Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szafirki

Post »

Kajo u mnie szafirki wyglądają dokładnie tak samo jak u Ciebie :( Myślałam, że już z nich nic nie będzie, ale czytam tutaj, że to normalne Mam nadzieję, że może jednak doczekam się jakiś kwiatuszków. Zaznaczę, że posadziłam je w tamtym roku - fioletowe i białe.
Zastanawiam się tylko czy powinnam obciąć te przywiędłe liście czy nie :?:
Pozdrawiam Dorota:)
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U moich szafirków jeszcze nie widać listków i chyba nigdy nie widziałam,żeby u mnie pokazało się dużo liści a potem ledwo widać kwiatki... Po skończonym kwitnieniu to faktycznie listki duże, ale mi to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku przesadziłam szafirki, a teraz już ładnie wypuszczają liście :heja .
Asia
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Re:

Post »

lila31 pisze:Tak wygląda wiosną moje "szafirkowisko". Liście mają już od późnej jesieni, a w pierwsze cieplejsze dni zaczną pojawiać się kwiaty.

Obrazek
kari pisze:A to moje szafirki ogrodowe...

Obrazek Obrazek Obrazek

...oraz domowe i tarasowe :D

Obrazek Obrazek
Piękne te Wasze szafirki!!!
Długo utrzymują się kwiaty? I czy liście, gdy szafirki nie kwitną, ładnie wyglądają?

Co do Waszych nadwyżek, które usuwacie: Nie usuwajcie, ja z ogromną przyjemnością przyjmę każde ogrodowe nadwyżki. O informację poproszę najlepiej na pw

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

moje szafirki, które jednak wysadziłam w doniczne (nie wytrzymałam, po porstu musiałam i już :wink: )
Obrazek
Jeśli nie zakwitną to nic się nie stanie, staram się wzmocnić cebule. Nie sadziłam ich płytko jak zdjęcia powyżej, jednak jeśli chodz o liście to moim skromnym zdaniem są same w sobie ładne :)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Czy mogę posadzić szafirki razem z krokusami, a dokładniej dosadzić krokusy pomiędzy szafirki, które tworzą gęsty dywan?
Najpierw kwitłyby krokusy, a następnie szafirki. Liście krokusów po kwitnieniu rozłażą się podobnie jak szafirków. Ktoś tu pisał, że szafirki zagłuszają mu krokusy. Czy takie połączenie będzie się spisywać?
Tomek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Obie rośliny mają podobne wymagania, więc z tym nie ma problemu.
Inna sprawa to konkurencja, ale tu nie ma znaczenia jakie to będą gatunki. U 300 szafirków będą takie same straty jak u 150 szafirków i 150 krokusów na metr kwadratowy. Grunt to nie przesadzić w ilości, a czy będą to same szafirki czy mieszane z krokusami to sprawa drugą rzędna. ;-)
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Witajcie!
Dostałam w prezencie cebulki szafirków. Nie mam miejsca na ich wsadzenie, ponieważ mam cały ogród w proszku. Czy mogę je przez jakiś czas (do 2 miesięcy) przechować w doniczce?
Na jakiej głębokości wsadzić, czy zrobić drenaż, czy podlać po posadzeniu i jak wilgotną ziemię potem utrzymywać?
Nie chcę im zrobić krzywdy.
Będę b. wdzięczna za każdą radę. Sprawa jest paląca ;)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Każdą cebulkę możesz przechować w doniczce. Jeśli chodzi o szafirki to ja pozwoliłbym im na normalną wegetację w doniczkach , czyli normalne podlewanie i słoneczko. Sadzić w doniczce możesz na mniej więcej 4 - 5 cm. Nie dość że się rozrosną , to jeszcze zakwitną. :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

ja swoim przycięłam trochę zmarzniętych listków bo strasznie mnie denerwowały, mam nadzieję że nie wpłynie to negatywnie na kwitnienie bo już ostrzę sobie aparat na zdjęcia :) , ale zaglądając przy strzyżeniu jeszcze nie dostrzegłam ani odrobiny kwiatuszka,

Dawid czekamy na zdjęcia :D
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Moje też kwitną. Na razie te "klasyczne". Ale fikuśne już mają pączki.

Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Tak jak wyżej napisałam, dostałam w prezencie "klasyczne" (cienkolistne) szafirki. Dzisiaj zapukała poczta i ku mojemu zdziwieniu dostałam cebulki z listkami i nawet pączkami ;) Jupi. Wszystkie zasadzone, a teraz pozostaje mi czekać na efekty. Szafirki lubią pić w doniczce czy raczej powinny mieć tylko lekko wilgotną glebę? Zalałam je dość mocno na start. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam cebulkom.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Szafirki są bardzo żywotną roślinką :uszy Bardzo ciężko jest ją uśmiercić . Po prostu podlewaj je tak jak wszystkie inne kwiatki i będzie dobrze :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Dzięki, istnieje szansa, że będą żyć ;)
Dopiero się do mnie wprowadziły, a pewnie już chcą uciekać ;)
Pozdrawiam serdecznie ;)
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Czy ktoś może mi doradzić dlaczego moje szafirki się nie zagęszczają?. Tak jak wsadziłam cebule 4 sezony temu, tak są do dzisiaj rozstrzelone. Nawożę co roku końskim obornikiem, pielę i podlewam, a one są coraz bardziej wątłe. Może powinnam je inaczej nawozić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”