ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Agata, gratuluję kwitnącej m. gwiaździstej - u mnie jeszcze żadna nie kwitnie.

Ale Nigra co roku coś ma, także w razie czego zapraszam na kawę do mnie do obejrzenia jej na żywo. Tyle, że kwitnie jako ostatnia - jak już nadzieję na kwiaty tracę .

Ja też miałam w planach 3 magnolie, teraz rośnie ich 5, z tego 1 parasolowata ;:224 I nadal twierdzę, że więcej nie będzie - no chyba, że żółtą okazyjnie kupię ;:224

A kociak jest przesłodki, cudny wręcz :oops:
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tylko dodam, że magnolia gwiaździsta to wyjątkowo żywotna roślina. U mnie przeszła trzy razy przesadzanie, dwa razy prawie ją uśmierciłem, a teraz rośnie w najlepsze :)
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

Rispetto, wypisz wymaluj, jak moja Nigra :D I za każdym razem wydawało mi się, że ją wsadzam w miejsce docelowe :;230

Agato, a hosty juz ładniutkie :D .
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Paulino, moja pewnie też dlatego kwitnie, bo ze sklepu, chyba gdzieś w szklarni wcześniej stała. Druga sadzonka to chyba Susan, tez jej się pojawiają pączki. A moja Lennei Alba, rosnąca od zeszłego roku - na razie nic nie pokazuje...

Penelopo, ja już mam trzy magnolie, a miała być jedna ;)
Na kawę wpadnę z przyjemnością, szczególnie jeśli niedaleko, bo wiosną jakoś duużo zajęć jest ;)
Właśnie wróciłam z ogrodu, trochę udało i się uporządkować wrzosowisko, poprzesadzałam to i tamto. Magnolie jeszcze czekają, bo nie mają miejsca, hosty zresztą też. Na razie skiełkowały te na parapecie, z gruntu nic się nie pokazuje.. :roll:

Paweł, mówisz, że przesadzanie magnolia znosi dobrze? To chyba niezwykłe dla tego krzewu? A w jakim podłożu ją posadziłeś?

(zdjęć na razie nie będzie, bo musiałabym znowu wkleić koty, ciemno się zrobiło i nie zdążyłam uwiecznić dzisiejszej pracy ;) )
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Ucieszyliście mnie informacją, że wasze magnolie zniosły dobrze przesadzenie :tan . Ja właśnie muszę swoją przesadzić, a prawdopodobnie to też Nigra. Teraz trochę mniej się boję, że tego nie przeżyje - ona albo ja :heja
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Agatko, śliczniutkie te magnolie. Jak wszystkie trzy Ci będą kwitły to bedzie dopiero widok :shock: takie kocie
maleństwa jak Twoja czekoladka to starsze koty dość dobrze akceptują, szczególnie jak to maleństwo mu sie podporządkuje.
U mnie jest gorzej bo walka o terytorium dalej trwa. Mam dwa domowe i dwa przychodne koty i te przychodne nie są kastrowane.
Czasami urządzają u mnie walki i gonitwy że ho ho aż trzeba je rozdzielać i zamykać w osobnych pomieszczeniach.
Ale jest zabawy z tymi kotami ;:224
Miłej niedzieli ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
X_r-o
---

Post »

Aga, moja magnolia rośnie w rodzimej glebie, czyli glinie. Na wiosnę podsypuję ją nawozem do kwitnących, a po przekwitnięciu trochę azofoską.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, teraz też cieszę się, że można je przesadzać. W ten weekend posadziłam moje, a teraz doszłam do wniosku, że chyba w nieodpowiednim miejscu... ;)
teraz oba nowe krzaczki, gwiaździsta i Susan, są blisko siebie, niby miejsca maja dość, żeby się rozrosnąć, ale czy to będzie ładnie wyglądało? Gdyby jeszcze kwitły na zmianę, nie byłoby problemu, ale na raz to nie wiem? :roll:

Wiesiu, nie wiem, czy magnolie w naszym klimacie zechcą kwitnąć tak obficie, jak w Paryżu, ale mam nadzieję, że będę mieć z nich pociechę. Posadziłam tak, żeby były widoczne z okna jadalni... :)
Nasza mała kotka nie zawsze chce się dużemu podporządkować, ma charakterek i zaczepia, ale chyba już jako tako się zaakceptowały, choć prychanie nadal się zdarza - w niektórych sytuacjach... ;)
Kocury pewnie trudniej się dogadują, dłużej walczą o pozycję może? A niby to nie są stadne zwierzęta... :roll:

