Ogródek Gosi cz. 4
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 4
Marylko, tak, nie mogę bez pracy w ogródku.
To dla mnie odstresowywacz.
Adrianno, no właśnie zależy kiedy. Gdybym mu ustąpiła, nie miałabym tej rabaty.
Ciekawe co takiego sie stało.
Monia, czyli Ty po zimie tylko obornikiem zasilasz? A kiedy odżywka do rh? Ja zawsze stosowałam odzywkę.
To dla mnie odstresowywacz.
Adrianno, no właśnie zależy kiedy. Gdybym mu ustąpiła, nie miałabym tej rabaty.
Ciekawe co takiego sie stało.
Monia, czyli Ty po zimie tylko obornikiem zasilasz? A kiedy odżywka do rh? Ja zawsze stosowałam odzywkę.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Małgosiu rozumiem , że do Rh oprócz pryskania miedzianem, jeszcze jakaś odżywka?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu, nawozy do kwasolubów stosuję dopiero pod koniec kwietnia- wcześniej u mnie jest to zbędne. Druga dawka i ostatnia w czerwcu.
Po co opryskujecie rh miedzianem???
Po co opryskujecie rh miedzianem???
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, pochwal się co kupiłaś na nową rabatkę.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
W marcu kupiłam i posadziłam rh, to kiedy powinny dostać odżywkę?
Gosia, też jestem ciekawa, co już masz na nową rabatę.
Gosia, też jestem ciekawa, co już masz na nową rabatę.
-
Megi, jeśli posadziłaś rh w podłożu już nawiezionym, to najwcześniej za miesiąc.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Też jestem ciekawa jakie roślinki będą rosły na nowej rabatce.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Fabi, Monia ja do tej pory nie opryskiwałam rh w ogóle, bo nie chorowały mi. Tutaj padło takie pytanie, czy rh można też miedzianem opryskiwać, stąd ten temat.
Wyszło, że można,ale ja nie muszę.
Miedzian natomiast na inne rośliny stosuję, bo dużo grzybów. W zeszłym roku nie opryskałam powojników i mam efekt. Przynajmniej u mnie złapały grzyba. Zresztą chyba można profilaktycznie na uwiąd, ale tutaj nie jestem pewna.
Ja opryskuje prawie wszystko wiosną, żeby potem miec święty spokój z grzybami.
Monia, to ja tęz tak spróbuję z obornikiem.
Asiu, Gosiu, Olu, ja już miałam trochę roślinek kupionych wcześniej. Zatem na tej rabacie wyląduje nutkaj, który zostanie przeniesiony z rabaty tamaryszkowej. Zamieszka tam też berberys Harleukin, kalina Watanabe, róża Jazz, piwonia Rocket Variety. To miałam. Zakupiłam już 2 tujki do podcięcia w kulki. Nie wiem jak mi to wyjdzie, ale niewielkie pieniądze, zatem nie bedzie dużej straty.I bukszpaniki do pocięcia w kulki. Na razie tycie, ale co tam.
No i azalię wielkokwiatową i rododendrona. Nazw nie podam, bo zostały na krzaczkach.
Zapomniałam dodać, że mam jeszcze rh na nóżce.
Zostało mi do kupienia: 2 hortensje bukietowe, 1 azalia, 3 rh, wrzosy, róże (niektóre zamówione), trawy, iglaki. W sumie już niewiele.
Chciałam tam wcisnąć jeszcze klona miniaturowego. To założenia z grubsza, ale wiadomo, że podczas zawsze coś ulegnie zmianie .
Wyszło, że można,ale ja nie muszę.
Miedzian natomiast na inne rośliny stosuję, bo dużo grzybów. W zeszłym roku nie opryskałam powojników i mam efekt. Przynajmniej u mnie złapały grzyba. Zresztą chyba można profilaktycznie na uwiąd, ale tutaj nie jestem pewna.
Ja opryskuje prawie wszystko wiosną, żeby potem miec święty spokój z grzybami.
Monia, to ja tęz tak spróbuję z obornikiem.
Asiu, Gosiu, Olu, ja już miałam trochę roślinek kupionych wcześniej. Zatem na tej rabacie wyląduje nutkaj, który zostanie przeniesiony z rabaty tamaryszkowej. Zamieszka tam też berberys Harleukin, kalina Watanabe, róża Jazz, piwonia Rocket Variety. To miałam. Zakupiłam już 2 tujki do podcięcia w kulki. Nie wiem jak mi to wyjdzie, ale niewielkie pieniądze, zatem nie bedzie dużej straty.I bukszpaniki do pocięcia w kulki. Na razie tycie, ale co tam.
No i azalię wielkokwiatową i rododendrona. Nazw nie podam, bo zostały na krzaczkach.
Zapomniałam dodać, że mam jeszcze rh na nóżce.
Zostało mi do kupienia: 2 hortensje bukietowe, 1 azalia, 3 rh, wrzosy, róże (niektóre zamówione), trawy, iglaki. W sumie już niewiele.

