Też posiadam kilka sztuk lilium candidum, Właśnie też jestem zadziwiony ich wysoką ceną , Chciałem w tym roku dokupić sobie parę lili bo marzy mi się tak pas rosnących i pachnących białych lili wzdłóż ścieżki ,
no i w sklepie mieli je po 8 zł za sztuke gdzie standard to 3 złote 3,50 za inne lilie , a przecież jest to jedna z najpowszechniej występujących lili w Polsce , jej potoczna nazwa w zależności w którym rejonie Polski sie znajdujemy to Lilia św. Józefa lub druga nazwa Lilia św. Antoniego , ta sama lilia jest symbolem dwóch świętych (no ale nie miałem pisać tutaj doktoratu z ikonografii sorrry

)
dlatego wstrzymałem się z zakupem tych cebul, duży koszt dlatego będę bazował na tych co mi po Babci zostały już je i tak rozmnożyłem ale to i tak mało bo mam łącznie gdzieś 14 szt, a mi się marzy szpalerrr.
za to dla ludzi którzy podobnie jak ja mają problem z budżetem polecam też lilium regale alba , czyli lilię królewska białą , ma kształt trąbkowany trochę inaczej wyglada niż lilium candidum , może mieć mniej kwiatów , nie sadziłem jej wcześniej więc nie wiem czy jest to lilia pachnąca czy bezwonna , mi zależy nie tylko na wyglądzie ale i na zapachu , ale zainwestowałem na próbę w tym roku w dwie cebule lilium regale alba kosztowały 3,68 zł za sztuke więc taniej niż lilium czndidum , ale chcę wypróbować czy one pachną bo nigdzie nie mogłem uzyskać takiej informacji :mailbox :mailbox :mailbox :mailbox