Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ewelino,łaciaty storczyk jest od Tomaszewskiego?Niedawno go oglądałam ,ale sprzedawczyni mi odradziła zakup,bo nie podobały jej się liście.Miały jakieś plamki i nie wiedziała co to jest. Trochę żałuję ,że go nie kupiłam ,bo jest piękny a plamki na liściach to może jego uroda.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

inag1 pisze:Ewelino,łaciaty storczyk jest od Tomaszewskiego?Niedawno go oglądałam ,ale sprzedawczyni mi odradziła zakup,bo nie podobały jej się liście.Miały jakieś plamki i nie wiedziała co to jest. Trochę żałuję ,że go nie kupiłam ,bo jest piękny a plamki na liściach to może jego uroda.
Tak, "łaciatek" jest od Tomaszewskiego. Ale wydaje się być (na razie ) w bardzo dobrej kondycji.Obejrza łam - plamek na szczęście brak :D To prezent od przyjaciół, którzy wiedzą o moim bziku...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

gucia pisze: Cyklamenki bajkowo wyglądają! Z moich dwóch, już nic nie zostało a naprawdę się starałam.
Moje dwa cyklameny prezentowane gdzieś wcześniej ( biały i różowy)dawno przekwitły, część liści zżółkła i została oberwana. Reszta też stopniowo marnieje , ale to normalne po kwitnieniu.Teraz przechodzą okres spoczynku(mam taką parapetpwą przechowalnię w nieużywanym pokoju). Ciekawa jestem , czy ponownie zakwitną - biały kwitł już dwukrotnie!
Tak więc nie przejmuj się , więc jeśli liście stopniowo żółkną :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czy ktoś z Was wysiewał nasiona ALBICJI (ALBIZIA JULIBRISSIN)"rosea? Bardzo proszę o wszelkie na ten temat informacje. Mam nasiona - zresztą mogę się nimi podzielić z 1-2 osobami , bo dla mnie jest ich za dużo. :D

Poza tym melduję ,że odbyłam dziś wspaniały " seans terapeutyczny" polecany zwłaszcza przy objawach depresji jesienno-zimowo-szarugowej...Pojechałam "do roślinek". Oczywiście coś - tam kupiłam , pooglądałam zieleń i kolorki i od razu czuję się świetnie! :D :D :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowity storczyk...a z czego są te aniołki koloru słomianego? :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Basiu(basga) aniołki koloru słomianego są ... ze słomy:) Już je schowałam , jak i inne gwiazdkowe dekoracje. Będą "odpoczywały "do następnych świąt. :D

Tymczasem zafundowałam towarzystwo Storczykowi - łaciatkowi , to także Phalaenopsisy w bladoróżowym kolorze.Udało się też dobrać doniczki o zbliżonym odcieniu

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jednak "Felki" są łatwiejsze w uprawie dla niewprawionych hodowców - na kolejnym z kwitnących wcześniej pojawił się pęd kwiatowy( nie pamiętam ,jaki to był kolor)

Obrazek

A tu jeszcze dwaj "nowi"

Obrazek Obrazek

jakiś ALoes (chyba) , podpisany na etykiecie"kaktus mix" ;:120 i Wilczomlecz trójżebrowy ( jaka odmiana?)
No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

No na moim falku też wyrosły dwa takie nowe pędy!
Z tej radości,w oczekiwaniu na kwiaty zafundowałam sobie nawóz do storczyków. :mrgreen:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

I znów widzę u Ciebie nowe nabytki ;) , dlatego też wcalę się nie dziwię że .................................
Ewelina pisze: No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...

,ale ostatecznie możesz zamówić szersze parapety , i znów znajdzie się miejsce na kolejne roślinki ;:106
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Różowe storczyki to naprawdę okazy.Widać ,że są zdrowe a jak dużo kwiatów mają :roll: Naprawdę udany zakup :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:I znów widzę u Ciebie nowe nabytki ;) , dlatego też wcalę się nie dziwię że .................................
Ewelina pisze: No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...

,ale ostatecznie możesz zamówić szersze parapety , i znów znajdzie się miejsce na kolejne roślinki ;:106
Taaak, strasznie śmieszne...naprawdę ;:112 A czy Ty wiesz , ile czasu poświęcam na doglądanie tych roślinek?No ale fakt, to mój wybór...dobrze , że powoli zaczynają mnie zaprzątać rośliny do ogrodu, a i do wiosny coraz bliżej- wtedy ogród na jakiś czas zdominuje rośliny domowe , inaczej pewnie musiałabym jednak te szarsze parapety zamówić :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ślicznie wyglądają storczyki w takich osłonkach, a ja tym razem kupiłam szklane, zupełnie przezroczyste, podobno specjalne do storczyków, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam?
Wymiary mają ok, może są troszeczkę za wysokie.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Ewelinko - zestawienie koloru doniczki z kolorem płatków storczyka jest po prostu rewelacyjne i w 100% trafione :D Wygląda ślicznie!
A ten pierwszy aloesik stoi też u mnie, nie wiem na ile nazwa jest prawdziwa, ale na doniczce było napisane Aloe ferox (=uzbrojony). A ten drugi kaktusik to może Euphorbia greenwayi?
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczyku przepiękne, ale z racji tego, że kocham się w sukulentach to wyrażam zachwyt nad tymi nowymi kującymi nabytkami :D Super!
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Ach ;:112 Ewelinko jestem zauroczona twoimi roślinami, masz piękne cuda w domku. Masz do nich bardzo dobrą rękę, a może one cie po prostu słuchają, cos wspominałaś, że z nimi rozmawiasz. Podzwiam zwłaszcza sępolie, bo też je bardzo lubię, choć mam ich niewiele. Pięknie, pięknie ;:114 brawa i życzę dalej takich sukcesów.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Ewelinko, chyba zasypała cię lawina śnieżna , co tak długo cię nie ma :?: :lol: :lol: :lol:
a ja ciekawa jestem jak się mają pomarańczowe hiacynty , posadzone jakiś czas temu w donicy :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”