Moni "ogarnia przybytek", czyli .....tu kiedyś będzie ogród!

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moni "ogarnia przybytek", czyli .....tu kiedyś będzie ogród!

Post »

Piwonia ma takie czerwone pąki teraz.
Awatar użytkownika
moniM
200p
200p
Od: 23 mar 2011, o 18:46

Post »

Dawid może masz rację, nie będę się spierać, bo się nie znam ;-)
Dla mnie, na obecną chwilę liczy się, że ta roślina przeżyła u mnie zimę. Wiesz jaki to sukces :heja
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od mojej strony jedzie się na tamę,mam znajomych w Szpetalu. Dalie wykopuje się na zimę,a sadzi przełom kwietnia/maja.Nie słyszałam,żeby zimowały w gruncie.Nowość dla mnie.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

To zapewne jest piwonia.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Jeśli piwonia to nie sukces, tylko norma :-) Jeśli dalia to sukces na miarę kraju :;230
Dalie wychodzą zielonymi listkami :-) No, chyba że mrożone, ale takich nie miałam, to nie wiem :;230
Póki co, trzymajmy się wersji z piwonią, a za jakiś czas Moni wstawisz następne dowody za lub przeciw :-)
moniM pisze:trzeba było mnie widzieć, jak ja z tymi ośmioma "danymi" cyprysami po polu biegałam, no kurde miejsca im nie mogłam znaleźć :;230 .
Moniko, ja mam podobny problem z podejmowaniem decyzji co gdzie posadzić. Zresztą, tu wszyscy coś non stop wykopują i przesadzają.
Najlepiej byłoby każdą taką niepewną roślinę posadzić w dość dużej donicy. Donice dołuje się w ziemi, a jak nam się zmienia koncepcja, wyciąga się ja i ustawia w innym dołku. Wtedy rośliny nie cierpią z powodu ciągłych przeprowadzek.
U mnie najgorzej mają niskie iglaki. Chyba znów powędrują gdzie indziej, bo mam kolejny pomysł na jeden nieudany zakątek. Na szczęście u mnie łatwo przesadzić z całą dużą bryłą korzeniową, bo gliniasta gleba oblepia szczelnie korzenie. Ale Twój piasek przy każdej ewentualnej przeprowadzce będzie się obsypywał.
Na szczęście masz nie tylko piaski ;-)
I powtórzę: na początku wszystko pakuj w donice. To bardzo praktyczne rozwiązanie na początku zakładania ogrodu.!
Awatar użytkownika
moniM
200p
200p

Post »

Małgocha, dawid, Siberia-czyli zostajemy przy wersji piwonii, dzięki za identyfikacje ;-)))

Siberio-z tymi donicami to naprawdę świetny pomysł, trza będzie wypróbować, dziękować, dziękować za radę ;:180
A co do moich wydm, to tutaj trochę pokombinowałam i sobie wymyśliłam coś takiego. Przed posadzeniem każdej z roślinek, wykopałam dddduuuużżżżyyyy dół, naładowałam tam ziemi, trochę z tym piachem wymieszałam, potem woda, woda, woda i dopiero wsadzałam roślinki. Może być???

Dziś akcja "ziemia" :heja . Ja tu "zacieszam", ale zobaczymy, na ile mi sił starczy.........
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Spory areał do zagospodarowania . :shock: ;:108

To co wychodzi ,to na pewno nie dalia ,tylko piwonia .

Świerczek poszedł już na wieczny spoczynek . :( Czy to Bożonarodzeniowa choinka była . :?:

Życzę dużo sił ,przy rozwożeniu ziemi . ;:196
Siberia
---

Post »

