Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Asiu dziękuje za linka. Może akurat "wpadniemy "na siebie.A na wystawę storczykową też warto zajrzeć.Nie jest może bardzo okazała ale...
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu od czego tu zacząć... :roll: :?: Prymulka ząbkowa ! Pierwszy raz widzę, ale ile ona ma pąków, czym ty ją karmisz? Zakupki super , większości roślin nie znam, naprawdę fantastyczne ;:63 No a ten pierwszy pączek na róży to mnie zupełnie zaskoczył :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[quote="Asiula z wyspy"][hack.us/img824/7947/img2185q.jpg[/img] Obrazek
Obrazek

Asiu masz na myśli Aeonium, zerknij tu, Vity wątek o nich http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=32941
Mam nadzieję wiosna też wkróce do nas zagości i będzie tak zielono jak u Ciebie ;:108 Ciemiernik ogromny :uszy
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiula to Aeonium interesujące ,trzymasz je na dworze,a co z zimą...?
Ostatnio wypatrzyłam wiszący rozchodnik Sedum burrito...może na targach będzie dostępny ,na które się wybieram do Katowic
http://www.about-garden.com/a/en/1858-s ... to-burros/
A Twoje róże pędzą jak burza...nie mogę się doczekać kiedy swoje będę cięła... :roll:
Kompozycja w beczce bardzo udana... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
gejzerka

Post »

Przeglądam Twój wątek ogrodowy i jestem ZSZOKOWANA! ile wspaniałej pracy, serca i pomysłowości włożyłaś w ten swój zielony raj ;:63 . Gratuluję pomysłów, wytrwałości i serca do tego, co robisz, chylę czoła ;:180
Zajrzyj do PW
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Asia, noooo... niby na tej zielonej wyspie.... ale po kwiatach to nie widać że to niedaleko odemnie :lol:
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Aniu tam w beczce rośnie Helichrysum 'ruby cluster', nie wiem czy to jest smagliczka skalna bo jeszcze nie znalazłam tej strony która tłumaczy obcojęzyczne nazwy roślin na te którymi posługujemy się w Polsce. Pierwiosnki ząbkowe są bardzo ładne i naprawdę potrafią się pokazać, warto go mieć!

Doda dzięki, beczka to taka pozostałość po poprzednich właścicielach. Aranżacja zupełnie przypadkowa, nie za wiele tam chce rosnąć bo cały czas sucho.

Grażka ja systematycznie uśmiercam jakiekolwiek storczyki które mają nieszczęście wpaść w moje ręce. Jeszcze mi strzeli coś do głowy i tam co kupię ;:224

Magda mnie też ten pączek(a nawet dwa) zaskoczył. Te pierwiosnki kupiłam w zeszłym roku pod koniec ich okresu kwitnienia, były 3/4 mniejsze. Przez całe lato rosły w siłę i teraz widać efekt ;) latem karmię ogród gnojówką z pokrzyw...

Jolu ja też mam nadzieję że wasza wiosna w końcu się odblokuje, już nie mogę się doczekać nowych zdjęć ogrodowych!
Dzięki za linka, bardzo dobrze było przeczytać ten wątek. Aeonium mnie urzekło, zobaczymy co dalej

Nelu Aeonium to jest roślina ciepłolubna. W zimę do domu, nawet nie do szklarni. Ja chciałabym je mieć w domciu cały czas bo takie to śliczne, ale ono potrzebuje słońca żeby się tak ładnie wybarwić na czerwono. Sedum burrito ;:152 chyba szybko się za nim rozejrzę.

Elżbieto dziękuję. Ogród to moje wszystko :D Relaks, kreatywność, zbijanie nudy i cokolwiek jeszcze można do tego przyszyć. Dziękuję za linka na temat podgrzewania ziemi, przyda się :uszy

Agata no niby blisko ale Szkocja to najzimniejsza część UK. Będzie dobrze, już niedługo będziesz grila pichcić.

