Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
To nie jest fotomontaż, oglądałam parę lat temu w tv reportaż z ogrodu tego gościa. Przeróżne cuda, cudeńka tam tworzy, trwa to latami.
Pozdrawiam! Gienia.
Temu to dopiero zielone do głowy uderzyło!!!!1
My wszyscy to pikuś przy nim
My wszyscy to pikuś przy nim

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przecież zdjęcie jest podpisane: Pooktre planted 1998 czyli Pooktre (nazwa własna dla tych "mebli", chyba nie ma polskiego odpowiednika) posadzony w 1998 więc licząc do np 2010 (na zdjęciu jest lato) mamy "tylko" 18 lat. Inna sprawa, że pewnie drzewo do takiej pracy było specjalnie wybrane pod kątem kształtu i rozmiaru sadzonki. Pod hasłem "pooktre" google wyrzucają więcej takich obrazków.santia pisze:jak myślicie, ile lat to tworzył/rosło?
Nie zwróciłam uwagi. Dzięki. Też tak pomyślałam, że albo wyszukał odpowiednią sadzonkę pod pomysł, albo zobaczył nietypową sadzonkę i tak narodził się pomysł.
Faktycznie zachęcam do wygooglowania, bo fajne rzeczy wyskakują.
Faktycznie zachęcam do wygooglowania, bo fajne rzeczy wyskakują.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wklepcie do wujka google " obrazy Pooktre planted ". Będzie tego więcej.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wystarczy "pooktre" - już pisałam wyżej.
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
sezon jeszcze nie rozpoczęty, a my już zaszaleliśmy.
Postanowiliśmy, ze postawimy wędzarnię
aczeliśmy od wycięcia starej jabłoni. Jabłka miała już nieciekawe i niesmaczne. postanowiliśmy ją wyciąć już na jesieni, ale pogoda nie pozwoliła.

walczyliśmy z nią cały dzień. Dopiero wieczorem udało nam się ją powalić. Tzn R ją powalał, a ja cięłam wszystkie gałęzie na kawałki.

potem w dziurze po pniaku zamieszkała stara wanna na palenisko:

od niej bachami wyłożony idzie "komin" zakończony kratką, nad którą ma stanąć domek

a potem zaczęło się budowanie. Zajeło 3 dni.

w międzyczasie daszek obłozyliśmy papą:

potem doszły drzwiczki. I oto efekt prawie końcowy:

Potem zostało już tylko podmurowanie podłogi i dorobienie tych trójkątów pod daszkiem. Przedni jest na stałe, tylni pełni funkcję komina- uchylając go można regulować temperaturę w środku - zdjęcie może wieczorkiem wstawię. Od środka jest wyłożona dla szczelności czymś, czego nazwy nie znam.
wczoraj była pierwsza próba wędzenia. Okazało się, że jednak palenisko wymaga przeróbki, zrobiliśmy od przodu podkop dla lepszego ciągu. Wynik końcowy (fotkę lepszą wstawię może wieczorem, bo mam tylko tą jedną):

oczywiście teren dookoła wymaga jeszcze gruntownego uprzątnięcia i zagospodarowania. Ale warto było się napracować dla takiego efektu:

Postanowiliśmy, ze postawimy wędzarnię

aczeliśmy od wycięcia starej jabłoni. Jabłka miała już nieciekawe i niesmaczne. postanowiliśmy ją wyciąć już na jesieni, ale pogoda nie pozwoliła.

walczyliśmy z nią cały dzień. Dopiero wieczorem udało nam się ją powalić. Tzn R ją powalał, a ja cięłam wszystkie gałęzie na kawałki.

potem w dziurze po pniaku zamieszkała stara wanna na palenisko:

od niej bachami wyłożony idzie "komin" zakończony kratką, nad którą ma stanąć domek

a potem zaczęło się budowanie. Zajeło 3 dni.

w międzyczasie daszek obłozyliśmy papą:

potem doszły drzwiczki. I oto efekt prawie końcowy:

Potem zostało już tylko podmurowanie podłogi i dorobienie tych trójkątów pod daszkiem. Przedni jest na stałe, tylni pełni funkcję komina- uchylając go można regulować temperaturę w środku - zdjęcie może wieczorkiem wstawię. Od środka jest wyłożona dla szczelności czymś, czego nazwy nie znam.
wczoraj była pierwsza próba wędzenia. Okazało się, że jednak palenisko wymaga przeróbki, zrobiliśmy od przodu podkop dla lepszego ciągu. Wynik końcowy (fotkę lepszą wstawię może wieczorem, bo mam tylko tą jedną):

oczywiście teren dookoła wymaga jeszcze gruntownego uprzątnięcia i zagospodarowania. Ale warto było się napracować dla takiego efektu:

łał.... no zatkało mnie.... za zwyczaj wędzarnie są wciśnięte w kąt , bo takier "urocze...wasza nie tylko funkcjonalna( co widać na zdjęciu poniżej) to jeszcze piękny dodatek architektoniczny do ogrodu... brawo!!!!!!!

Mmm pyszności! Brawo ;)
- coccinella
- 1000p
lucynko, santio - dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że ktoś się teżskusi, bo na prawdęwarto!
dołączam obiecane wyraźniejsze fotki:

dzisiaj już konkretniej działaliśmy:

tylko nam nie przyszło do głowy odwrócić kiełbaski i są nierówno ubarwione ;230 kiełbaski kupne surowe, ale zawsze to coś innego, nieprawdaż?
dołączam obiecane wyraźniejsze fotki:

dzisiaj już konkretniej działaliśmy:

tylko nam nie przyszło do głowy odwrócić kiełbaski i są nierówno ubarwione ;230 kiełbaski kupne surowe, ale zawsze to coś innego, nieprawdaż?
Super
teraz czas spróbować zrobić własna kiełbaskę to sklepową będziesz omijać z daleka .

A szyneczek uwędzonych nie pokażesz?, a może się już parzą

A szyneczek uwędzonych nie pokażesz?, a może się już parzą

Pozdrawiam. Ewa
- coccinella
- 1000p
mewo - my z chęcią, ale musimy poczekać na dostawę jelit z Polski.
a szyneczki jeszcze dochodzą, ja wróciłam do domu, bo dzieci jojczyły, a mąż pilnuje.
a szyneczki jeszcze dochodzą, ja wróciłam do domu, bo dzieci jojczyły, a mąż pilnuje.
Iwonko
W jakiej temperaturze wędziłaś i jakim drzewem ,że one takie ciemne wyszły?
W jakiej temperaturze wędziłaś i jakim drzewem ,że one takie ciemne wyszły?
Pozdrawiam. Ewa
Ale pyszna kiełbaska.... Też bym chciała mieć taką wędzarnię 

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomysł świetny i wykonanie też.