Dzisiaj przechodziłam koło kwiaciarni i nie odmówiłam sobie rzucenia jednym oczkiem co tam ciekawego mają![]()
Zobaczcie co przyniosłam do domciu:
![]()
Pani w kwiaciarni powiedziała że to filodendron pstry, ale ja nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Bardzo proszę o potwierdzenie albo sprostowanie nazwy mojego nowego łaciatego przyjaciela

Dziękuję wszystkim za rady, na pewno się zastosuję
Aneczko jeśli tylko masz ochotę to jak się tylko zrobi ciepło wyślę ci kawałek tego cudaka, tylko przypomnij mi się na pw
A co tam... wrzucę jeszcze parę fotek moich roślinek
Tak mi kwitnie obecnie mój grudnik
A to mandarynka, której niestety już nie mam, bo poszła do mojej siostry:)
I grudnikowy kącik, który przygotował mi mój M

Aneczko jeśli tylko masz ochotę to jak się tylko zrobi ciepło wyślę ci kawałek tego cudaka, tylko przypomnij mi się na pw

A co tam... wrzucę jeszcze parę fotek moich roślinek

Tak mi kwitnie obecnie mój grudnik

A to mandarynka, której niestety już nie mam, bo poszła do mojej siostry:)

I grudnikowy kącik, który przygotował mi mój M

Aniu, jak się zrobi cieplej to ciachnę kilka gałązek i przeslę Ci, tylko takie nieukorzenione raczej bo ja nie mam daru do ukorzeniania badyli. Teraz czekam aż mi hoja ukradziona sistrze wypuści korzonki, ale nie wiem czy się doczekam.
Jakby nie, to po prostu ukradnę jej razem z doniczką, hihi
A tak wygląda moja bella:

A tak wygląda moja bella:

Kasiu ja też nie mogę doczekać się wiosny, chyba tylko muszę szefa poprosić o podwyżkę bo nie wiem jak mój budżet to wszystko wytrzyma
A propos wiosny
Hipek kwitnie
Graptopetalum będzie kwitło

I to chyba też będzie kwituszek
a może liść

I przybył mi nowy lokator, który też bardzo lubi roślinki...
...podgryzać

A propos wiosny

Hipek kwitnie

Graptopetalum będzie kwitło

I to chyba też będzie kwituszek

I przybył mi nowy lokator, który też bardzo lubi roślinki...
...podgryzać

-
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32