Storczyki Storczykowej cz. 4
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 4
Kwitnie teraz 12 Phalaenopsis
. Tetraspisik na dniach się rozwinie, jeden pąk jest już biały (tylko nie wiem, czemu on nigdy nie rozwija po kolei pąków, jak inne, tylko największy jest trzeci pąk, a te wcześniejsze są mniejsze). Bellina też ma coraz większy pąk. Innych pędzików jeszcze nie mam, mam nadzieję, że się pojawią. Keiki też rosną.

Dusiu bardzo się ciesze, że tyle u Ciebie się dzieje
czekam na kwiatka Tetraspisa i Belliny i pokaż swoje keiki 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
Największy pąk tetraspisa zaczyna pękać, może jutro będzie już troche rozwinięty. Bardzo powoli rozkwita, ale jeden pąk (trzeci na pędzie) już pękł, pozostałe pewnie zrobią to na dniach. Belliny pąk i pędzik rosną. Na początku myślałam, że ten nowy pęd zaraz stanie, ale na razie rośnie, choć powoli, ale bellinki podobno tak mają. To mój pierwszy pędzik na bellinie
. Inne Phal. na razie jeszcze pędów nie mają, tylko bellina i hybryda brzoskwiniowa z mazami, tetraspisik ma na przedłużeniu, trochę Phal. też kwitnie na przedłużeniach, nowe pędziki jeszcze się nie pokazują, coś się w tym roku spóźniają, nie wiem czemu, a zazwyczaj już w marcu było ich sporo. Vandy też jeszcze nie mają, ta niebieska prawdopodobnie straciła ten pęd, za bardzo tam zaglądałam, chcąc go zobaczyć i zatrzymał się. Co do innych, nie mogę wiele powiedzieć na temat ich terminów kwitnienia, bo u mnie jeszcze nigdy nie kwitły (mam na myśli te kupione w 2010 roku), więc nie wiem, czy w ogóle są chętne do kwitnienia, mam nadzieję, że tak. Korzonki już rosną na wszystkich prócz tej starej fioletowej, która straciła wszytkie korzenie prócz jednego. Ona miała tylko stare korzenie i nie puszczała świezych, bo nie miała skąd - ma cały zdrewniały trzon, więc korzenie nie umiały się przebić, więc miała tylko korzenie na samym dole, potem był łysy badyl, a na górze kilka liści. Nie wiem, czy coś z niej będzie. Mam ją prawie 5 lat, kwitła co 2 lata.
A dzisiaj przesadziłam w końcu mojego największego Phal. Na ogół jestem przeciwna przesadzaniu, ale ten już nie mógł stać bez przewracania się, musiałam mu na doniczkę kłaść jakieś książki, żeby zrównoważyć ciężar jego olbrzymich, długich liści. Z doniczki 15 cm przeniosłam go do 19 cm, oczywiście T. przy okazji poobcinał mu mnóstwo korzeni, więc pewnie trochę to odchoruje. teraz już się nie przewraca. Mam nadzieję, że jego keiki to nie zaszkodzi (Phal. ten ma keiki na pędzie).

A dzisiaj przesadziłam w końcu mojego największego Phal. Na ogół jestem przeciwna przesadzaniu, ale ten już nie mógł stać bez przewracania się, musiałam mu na doniczkę kłaść jakieś książki, żeby zrównoważyć ciężar jego olbrzymich, długich liści. Z doniczki 15 cm przeniosłam go do 19 cm, oczywiście T. przy okazji poobcinał mu mnóstwo korzeni, więc pewnie trochę to odchoruje. teraz już się nie przewraca. Mam nadzieję, że jego keiki to nie zaszkodzi (Phal. ten ma keiki na pędzie).
- Storczykowa
Tetraspisik otworzył pierwszy kwiat
. Jest piękny, perłowy, z kreseczkami. Może jutro, jak się bardziej otworzy, zrobię mu zdjęcia. Inne storczyki jeszcze nie puszczają nowych pędzików. Ale mają się dobrze, dużo listków i korzonków idzie. Wielki żółty został wczoraj przesadzony do doniczki 19 cm.

- Storczykowa
Jednak zrobiłam dzisiaj zdjęcia:
Moja perełeczka - Phalaenopsis tetraspis:

Inne kwitnące Phal.:

Moja perełeczka - Phalaenopsis tetraspis:

Inne kwitnące Phal.:

Dusiu wszystkie kwitnienia super ale Tetraspis 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tetraspis do schrupania... nie wiedziałam, że paseczki widać na nabrzmiałych pączuszkac
Prześliczny Ci on

Prześliczny Ci on

- Storczykowa
Tetraspisik dość szybko ma widoczne kreseczki, na każdym kwiacie są inne. Mam nadzieję, że za 2 tygodnie dołączy do niego tetraspis C1
.

- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
Bardzo fajna kolekcja
, bardzo spodobał mi się Phalaenopsis tetraspis 

- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Nie no tetrapsis powalający 

Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Tetraspis cudowny
Piękne zdjęcia
Pozdrawiam
Renata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=42218

Piękne zdjęcia

Pozdrawiam
Renata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=42218
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Nie pamiętam czy masz phalaenopsis belline?Jeśli masz powiedz mi czy u Ciebie Storczykowa też tak wolno rosną u niej pędy kwiatowe.Mój bardzo powolusieńku rośnie i nie wiem co o tym myśleć.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Storczykowa
Cieszę się, że podoba wam się tetraspisik.
A bellinę mam i też jej bardzo powoli rosnie pędzik. Teraz puszcza świeży pęd i pączuszek ze starego.
A bellinę mam i też jej bardzo powoli rosnie pędzik. Teraz puszcza świeży pęd i pączuszek ze starego.
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Dusiu, piękny jest tetraspis, dziękuję za fantastyczne zdjęcia
.

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Pęd na mojej Bellinie mam już miesiąc jakoś a pęd widać że rośnie ma około 1cm. Bardzo powoli jej to idzie 

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków