Działka ze spadkiem, kaskada bez pompy

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
i1305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Działka ze spadkiem, kaskada bez pompy

Post »

Witam, planuję zrobić na działce kaskadę wraz z oczkiem wodym.
Problem w tym, że działka jest nierówna - od domu w stronę rzeki jest spadek. Mam wywierconą studnię głębinową i poziom wody jest na tyle wysoki, że zrobiliśmy taką prowizorkę fontanny i woda cały czas (nawet zimą) leci. Chciałabym to wykorzystać tyle tylko, że bez pompy. I teraz nie wiem jak odprowadzić wodę z dolnego zbiornika, żeby nie wylewała się na zewnątrz.
Kaskadę mogę podnieść na max. metr od ziemi - wtedy woda jeszcze leci - wyżej już tylko się sączy.
Woda jest zażelaźniona - kamienie mam póki co rude - tez nei wiem jak to rozwiązać, żeby nie wyglądało niechlujnie.
Przepraszam za chaotyczną treść.

Obrazek

Za tym "wagonem" planujemy kaskadę, która zakończona byłaby oczkiem - tam gdzie widać te kamienie. Zwrócona do domu czyli w ta stronę do "wagonika". Z jakimś mocnym zakrętem...no już sama nie wiem.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka ze spadkiem, kaskada bez pompy

Post »

Witaj i1305, a może masz jakieś imię, jakoś inaczej się rozmawia niż z numerem seryjnym ;)
Ja też będę miał pytania.
Co się działo do tej pory, z wypływającą i nie zagospodarowywaną wodą ze studni, gdzie ona płynęła? A może, na studni masz zawór zamykający ciągły wypływ wody, wtedy kiedy jej nie używasz?
Pochylony teren, to w tym przypadku zaleta a nie wada. Dlatego raczej proponował bym zamiast typowej kaskady strumień z kilkoma progami meandrujący po ogrodzie, zakończony oczkiem, z którego woda przelewem wpływała by do rzeczki. Może to być przelew zrobiony w rurze, a może być w formie strumyka, kończącego się w rzeczce. Trzeba jedynie być pewnym na 200%, że wiosenne roztopy czy intensywne opady, nie będą zalewać oczka, bo szkoda by było ryb i roślin zabranych przez dużą wodę.
Gdzie masz tę studnię i w jakiej jest ona odległości od planowanego początku ew. kaskady lub strumienia? A może istnieje możliwość zrobienia początku strumienia w pobliżu studni.
Jakie parametry fizykochemiczne ma ta woda, i jaka jest wydajność tej studni w l/min?
O aspektach technicznych, porozmawiamy jak już będziemy wiedzieli co byś chciała zrobić i jak będziemy znali odpowiedzi na te pytania.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
i1305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka ze spadkiem, kaskada bez pompy

Post »

Witam.
Woda ze studni płynęła rurą zakopaną w ziemi, na jej końcu zamontowalam przejściówkę a do niej zwyczajny kawałek węża ogrodowego. Usypałam stos kamieni, włożyłam wąż i woda leciała cały rok. Do prowizoryczego "oczka" baseniku, a którego wypływała do rowu a dalej do rzeki (do rzeki mam kawałek - jest na końcu działki za chiny się do niej z rurą nie przekopię.Połowa działki odkąd tu mieszkam była zalana raz - wiosną, generalnie ziemia jest gliniasta i długo trzymająca wodę.
Studnia od kaskady planowana jest w odległości około 1,5-2 m. Z tym, że studnia jest wyżej niz planowana budowla:)
Obecnie woda leci szybko - bo leci ze spadkiem przez niebieską rurę o większej średnicy niż ogordowy wąż (nie wiem jak się fachowo nazywa) ale w momencie ulokowania węża w kaskadzie byłaby podniesiona na jakiś metr/1,5 od ziemi także jej ciśnienie znacznie by spadło.
Terenu równego na działce nie posiadam. Całość jest jeszcze do zagospodarowania.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam. Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”