Lucynko właśnie przejrzałam cały Twój wątek-cudowne storczyki
oczy nacieszyłam,pozazdrościłam troszeczkę, chyba nie zasnę dziś z wrażenia...
napisałaś
Kiedy liczba moich storczyków wzrosła do 20 szt, zaczęłam prowadzić zeszyt z notatkami. Zapisuję tam informacje kiedy roślina była kupiona, przesadzona, jest data puszczenia pędu. Na innej stronie zapisuję terminy podlewania, ponieważ podlewam, praktycznie codziennie parę storczyków w miarę ich potrzeb, a nie tak jak niektórzy poświęcają na to jeden dzień w tygodniu, mam dużo czasu, wiec mogę sobie na to pozwolić. W zależności od ilości korzeni, liści, miejsca gdzie stoi, czy ma osłonkę, czy nie zauważyłam, że jedne wymagają moczenia lub przelewania nawet raz w tygodniu, a inne co trzy tygodnie. Takie zapiski mi to bardzo ułatwiają, bo niektóre mają na oko suche podłoże, a były podlane trzy dni wcześniej.
Bardzo,ale to bardzo podoba mi się prowadzenie takich notatek,też je robię, nie w zeszyciku tylko w komputerze-popieram

Oj,będę tu często zaglądać
Wszystkie storczyki przesadzam jak tylko przynoszę je do domu, wyjątkami są tylko te, które mają pąki, a na ''oko'' zawartość doniczki wygląda dobrze, czekam wtedy do przekwitnięcia.
To też popieram

,chyba znalazłam bratnią duszę?!
Pozdrawiam
Renata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=28