Sosna wejmutka 'Tiny Curls' ( Pinus strobus 'Tiny Curls')

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sosna wejmutka 'Tiny Curls' ( Pinus strobus 'Tiny Curls')

Post »

Witam. Rok temu kupiłam sosenkę z informacją, że to wejmutka Tiny Curls - zdjęcie 1. Posadziłam w miejscu jak na zdjęciu 2, z założeniem, że będzie miała niewielkie, najwyżej kilkucentymetrowe przyrosty.
Obrazek Obrazek
Czytając później Wasze posty w różnych działach znalazłam zdjęcia Tiny Curls (w wątku rośliny rzadkie, ciekawe) i teraz biję się z myślami ;:223 . Coś ta moja Tiny Curls duża jak na sosenkę o niewielkich przyrostach :shock: Czy ktoś mógłby mi powiedzieć - mam Tiny Curls czy może wejmutkę Tortuosa? Ta druga rośnie dość spora - musiałabym ją przesadzić (miejsce znalazłabym, dość spore, czeka na zagospodarowanie - tzn. jeszcze czeka bo nie udało mi się kupić świerka Białoboka). Co robić? Przesadzać?
Pozdrawiam. Anna
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Re: sosna wejmutka Tiny Curls?

Post »

Raczej stawiałbym u ciebie na P. strobus Tiny Curls (jest już na rynku kilka podobnych odmian). Co się tyczy Pinus strobus Torulosa (nie Tortuosa) - to wygląda podobnie ale zdecydowanie daje większe przyrosty (ok. 15-40 cm długości). Tiny Curls po posadzeniu w dobrą ziemię w pierwszych latach potrafi też dobrze przyrosnąć (ok.5-20 cm.)
Pozdrawiam Janusz
beluss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2011, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: sosna wejmutka Tiny Curls?

Post »

Na 100% Tiny curls. Nawet niewielki egzemplarz potrafi mieć po 10cm przyrostu. Do Białoboka proponuje jeszcze Maygolda (rewelacyjny efekt na wiosne).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”