Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

:tan Dzisiaj był pierwszy naprawdę ciepły dzień. :tan I oby tak dalej to wszystko wystrzeli w górę i zacznie się kwiatowy festiwal. Widziałam pierwsze motylki. I prawdziwą ptasią wojnę o domek. Muszę koniecznie powiesić jeszcze ze 2-3 budki.

Monia - dzięki! Poprawię tam podłoże to więcej roślin będzie mogło rosnąć. Oprócz runianki japońskiej i hortensji resztę gatunków posiadam.
Grażynko tam pierwsze piętro gałęzi już dwa lata temu wycięłam. Dziś się przyjrzałam dokładniej na warunki świetle. Do południa słońce tam dociera. Później już raczej nie. Poza tym latem też to trochę inaczej wygląda jak słońce jest wyżej. Największym problemem jest tam susza. Oprócz tego świerka w promieniu 3-4 metrów rośnie kilka drzew owocowych i to całkiem sporych, a jabłonka sąsiada jest wręcz wielka. Te granulki są tam wręcz niezbędne.

Obrazek, Obrazek

Wciąż jeszcze kwitną u mnie przebiśniegi i ranniki:
Obrazek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Izo, przylaszczka, ciemiernik ;:138 . Pięknie kwitną :wit Chyba będę musiała zaopatrzyć się w niektóre kwiatki w internecie :wink: , znowu małe zakupy :wink:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, przylaszczki świetne!! Runianka jest całkowicie bezproblemowa- zimozielona, kwitnie w głębokim cieniu, nawet przykryta innymi roślinami :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Propozycji do obsadzenia rabatki pod iglakiem dużo. Część roślin tak jak piszesz, będzie tam słabo rosła, bo za mało wody. Nawet runianka lubi wilgoć, nie mówiąc o miodunkach czy hostach. Już to przerabiałem. Proponuję rośliny o niskich wymaganiach wodnych np. przetaczniki płożące (np. krzewinkowy, odroślowy lub ząbkowany), czyściec wełnisty, kocimiętki, w ostateczności anafalis perłowy, który jest jednak ekspansywny. Sucho lubią też macierzanki, wilczomlecze ale muszą mieć dostatek słońca.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Izuniu, jakie warunki mają u Ciebie ranniki.
Ja co rok sadzę i jakoś giną. Wcale nie widać śladu życia.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Wczoraj też u siebie odkryłam kwitnące przylaszczki. ;:138
Dziś pada deszcz od rana :twisted: nic nie zrobiłam i zaraz muszę iść do pracy.
Znalazłam dla ciebie wątek do poczytania,też jestem zainteresowana tematem:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =7&t=19318
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

:wit Iza

Do Ciebie nornice przyniosły śnieżyce, a u mnie nie chcą rosnąć pomimo corocznego dosadzania. Tylko jedna zakwitła w tym roku, a posadziłam ich chyba ze sto. :oops:

Też czekam na Twojego białego wawrzynka. Miałam kiedyś różowego, ale wykopałam ze względu na wnuki, które często mnie odwiedzają.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Śliczne są te kwiatuszki :).
U mnie okolica kompostownika jest zabezpieczona matą, więc mój główny wróg - podagrycznik - musi się nieżle nagimnastykować. A wtedy ja go ;:14
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Elu cały tamten rok walczyłam z podagrycznikiem. Najgorszy chwast jaki można spotkać :evil:

Izo ostatnio podpatrzyłam u sąsiadów, mają taki pas w cieniu, który jest przykryty ciemną folią, posypany korą i rosną tam małe krzaczki. Może coś takiego :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzisiaj pogoda zrobiła mi prima primaaprilisowego psikusa i się zepsuła :evil: Po wczorajszym prawie latnim dniu dziś od rana jest szaro, buro i zimno, a na dodatek pada i siąpi na zmianę.