Dzięki, Paweł. Do jednej z moich dałam jeszcze trochę torfu, bo miałam, a w tym miejscu była nawet próchnica, bo w pobliżu starych drzew je sadziłam. Powiedz mi jeszcze, ile to jest "trochę" azofoski? Nigdy nie jestem pewna, ile pod co sypać (garść, szczyptę, czy jeszcze jakoś inaczej)? :oops:

Szukam modrzewia Kórnik szczepionego dość wysoko, ok. 1,5 m. Czy widzieliście gdzies w okolicznych szkółkach? :?:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---

Post »

No ja myślałem sobie, że to własnie kobiety operują pojęciami "szczypta", "odrobina" itd :;230 Ja sypię tak z pół garści :)
A w sprawie Kórnika, jeśli nie znajdziesz, to daj znać przed Wielkanocą. Może będę jechał do sporej szkółki.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda, że w niektórych kwestiach jestem zupełnie niekobieca... :;230

A w jakie strony się wybierasz? Chętnie skorzystam z okazji, bo tu wszędzie były małe, a w dodatku już ich nie ma! :(
zajrzę jeszcze do okolicznych szkółek i dam znać, ok?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...w związku z tym wkleję pytanie jeszcze i tutaj, może komuś przyjdzie coś jeszcze do głowy?

Szukam drzewka, raczej szczepionego na pniu, korona powinna być naokoło 1,5 m wysokości, żeby trochę zasłonić widok na okna sąsiada. W tym miejscu rośnie już żywopłot z ostrokrzewu (malutki na razie), z przodu różne zielone (świecznice, parzydła, tawułki Arendsa, funkie i paprocie), pomiędzy nimi młody buczek, nie wiadomo jaki (ale z dość wysokim pniem, sporo miejsca pod nim). Myślę o posadzeniu tego drzewka pomiędzy ostrokrzewami, a buczkiem. Wymyśliłam modrzew Kórnik, co prawda nie zimozielony, ale ma gęstą koronę, zimą też jakoś osłoni. Niestety, nie spotkałam szczepionego na odpowiedniej wysokości...
...jakiś inny pomysł na drzewko - "zasłonkę"? :roll"
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Agato, modrzewie można spotkać szczepione na różnej wysokości,
ładnie wygląda - taki najeżony zielenią przez lato, można go też przycinać.
Też już się przymierzałam do wyższego, ale mieliśmy za mały samochód :wink: .
Magnolia gwiaździsta kwitnie wcześniej niż Susan, przynajmniej u mnie,
gwiaździsta kwitnie na "gołych" gałęziach, Susan zakwita, gdy ma liście
i lubi się powtarzać w sierpniu.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Agata, z Ciebie profesjonalistka jest!!! Urządzasz ogród i robisz to ( tak myślę) rozsądnie!! Myślę, że wkleisz jakies fotki swoich nasadzeń. Życzę ;:3 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Agata, chcesz kupić szczepiony modrzew?
Przecież miało nie być żadnych form płaczących :D
Zazdroszczę Ci tych kociaków. To jest moje niespełnione marzenie. Oba są cudne. Moje ulubione kolorki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbieto,też słyszałam, że modrzewie można spotkać szczepione na różnej wysokości, tylko ja jakoś ich spotkać nie mogę... :roll:
Fajnie, że te magnolie kwitną oddzielnie, te na kartce miały napisane jedna III-IV, druga III, zobaczymy, jak to u mnie będzie. Może nie będą sobie przeszkadzały?

Tosiu, jaka tam profesjonalistka, jeszcze ciągle nie za wiele wiem o ogrodzie i nadal popełniam błędy, mam nadzieję, że z czasem będzie ich coraz mniej, bo staram się na nich uczyć ;)

Małgosiu, Kórnik nie jest formą płaczącą (mam nadzieję). Ma mieć gęstą, kulistą koronę i mam nadzieję, że zimą tez przez to będzie stanowił osłonę, mimo zrzucania igiełek... chyba, że podsuniecie mi coś lepszego?

Patrzę za okno i nie wiem, co będzie z tej pogody. Jeśli będzie padać, może warto zabrać się za rozsypanie nawozu na trawniku? Jeśli nie będzie, spryskać Topsinem po raz drugi? No i bądź tu człowieku mądry! :roll:

(p.s. no i problem z głowy - deszcz lunął!! Chyba mam wolne! :;230 )
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”