Mam szklarnię. Dziś szybkie parę zdjątek moich nowych włości. Muszę ją jakoś zasłonić bo za bardzo dominuje w ogrodzie.
Obrazek Obrazek
I od razu wszyscy tymczasowi mieszkańcy parapetów zostali do niej eksmitowani.
Obrazek

I na szybciocha zrobiłam zdjęcie narcyza który mi dopiero teraz zakwitł. Kupiłam po sezonie w wysuszonej doniczce 3 cebule za jakieś 20c. W zeszłym roku nie kwitł ale za to w tym roku!
Obrazek
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiula widocznie narcyzy zbierały siły aby tak pięknie zakwitnąć teraz...Dorodne roślinki już masz w doniczkach ,w szklarence...w ogóle to gratulacje ,że już przedmiot pożądania stoi na Twoich włościach... :uszy
Twój ogródek bardzo zapełniony roślinami...u mnie powoli coraz mniej miejsca wolnego widać... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ten narcyz ma śliczny kolor środka :shock:
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu to roślinki teraz będą szalały w szklarence.Eidzę jednak że masz jeszcze bardzo dużo miejsca.U siebie nie mam gdzie nogi postawić :D .Mogłam chyba coś większego postawić chyba :;230 .-a i tak była by za mała.
Narcyzy ładnie się odwdzięczyły.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Szklarenka wypasiona ! I długo posłuzy !!!
Ja sie skusiłam na zwykłego i taniego foliaka - mam nadzieję ze sezon przetrzyma i roślinki z parapetów tez juz do niego wyeksmitowałam :;230
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

No to Asiu troszkę zwolniło sie miejsca się na parapetach :D Ale pewnie coś wymyślisz, żeby nie było za pusto :;230 Dobrze mieć taką szklarenkę... ;:108 Super sprawa!
Asiu, Helichrysum to kocanka-poczytałam trochę, ale u nas chyba nie ma takiej o różowych kwiatach. Bardzo mi przypomina smagliczkę, tylko smagliczka ma żółte kwity i troszkę inny pokrój.
Asiu, a jak długo kwitnie pierwiosnek ząbkowany? Masz tylko białe czy jakieś jeszcze inne kolory? Niedługo zamówię nasionka tego pierwiosnka, bo muszę go mieć :)
Pozdrawiam. ;:196
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Asiu
Szklarnia świetna i w sam raz, teraz widać że warto było poświęcić wyjazd na wystawę w Chelsea. Wygląda zgrabnie i estetycznie i moim zdaniem nie musisz jej zasłaniać. Latem parę sukulentów, wprowadzI do ogrodu trochę egzotyki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Asiu, szklarenka to zakup wyśmienity nawet z tego powodu, że więcej miejsca w domu się zrobiło :;230 Moje parapety wciąż zajete i nawet częściowo podłoga.
Widziałam kawałeczek stolika . Czy już go wykończyłaś ?
Muszę przyznać, że Twój ogródek przeobraża się z każdym miesiącem. Pamiętam fotki z jego początków. Jest ogromna zmiana a nowych roślinek wciąż przybywa :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelu też myślę że narcyzom bardzo przysłużył się rok odpoczynku. Zastanawiam się czy gdyby tak hiacyntom pozwolić kwitnąć tylko co 2 rok nie byłyby pełniejsze, bo marnieją z roku na rok :roll: Ta szklarnia to tak się całkiem przypadkowo wykulnęła. Nie miałam czelności o niej nawet marzyć bo była poza moim finansowym zasięgiem. A teraz to nie wiem co bym zrobiła gdyby nie ta szklarnia...

Dawid dlatego też wpadł mi w oko wtedy w sklepie. Niedużo jest łososiowego koloru o tej porze roku ;)

Grażyno rośliny będą szalały i właśnie to mi się marzy ;:138 Czyli ty masz mniejszą szklarenkę czy już tak obsadzoną? Moja ma wymiary 130 na 190, jeszcze jeden stojak tam włożę ale reszta miejsca jest pod uprawę pomidorów, a docelowo w lecie cała szklarnia będzie nimi obsadzona.

