Kiełkowanie nasion z Akcji

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiełkowanie nasion z Akcji

Post »

Elik u mnie też większość tak wyglądała niestety. ponad połowa już padła. Dobrze, że miałam zapas innych odmian to posiałam. Czy one tak padły po pikowaniu? Bo ja u siebie stawiam na zbyt wczesne przepikowanie. :(
Tak mi szkoda, że w części mi się nie udało.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Strzaszne..moje na razie ok. Nawet te po pikowanie (pikowłam dwa dni temu) Nie dobrze.... :shock:
Asia
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu one nie były pikowane, tak zaczęło się dziać jak powschodziły, było tam więcej nasionek ale na początku usuwałam zwiędnięte siewki, myślałam że kicia coś nabroiła, mnie zastanawia fakt dlaczego nie dzieję się to samo z innymi siewkami z moich nasion, tak trochę zgłupiałam bo podłoże to samo , jednakowe warunki , tak samo podlewam :?
Wczoraj wysiałam jeszcze po kilka nasionek, zobaczę co będzie się działo tym razem. Liczę że może Ania Kozula pojawi się i rozwiąże tą zagadkę.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Kasencja

Post »

elik_49

Sama jestem ciekawa dlaczego, bo moje siewki też tak padały. Ta sama temperatura, ta sama ziemia, u tego samego sprzedawcy kupione nasiona....
Jedne piękne, inne musiałam wyrzucić. Zniszczyło mi się 5 różnych odmian :? z kilkunastu...
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Jbosmith tak relacjonuje o swoich "Kozulach":
#125 - 6/7
#132 - 7/7
#137 - 7/7
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ella, matko ale nie fajnie z tymi pomidorkami, w czym może tkwić problem.. :roll: Moje póki co mają się dobrze.

Obrazek

Dzisiaj zaliczyły pierwszy spacer do tunelu.
pozdrawiam, Anita
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Anitka, bardzo ładne, kiedy były wysiewane?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Wysiane były 5 marca, bez wcześniejszego namaczania nasion, trzymane w temp. średnio 18 stopni w dzień i 16 w nocy.
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Elu - dziwna sprawa :shock:
Stawiałbym na zasolenie podłoża, ale skoro piszesz, że jest takie samo dla wszystkich... bardzo jestem ciekaw wyjaśnienia.

Moje pomidory powoli wschodzą, choć też mnie rozczarowały. Bardzo dużo wschodzi z łupinami na "głowie" przez co kilka już straciłem, a kilka ma zdeformowane liścienie. Sporo wschodzi długo a niektóre wcale..
Najszybciej pojawił się megagroniasty - po 4 dniach i chyba wszystkie nasionka. Dobrze powschodziły kalmany, mój malinowy kulisty samokończący, cherokee purple, purple pear brandywine, dyno x orange strawberry, nr 135, karłowe z akcji później ale też się pokazują.
Zawiodły mnie moje betaluxy i bohun, a o dziwo u znajomego bardzo dobrze skiełkowały. Mam nadzieję, że u Was będzie lepiej :roll: . Black zebra wzeszła tylko jedna na 5 nasion.. ehh oby przeżyła bo mam na nią smaka :wink:
Co mogłem podosiewałem wczoraj, mam nadzieję że jeszcze powschodzą.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Elik_49, niestety podłoża nie są jednolite w całym worku. Można wziąć garść z tego samego worka i będzie dobrze, za drugim razem już nie. W tunelach to nie ma znaczenia, bo tam wody zwykle leje się dużo i składniki mineralne równomiernie nasączają podłoże. W domu jest inaczej, odrobina wody nie rozpuści wszystkiego tak jak trzeba. Twoje pomidory wyraźnie pobrały wyraźnie czegoś za dużo. Takie pomidory można uratować na początku więdnięcia. Należy je powyrywać, przepikować do luźnego podłoża, spryskać mocno wodą, nakryć dość szczelnie folią, ustawić w ciepłym, jasnym ale nie nasłonecznionym miejscu. Po 3 -4 dniach można odkryć. W ten sposób można bardzo szybko ukorzeniać połamane (kocie wypadki), nawet najmłodsze siewki.

Pozdrawiam, kozula.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

elik_49 pisze:myślałam że kicia coś nabroiła,
Może kici siusiu się zachciało.
wodnik
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Z racji totalnej porażki w tym roku z sianiem, cieszy mnie każda trzymająca się siewka.
Ładny kolor i ładnie wygląda Betalux:

Obrazek

Bawole malinowe nr 176 tez ładnie się trzyma:
Obrazek

Dobrze wygląda pomidor na przeciery. Wysiałam kolejna partię, już są liścienie, ale teraz już je zostawiam w spokoju, aż się nie pojawi pierwszy liść właściwy.

Papryka też od jakiegoś czasu nabrała rozpędu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

kozula pisze:Elik_49, niestety podłoża nie są jednolite w całym worku. Można wziąć garść z tego samego worka i będzie dobrze, za drugim razem już nie. W tunelach to nie ma znaczenia, bo tam wody zwykle leje się dużo i składniki mineralne równomiernie nasączają podłoże. W domu jest inaczej, odrobina wody nie rozpuści wszystkiego tak jak trzeba. Twoje pomidory wyraźnie pobrały wyraźnie czegoś za dużo. Takie pomidory można uratować na początku więdnięcia. Należy je powyrywać, przepikować do luźnego podłoża, spryskać mocno wodą, nakryć dość szczelnie folią, ustawić w ciepłym, jasnym ale nie nasłonecznionym miejscu. Po 3 -4 dniach można odkryć. W ten sposób można bardzo szybko ukorzeniać połamane (kocie wypadki), nawet najmłodsze siewki.

Pozdrawiam, kozula.
Aniu dziękuję bardzo za rozwikłanie zagadki, one nie są połamane tylko więdną. Wysiałam jeszcze pojedyncze nasionka które miałam i już skiełkowały, tamte niestety wyrzucone, na przyszłość będę wiedziała jak szybko zadziałać.

Witia , moja kica nie chodzi po parapetach więc twoją opcję wykluczam, jest to niemożliwe.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Elu..
a jakie pomidorki wysiewałaś??
Które Ci padły??
Pytam.. bo może wspólnymi siłami na forum poratujemy Cie chociaż z 1 szt sadzonki z odmiany..!!

Moje dziś pikuje.. ciekawe czy przeżyją bo już 2 ;:170
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ania dokładnie, ja na pewno będę miała nadwyżki, no chyba że się cosik przyplącze :evil: ale zakłdając, że będzie dobrze z przyjemnością się odwdzięczę.. :wink: Na święta jadę do rodziców, którzy mieszkają w Częstochowie, a do Opola, to już całkiem niedaleko. ;:224 :;230
pozdrawiam, Anita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”