Do przygotowywania dołków możesz dodać trochę zwięzłej gleby (gliniastej) wykopanej zzadomu, a piasek z wydmy wynieść do gliniastej części ogródka ;-)
Warto wygrabić suchą trawę i igły spod sosen i też to wymieszać z glebą w dołku. Im więcej takich organicznych dodatków i ciężkiej ziemi, tym lepiej ziemia będzie trzymała wilgoć i zatrzymywała związki pokarmowe dostarczane później w postaci nawozów.
W sklepach jest też coś takiego jak przekompostowana kora. Też fajna rzecz do uzdatniania gleby, szczególnie pod iglaki, bukszpany, różaneczniki i azalie, wrzosy, wrzośce i inne badyle lubiące kwaśną glebę.
Zwykła kora działa inaczej, trzeba umieć ją używać, żeby nie pozbawić rośliny azotu.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Ja tu zaglądam i ... ile ja tu mam do nadrobienia :shock: Ale dałem rade :;230 Raczej latem to tylko ze zbożem i snopkami będzie sąsiad pomykał :;230
My name is Daniel
Siberia
---

Post »

Zobacz, Moniko, że z tymi doniczkami to ja nie żartowałam :;230
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to dobry pomysł z tymi doniczkami zawsze można gdzie indziej coś dać jak się nam nie podoba ;:224
My name is Daniel
Awatar użytkownika
moniM
200p
200p

Post »

Witajcie, ledwo na oczy widzą ze zmęczenia, a jutro pewnie będą mnie bolały mięśnie, o których istnieniu, nie mam świadomości. Ale........jak ja się czuję spełniona po tej robocie.... :tan.
Ale od początku!
Jolu-świerk, kiedyś był choinką to fakt niezaprzeczalny. Nie wiem co robić, dać mu jeszcze szansę, czy już się rozglądać za następcą???
Siberia-jak zwykle jesteś niezastąpiona ze swoimi radami ;-)). Co do piachu przed domem, to mamy z mężem plan, żeby tam rozwieźć tą ziemię , którą przywieźli nam wczoraj, bo teren i tak jest nierówny i posiać trawę.
Repas-zaglądaj częściej, to będziesz na bieżąco :D

Dziś udało mi się pokonać jedną górę ziemi, nawiezionej jeszcze w ubiegłym roku, wczorajszej nawet nie ruszyłam. Tam gdzie jest świerk i cyprysy teren wygląda już całkiem, całkiem. Ponadto stwierdziłam, że te cyprysy są bardzo ładne i jak jeszcze kilka dokupię, to na 100% znajdę im fajne miejsce. W celach zakupowych udaliśmy się z mężem do lokalnego marketu ogrodowego, gdzie ku mojemu zaskoczeniu i nieukrywanej radości mojego męża, cyprysów zostało tylko kilka a ja wybrałam zaledwie 4 :evil: . To mnie jednak nie powstrzymało, od dalszych zakupów. Oprócz wspomnianych 4 cyprysów zakupiłam 20 krzaczków ligustru na żywopłot oraz dwie azalie. Widząc to mój mąż też załapał bakcyla i kupił.........3 wory mieszanki trawy, ziemi i nawozu :shock:. Wszystko już posadziłam :heja, tylko azalie czekają, jak się zwolni miejsce w donicach przy drzwiach wejściowych do domu :tan
Jutro wkleję zdjęcia moich wyczynów :D
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni tak łatwo powiedzieć żebym częściej wpadał jak tyle pracy w ogródku i do tego szkoła ;:224
Życzę powodzenia w dalszych pracach na działce :heja
My name is Daniel
Awatar użytkownika
moniM
200p
200p

Post »

Dziś sama, samiusieńka rozparcelowałam całą górę ziemi ;-))) Chyba powoli mogę powiedzieć " Tu jest mój kawałek ogrodu" :heja
A oto zdjęcia....tadam :D
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

wykopałam taki korzeń, obsypałam kamieniami, posadziłam trzmieliny. Jaszczurki będą miały się gdzie ukryć, albo wygrzać na słońcu :)
Obrazek

tu zbliżenie
Obrazek

i posadzony wczoraj ligustr na żywopłot
Obrazek

do mnie też zawitała wiosna :heja
Obrazek

Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ile pani zrobiła :shock: Ligusta nie trudno ukorzenić ;) Pytała się pani na moim wątku jak ale zapomniałem dziś dodać opisu ;:223 Na PW jutro pani wyślę ładnie opisane ;:224
My name is Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”