Agatko taki foliak jak mówisz służył mi przez 2 lata tak że twój powinien spełnić swoje zadanie w tym sezonie :uszy M moim po ostatniej zimie już cała folia była dziurawa a wymiana jej na nową to był koszt nowej takiej szklarneki.

Anka no miejsce na parapetach jest i dzięki bogu bo M już się tak wkurzał że nawet okna w tym domu nie można otworzyć :;230 Na razie nie będę zastawiać parapetów, nie mam jakoś ciągotek do domowych roślin :roll:
Ta kocanka ma w środku takie żółte płatki a na zewnątrz różowe. Jakby się w tym roku dobrze rozrastała to ci mogę latem przywieźć sadzonkę. Pierwiosnek ząbkowany będzie chyba jeszcze długo kwitnął. Taka jedna kulka to już się od przynajmniej 3 tygodni rozbija a teraz dopiero się zapełniły całe. A poza tym na roślince jest bardzo dużo tych pędów. Myślę że jeszcze miesiąc da radę. U mnie jest teraz ten śnieżno biały i taki ciemno różowy, ale widziałam w sklepie jasno fioletowy i jeszcze jakiś. Jak kupię to dodam zdjęcia. Naprawdę warto a z mojego doświadczenia widzę że pierwiosnki są dość łatwe z nasion i kwitną już na drugi rok po wysiewie.

Adam dokładnie tak samo sobie myślę. Chelsea jest co rok czyli tak dużo mnie nie ominie ;) poza tym są obszerne relacje w telewizji. Ja mam w planie w szklarni na lato hodować pomidory tak że nie będzie stała pusta. Mimo wszystko chciałabym ją trochę przysłonić, bo mój ogród jest taki mały że teraz jak się tam wychodzi to tylko ta szklarnia się rzuca w oczy. Jak będę miała kasę to sobie tam kupię czarne bambusy.

Ola u mnie na podłodze by nie przeszło. Mam 3 gapy w domu 2 czworonogi i jedna ludzka. Zadeptane byłoby wszystko na amen. Polecam szklarnię ;:224 Stolik nie jest skończony i mnie to strasznie denerwuje. Za każdym razem zapominam kupić zaprawy do kafelek... :x
Tak jak mówisz przeobraża się, a ja bym nawet powiedziała że tą wiosną to z dnia na dzień! Roślinek dokupiłam i z wymiany dosadziłam ogrom. Nie mogę się doczekać tego sezonu, taka jestem ciekawa co z tego wyjdzie ;:138

Dzisiaj przeszła burza z gradem. Zdjęcia które dodaję są sprzed burzy. Tulipany już tak ładnie nie wyglądają po gradobiciu :(
Ale tak było przed
Obrazek Obrazek

Młode listki klonika zawsze mnie oczarowują!
Obrazek

Truskawki kwitną
Obrazek

Parę więcej zdjęć narcyzów
Obrazek Obrazek

Zestawienie korony i żółtych złotlinowych fajerwerków w tle :)
Obrazek

Pierwsze kwiaty erythronium. Tutaj chyba erythronium californicum 'white beauty' ale nie jestem pewna bo kupowałam dawno a nazwa gdzieś umknęła.
Obrazek

Tulipanowo
Obrazek Obrazek

I dołożę wam pierwiosnków na zakończenie:
ząbkowane Obrazek Obrazek

z obwódkami: czarny ze złotą i fioletowy ze srebrną
Obrazek Obrazek

czarnym ze srebrną obwódką poczęstowały się ślimory, które wczoraj ja poczęstowałam czarną polewką(piwo)
Obrazek

I jeszcze ostatnia gwiazdka. Drugi z pierwiosnków auricula zaczął kwitnąć. Jutro dopiszę nazwę bo nie pamiętam a na dworze pada
Obrazek
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”