Chciałam tam wcisnąć jeszcze klona miniaturowego. To założenia z grubsza, ale wiadomo, że podczas zawsze coś ulegnie zmianie .
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Gosiu, przypomniałaś mi o Twoim rh na pniu
jak przezimował? okrywałaś go?

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Monia, dziękuję za odpowiedź. Posadziłam w ziemi dla rh i zamierzałam dać nawóz wczesnym latem. W jakimś poradniku wyczytałam, że sprzedawcy pakują do doniczek roślin na sprzedaż nawóz który wystarcza na co najmniej pół roku.
Gosiu, sporo roślin tam planujesz. Jakie wymiary będzie miała rabata?
Gosiu, sporo roślin tam planujesz. Jakie wymiary będzie miała rabata?
-
Megi, druga i ostatnia dawka nawozu w końcu czerwca
Rh nie lubią przenawożenia. Późną jesienią może wyściółkować kompostem. Od lat stosuję taki harmonogram nawożenia i najwyraźniej się sprawdza, bo rosną zdrowo- chociaż pewnie większy w tym udział mają leśne warunki w moim ogrodzie.
Małgosiu, jestem ciekawa, jakie rh planujesz?

Małgosiu, jestem ciekawa, jakie rh planujesz?

- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Chciałabym Ci podziękować za pomysły związane z realizacją mojego wąskiego ogrodu
, które umieściłaś w wątku Asi.
Twoje propozycje są fantastyczne, w życiu nie wymyśliłabym brzózek, co prawda muszę jeszcze nakręcić męża bo on koniecznie chce trawę do koszenia, ale przynajmniej wiem od czego zacząć. Słyszałam że brzozy rosną bardzo wysoko ok. 20m i zastanawiam się ewentualnie co jeszcze by pasowałoby zamiast nich. Czy mieszać iglaste z liściastymi czy lepiej nie?
Twój ogród jest piękny i taki zadbany. Będę często zaglądać.

Twoje propozycje są fantastyczne, w życiu nie wymyśliłabym brzózek, co prawda muszę jeszcze nakręcić męża bo on koniecznie chce trawę do koszenia, ale przynajmniej wiem od czego zacząć. Słyszałam że brzozy rosną bardzo wysoko ok. 20m i zastanawiam się ewentualnie co jeszcze by pasowałoby zamiast nich. Czy mieszać iglaste z liściastymi czy lepiej nie?
Twój ogród jest piękny i taki zadbany. Będę często zaglądać.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Czytam, że zamierzasz wprowadzić triochę kulek do ogrodu. Ja także się do tego przymierzam, i powiem ci, że to pod wpływem ursulki, która dokładnie mnei poinstruowała, jak ciąc, żeby rzeczwywiście wyszła kula, a nie na przykład jajo. A więc "gramy w kulki" Małgosiu 

- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Gosiu słyszałem o nowej odmianie koniczyny specjalnie na trawniki przy kiepskiej glebieMargo2 pisze:Zbyszku, trawniczek jest tragiczny. Latem to go prawie w ogóle nie ma. jestem jedyną osobą śród sąsiadów, która podlewa trawnik, a na dokładkę nie ma efektów. Trawnik do wymiany. .

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Możesz wybrać brzozę pożyteczną Betula utilis ' Doorenbos' .Aancyk pisze: w życiu nie wymyśliłabym brzózek, Słyszałam że brzozy rosną bardzo wysoko ok. 20m i zastanawiam się ewentualnie co jeszcze by pasowałoby zamiast nich.
Dorasta do 10 metrów i rośnie dość wolno. Ma tą zaletę, że jej kora jest idealnie śnieżnobiała.
Fajnie wygląda nie tle ciemnozielonego żywopłotu.