Zieloni współmieszkańcy Ani

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karinka ma takie albo podobne, to będzie mogła rozstrzygnąć :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ania007 pisze:Dzisiaj przechodziłam koło kwiaciarni i nie odmówiłam sobie rzucenia jednym oczkiem co tam ciekawego mają :D :D Zobaczcie co przyniosłam do domciu:

Obrazek
Obrazek

Pani w kwiaciarni powiedziała że to filodendron pstry, ale ja nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Bardzo proszę o potwierdzenie albo sprostowanie nazwy mojego nowego łaciatego przyjaciela :D
Popatrz tutaj i porównaj :wink:

http://www.mob-zabrze.pl/flora/epipremn ... apsus.html
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadza się śliczny (tfu, tfu) scindapsus. :D
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Tu jest chyba zamieszanie w terminologii, bo jedną i tę samą roślinkę raz widuję pod nazwą Eipremnum pictum, a raz jako Scindapsus pictus. Widziałam też, że czasem rozszerza się nazwę o odmianę 'Agryreum' albo 'Silver Wine', tak jak tutaj... Tak czy siak - chodzi na pewno o "piktusika" ;) a Twój jest faktycznie prześliczny.
Bardzo lubię tę roślinkę, bo gdzieś pisali, że jest trudna w uprawie, a u mnie się rozrasta bez większego marudzenia :D

Aniu, wydaje mi się, że moja hatiorka ma zbliżone warunki do Twojej, ale wygląda na to, że ona sama ma jednak odmienne zdanie... Myślałam, że daję jej za mało wody, ale z drugiej strony większość moich sukulentów zalałam, więc lepiej już nie będę jej ruszać ;)
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Poszukałam, popatrzyłam, porównałam... Mam ślicznego scindapsusa/epipremnum. A już myślałam, że znalazłam kwiaciarnię gdzie obsługa wie coświęcej niż tylko to że kwiatki sprzedaje. :evil: Ale się srodze zawiodłam.
Powiedzcie mi teraz proszę co z tym kwiatuszkiem robić żeby go nie zmarnować :?: Usłyszałam że może rosnąć w cieniu i nie lubi wody, ale ja już tej pani nie wierzę :twisted:
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Reposit-09

Post »

U mnie rośnie w wiszącej doncy przy południowym oknie, ale okno jest zadaszone i przesłonięte firanką, co sprawia, że roślinka wcale nie ma za dużo światła. Dotychczas podlewałam raz w tygodniu, ale doniczka była bardzo, bardzo mała i stała w jednym z cieplejszych pokoi, więc ziemia bardzo szybko przesychała i lałam wodę na prawdziwe piaski pustyni ;) Dwa dni temu z tego powodu przesadziłam pictusika w większe naczynko :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu w dziale encyklopedie jest temat Epipremium poczytaj go, scindapsus ma praktycznie takie same wymagania toleruje jedynie większy półcień niż typowe epipremium-rhafidofora. :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

ania007 pisze:Dzisiaj przechodziłam koło kwiaciarni i nie odmówiłam sobie rzucenia jednym oczkiem co tam ciekawego mają :D :D Zobaczcie co przyniosłam do domciu:

Obrazek
Obrazek

Pani w kwiaciarni powiedziała że to filodendron pstry, ale ja nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Bardzo proszę o potwierdzenie albo sprostowanie nazwy mojego nowego łaciatego przyjaciela :D
A mi moje właśnie padło... :evil:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim za rady, na pewno się zastosuję :D :D :D
Aneczko jeśli tylko masz ochotę to jak się tylko zrobi ciepło wyślę ci kawałek tego cudaka, tylko przypomnij mi się na pw :D

A co tam... wrzucę jeszcze parę fotek moich roślinek ;:80

Tak mi kwitnie obecnie mój grudnik
Obrazek

A to mandarynka, której niestety już nie mam, bo poszła do mojej siostry:)
Obrazek Obrazek

I grudnikowy kącik, który przygotował mi mój M
Obrazek

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Mój grudnik zastrajkował i nie zakwitł... a na tego scindapsusa cieszę się i czekam na wiosnę :wink:
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Aniu, jak się zrobi cieplej to ciachnę kilka gałązek i przeslę Ci, tylko takie nieukorzenione raczej bo ja nie mam daru do ukorzeniania badyli. Teraz czekam aż mi hoja ukradziona sistrze wypuści korzonki, ale nie wiem czy się doczekam. :D Jakby nie, to po prostu ukradnę jej razem z doniczką, hihi :D

A tak wygląda moja bella:

Obrazek Obrazek

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Piękna bella :P kiedy ta wiosna wreszcie zawita w sklepach i zasypie nas hojami :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Kasiu ja też nie mogę doczekać się wiosny, chyba tylko muszę szefa poprosić o podwyżkę bo nie wiem jak mój budżet to wszystko wytrzyma :D

A propos wiosny :D

Hipek kwitnie

Obrazek
Obrazek

Graptopetalum będzie kwitło

Obrazek
Obrazek

I to chyba też będzie kwituszek :D a może liść :?:

Obrazek

I przybył mi nowy lokator, który też bardzo lubi roślinki...
...podgryzać :lol:

Obrazek

Mój zielony dom
Reposit-09

Post »

Oj ja was w mordkę.... jakie to... piękne! To to... maleństwo na końcu... cudo po prostu...

PS. Oczywiście, Aniu - kwiatki też cudne, kwitnące Graptopetalum to nie w kij dmuchał :D
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Ten maluch to bassecik będzie?.Cudownyyy w każdym razie. :D Gratuluje kwitnień. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”