Lilia biała czyli lilia św.Józefa,św.Antoniego (L.candidum )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilium candidum - pora wykopywania i sadzenia

Post »

A tak się cieszyłem :(

Jutro wykopię i sprawdzę.
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawid może masz to samo co i ja. Cebulki w ziemi rosną a liście giną.
Tak dzieje się z małymi cebulkami , natomiast duża ma liście , które raczej nie wyglądają rewelacyjnie .
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Moje candidum też powiariowało. W zeszłym roku je rozsadziłam w sierpniu, ale do zimy nie wypusciły nawet listka, za to teraz zaczynają wypuszczac... Czy jest szansa, że zakwitną>?

Pozdrawiam

Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

jokaer pisze:Powinny mieć liście, lepiej sprawdź, czy są cebulki :?:
Te liście nie przemarzają.
Faktycznie, nie przemarzają, tylko marniutko wyglądają :( :

Obrazek

Nie potrzeba się jednak martwić, bo wiosenne ciepło sprawi, że się zazielenią ;:108 .
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Liście candidum po zimie są uszkodzone i porażone przez choroby,można je obciąć,bardzo szybko
wyrosną nowe zdrowe.
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Też posiadam kilka sztuk lilium candidum, Właśnie też jestem zadziwiony ich wysoką ceną , Chciałem w tym roku dokupić sobie parę lili bo marzy mi się tak pas rosnących i pachnących białych lili wzdłóż ścieżki , ;:224
no i w sklepie mieli je po 8 zł za sztuke gdzie standard to 3 złote 3,50 za inne lilie , a przecież jest to jedna z najpowszechniej występujących lili w Polsce , jej potoczna nazwa w zależności w którym rejonie Polski sie znajdujemy to Lilia św. Józefa lub druga nazwa Lilia św. Antoniego , ta sama lilia jest symbolem dwóch świętych (no ale nie miałem pisać tutaj doktoratu z ikonografii sorrry ;:132 )
dlatego wstrzymałem się z zakupem tych cebul, duży koszt dlatego będę bazował na tych co mi po Babci zostały już je i tak rozmnożyłem ale to i tak mało bo mam łącznie gdzieś 14 szt, a mi się marzy szpalerrr. ;:223
za to dla ludzi którzy podobnie jak ja mają problem z budżetem polecam też lilium regale alba , czyli lilię królewska białą , ma kształt trąbkowany trochę inaczej wyglada niż lilium candidum , może mieć mniej kwiatów , nie sadziłem jej wcześniej więc nie wiem czy jest to lilia pachnąca czy bezwonna , mi zależy nie tylko na wyglądzie ale i na zapachu , ale zainwestowałem na próbę w tym roku w dwie cebule lilium regale alba kosztowały 3,68 zł za sztuke więc taniej niż lilium czndidum , ale chcę wypróbować czy one pachną bo nigdzie nie mogłem uzyskać takiej informacji :mailbox :mailbox :mailbox :mailbox
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Lilium candidum lubi być wybredna, bo na złym stanowisku dopadać ją może pleśń i ogólnie może źle rosnąć
U mojej babci w ogrodzie rosły bezproblemowo, ale u innych sąsiadek niezaszczególnie.

Jak masz cebulki to sobie je sam namnóż :wink:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42

Post »

;:143 w tym roku właśnie mam zamiar wprowadzić produkcję masową , czyli rozmnożę , bo na większy zakup przy takich cenach to mnie nie stać , ;:223 a wyobraźcie sobie tak się przechadzać koło białych pachnących lilii cudowne uczucie ;:87
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Puszczają nowe liście, nic im nie będzie, ale czemu straciły te :?: :(
może miały za mokro, bo widać , że chyba pogniły

no moje przetrwały znakomicie, odpukać :roll:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Joaker, ta na pierwszej fotce zakwitnie na pewno, te na drugiej - na pewno nie. Jak zdziebko podrosną opryskaj jakimś środkiem grzybobójczym i potem powtórz to jeszcze przynajmniej raz.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Re: Lilium candidum

Post »

gloriadei pisze:Lilium candidum sadzimy inaczej niz resztę lilii czyli tylko 3 cm pod ziemią...
Witam serdecznie .
Chcę się podzielić pewną radą sadzenia tej oto odmiany: (Lilium candidum) - Lilia Św. Józefa - cebula. Z doświadczenia wiem, iż nie wolno nam w ogóle zasypywać pod ziemię cebulki,lecz 1/3 cebulki ma być nad powierzchnią. ziemi. Proszę mi wierzyć sprawdziłam i to jet właśnie błąd jaki popełniamy one po prostu giną Uprawiam je już kilka lat i wiem to z metody prób i błędów.

Podam Państwu receptę na maść domową na trudno gojące się rany:otóż każdą ilość kwiatu lilijek zalewać spirytusem jak już wszystkie je tam ułożymy w miarę kwitnienia ,to zakręcamy słoik i trzymamy aż się wszystko zmaceruje .Potem można używać jako okład itp.Dobrze tęż smakuje ,ale w nie wielkiej ilości ja dodaje jako olejek do ciast.To przepis mojej teściowej (góralki)Teraz jest czas ich pełnego kwitnienia .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

:wit
To ciekawe co piszesz z tym sadzeniem. Spróbuje tak zrobić z częścią cebulek.
Mnie jak na razie zakwitły dwie, ale takie bidne są te kwiatki, coś mi się zdaje,
że powinnam je dać na inne stanowisko, zdecydowanie bardziej do słońca.

O nalewce słyszałam, też chciałam zrobić, ale nie mam spirytusu tylko wódkę 40%, czy może być?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry
Jeśli chodzi o alkohol to czysty spirytus albo okowita ale spirytus, wódka nie. Można kupić 250 ml.albo 100 ml.spirytusu.to się wszystko zmniejszy ,potem można dolać.
a z tym sadzeniem to jest sprawdzone te cebulki są prawie całe na wierzchu ,sadziłam je zasypując to były tylko takie jakby młode i nie kwitły ,potem zrobiłam tak jak piszę wyżej .Nie bać się mrozu one tego potrzebują i ju wczesną wiosną okrywają się liśćmi .a jak teraz pięknie kwitną na każdej łodydze jest po 7 -10,lilijek a mam tych łodyg czyli cebul około 15,to sobie wyobrażacie teraz widok i wszystkie kwitną jeszcze ważna jedna rzecz:jeśli posadzisz cebule ww wrześniu ona zakwitnie dopiero w drugim roku ,czyli nie na nowe lato lecz na następne Tak się dzieje one muszą odchorować to też sprawdzone! ;:3 więc się nie zrażaj tylko czekaj .Nie daję żadnych nawozów a kwitną jak szalone! ,także z tego względu by mieć nie skażoną maść liliową!pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja swoje lilie wykopałam, bo zrobię im nowe miejsce. Miałam je w ogóle posadzone w trzech różnych miejscach
i w porze deszczowej, która była do lipca, najlepiej zniosła ten czas jedna lilia posadzona w miejscu dość wywiewnym.

Ogólnie ładnie kwitły i udało mi się zrobić słoiczek nalewki.

Wstawię zdjęcie jak wrócę do siebie.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joker dzięki za odezwanie się tu!
to miło że moja rada przydała się!moje jak widać są już gotowe do zimowania .Są od 5 lat w jednym miejscu bardzo słonecznym i mają się dobrze,same się namarzają Czekam na fotki. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”