Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)
Iwonko Ja kupowałem swoje piwonie W sklepie Kaktus myślałem że to raczej porządna firma nie kupowałem od handlarzy na targowisku bo też nie z wszystkimi można rozmawiać na odpowiednim poziomie to się zgadza 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Burgundzie-dziś pospisywałam swoje piwonie i w sumie kupiłam:
Barbara
Jadwiga
Rocks variety
calles memory
prima vera
pink Hawain
Joanna Darck
red charm
souvenire de maxime
bowl of beauty
kilka z nich ma juz liście a nawet pączki kwiatowe.Liście wyraźnie wskazują na bylinowe-nawet rocks variety,o której piszą krzaczasta.Zostaje Ci jeszcze peonia,która ma fachowe wiadomości o odmianach

Barbara
Jadwiga
Rocks variety
calles memory
prima vera
pink Hawain
Joanna Darck
red charm
souvenire de maxime
bowl of beauty
kilka z nich ma juz liście a nawet pączki kwiatowe.Liście wyraźnie wskazują na bylinowe-nawet rocks variety,o której piszą krzaczasta.Zostaje Ci jeszcze peonia,która ma fachowe wiadomości o odmianach

Halina
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
bowl of beauty to na pewno jest bylinowa.
Burgund, dziękujęBurgund pisze:Łano Pozwiedzałem twój ogród oczywiście wirtualnie i jestem pod wrażeniem![]()
piękne masz te piwonie drzewiaste, i nawet pokaźną kolekcję , ale jak widzę też się nadziałaś na nieuczciwych sprzedawców ;:44 ;:44

No niestety... teraz jestem już bardzo ostrożna jeżeli chodzi o kupowaniu na alll.
Odnośnie Twoich zdjęć. Zobacz np. te filmy na youtube i wnioski będą oczywiste ...
http://www.youtube.com/watch?v=3cgmDWpw ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=y2ipWjCCb04&NR=1
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
Łano: Dziękuję za świetnego linka , rzeczywiście po obejrzeniu , teraz nie mam już wątpliwości które z moich piwonii, które kupiłem tej wiosny to piwonie bylinowe , które drzewiaste a które Itoh, od razu widać różnicę w kłączach , Dzięki Wielkie , tym bardzie że jeszcze dowiedziałem się jednej fajnej rzeczy a mianowicie chodzi mi o sadzenie piwonii bylinowych i Itoh przez kopczykowanie tego do tej pory nie robiłem , tej wiosny wypróbuję

Teraz wiem że na pewno mam 3 piwonie bylinowe 3 drzewiaste i jedną Itoh , tak więc już wiem co mam z nimi robić

Teraz wiem że na pewno mam 3 piwonie bylinowe 3 drzewiaste i jedną Itoh , tak więc już wiem co mam z nimi robić

Jak już będą miały liście, to koniecznie pokaż fotki, liscie też powinny się różnić.
Pozdrawiam
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
W Wikipedii znalazłam,że te piwonie sa pochodnymi od drzewiastych tzw.kultywary i to by wyjaśniało choćby chinską nazwę ,którą znalazłeś w literaturze angielskiej.
Halina
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A moja drzewiasta żółta w tym roku po raz pierwszy od 8 lat przemarzła,na szczęście nie do korzenia.A taka już była duża....
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
anbol, moja również 8 letnia, żółta piwonia drzewiasta(16 str. tego wątku) przemarźnięta do samej ziemi. Z ziemi coś wyrasta ale to chyba z podkładki.
- herbata68
- 100p
- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam ! Jak widać na załączonych zdjęciach moim piwoniom ( trzeci sezon u mnie ) tegoroczna zima nie zaszkodziła . W zeszłym roku na tej różowej były dwa kwiaty a w tym .... , zreszta sami zobaczcie . Pozdrawiam .

"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Herbatko
68, zazdroszczę Ci tych piwonii. Z moich 4, jedna padła i tylko jedna ma pąki kwiatowe.

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Niedawno kupiłem piwonię drzewiastą w odmianie Twin Beauty (Er Qiao). Wyglądała mi ona na dwie sadzonki upchnięte w jednej doniczce, więc przy sadzeniu jej do gruntu chciałem to sprawdzić.
Okazało się, że drugi odrost odbija od głównego korzenia, jednak ma już swój system korzeniowy, więc rozdzieliłem ostrożnie sadzonkę. A przy okazji wygląda na to, że te sadzonki nie są szczepione na podkładce , tylko są na własnych korzeniach. Czy spotkalście się z takimi roślinami w szkółkach?
Poniżej fotka systemu korzeniowego tej piwonii:

Okazało się, że drugi odrost odbija od głównego korzenia, jednak ma już swój system korzeniowy, więc rozdzieliłem ostrożnie sadzonkę. A przy okazji wygląda na to, że te sadzonki nie są szczepione na podkładce , tylko są na własnych korzeniach. Czy spotkalście się z takimi roślinami w szkółkach?
Poniżej fotka systemu korzeniowego tej piwonii:

Jurku nie będę się wymądrzać, bo nie mam dużego doświadczenia z piwoniami, ale wydaje mię, że Twoja sadzonka może być siewką i po kilku latach tak właśnie wygląda. Ja kupiłam kilka lat temu w szkółce siewkę i miała wtedy jeden zielony badylek, który z czasem drewniał i rozkrzewiał się, a przy szyjce korzeniowej właśnie tak wyglądał jak Twoja sadzonka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
To byłoby niefajnie, bo te piwonie były sygnowane plakietkami z nazwą i zdjęciem konkretnej odmiany.
A może to są odrosty korzeniowe od dużej karpy piwonii drzewiastej?
A może to są odrosty korzeniowe od dużej karpy piwonii drzewiastej?
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Uwierz mi, taka plakietka to żadna gwarancja.