Agnieszko jeśli lubisz wiosenne "maluszki" to szczerze polecam przylaszczki. I jeszcze ten kolor blue...Ciemierniki mam od 2 latach. Może nie rozrastają sie tak jak powinny i ja bym sobie życzyła, ale rosną i kwitną. I to mnie cieszy, bo pierwsze jakie kupiłam "zamordowałam" :oops: Z podagrycznikiem też walczyłam i nadal walczę.

Dzięki Monia! Już zapisałam sobie tę runiankę i będę się za nią rozglądała. A przylaszczki to mi się jeszcze marzą białe i różowe. Może pełne - jak po tanieją ;:224

No właśnie Jacku z tymi roślinami to przeważnie tak jest: albo ciemno i mokro, albo sucho i słonecznie :roll: Macierzanki i wilczomlecze raczej nie wchodzą w rachubę. Jednak propozycję przetacznika i czyśćca muszę sobie przemyśleć. Wielkie dzięki!

Asiu myślę, że najważniejsza sprawa to nie sadzić zbyt głęboko ranników. Wystarczy chyba 1 cm ziemi by je przykryć. Jakie mają u mnie warunki - trudno powiedzieć. To już ich drugie miejsce u mnie. Raczej nic specjalnego. Zwykła ziemia ogrodowa, lekko kwaśna pewnie i półcień. Chociaż wiosną sporo jest tam słońca. Latem i jesienią znacznie mniej. Ranniki trzeba posadzić w miejscu gdzie się nie grzebie w ziemi. Mają tak małe bulwki, że można je nie chcący wywalić, wypielić, zakopać na amen.

Dzięki Aniu za link. Przeczytałam. Swoje małe doświadczenie z hydrożelem też mam i jak trafię w przyzwoitej cenie to na pewno kupię. Dużym plusem jest, że podłoże nim wzbogacone wykorzystuje każdą wilgoć, nawet z powietrza. Przekonałam się o tym dosłownie kilka dni temu. Opróżniałam skrzynki balkonowe. W tych bez aqua żelu podłoże było przesuszone na wiór - istna Sahara. Tam gdzie był żel podłoże przyjemnie wilgotne choć nie było podlewane od kilku miesięcy i śnieg na nie też nie padał.

Witaj Basiu! Cieszę się, że zajrzałaś do mnie po zimowej przerwie. Po cichutku liczę, ze ta jedna jedyna śnieżyca będzie się rozrastała. Ja tylko raz trafiłam śnieżyce w sprzedaży. Kupiłam i nic mi nie wyrosło :evil: Chyba w nieodpowiednim miejscu je posadziłam. Też czytałam, że wawrzynek jest rośliną trującą. U mnie dzieci prawie dorosłe, poza tym rzadko chodzą na działkę. Pies nie ma w zwyczaju podgryzać mi roślin choć lubi wąchać kwiatki. Więc mogłam się na niego zdecydować, tym bardziej, że długo był na mojej liście chciejstw.

Dziękuję Elu! Jak kupiłam działkę to miałam wrażenie, że podagrycznik jest główną rośliną uprawną mojego poprzednika. Jeszcze wyłazi gdzie nie gdzie, ale jest do opanowania. Już widziałam, że wschodzi :evil: Czytałam u Ciebie, że ostro popracowałaś w ogrodzie.

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A u mnie dziś grzmiało i błyskało.
Ale za to zmyło brud i roślinki ruszą ostro jak tylko słonko zaświeci.
No i żaby pojawiły się w oczku - jest już wiosna. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Ja miałam podagrycznik masakryczny. Teraz to już jest mały pikuś.
A u mnie w cienistych miejscach występuje trzmielina. Nie mam z nią problemu i ładnie się płoży, a jak potrzeba, można przyciąć. No i bluszcz też jest niezawodny.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo - mam pytanie w kwestii orlików. Czy wysiać w domu w skrzyneczkach - czy od razu na rozsadnik na działce?????

A krokusy - cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudne!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Izo,ale śliczności.Ale masz kolorowo.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś Twoje krokusy w pięknych kolorowych rozrośnietych bukietach :D Bardzo lubię te kwiatuszki, tyle uroku wnoszą do ogrodów :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”