Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, "łaciatek" jest od Tomaszewskiego. Ale wydaje się być (na razie ) w bardzo dobrej kondycji.Obejrza łam - plamek na szczęście brakinag1 pisze:Ewelino,łaciaty storczyk jest od Tomaszewskiego?Niedawno go oglądałam ,ale sprzedawczyni mi odradziła zakup,bo nie podobały jej się liście.Miały jakieś plamki i nie wiedziała co to jest. Trochę żałuję ,że go nie kupiłam ,bo jest piękny a plamki na liściach to może jego uroda.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Moje dwa cyklameny prezentowane gdzieś wcześniej ( biały i różowy)dawno przekwitły, część liści zżółkła i została oberwana. Reszta też stopniowo marnieje , ale to normalne po kwitnieniu.Teraz przechodzą okres spoczynku(mam taką parapetpwą przechowalnię w nieużywanym pokoju). Ciekawa jestem , czy ponownie zakwitną - biały kwitł już dwukrotnie!gucia pisze: Cyklamenki bajkowo wyglądają! Z moich dwóch, już nic nie zostało a naprawdę się starałam.
Tak więc nie przejmuj się , więc jeśli liście stopniowo żółkną

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Czy ktoś z Was wysiewał nasiona ALBICJI (ALBIZIA JULIBRISSIN)"rosea? Bardzo proszę o wszelkie na ten temat informacje. Mam nasiona - zresztą mogę się nimi podzielić z 1-2 osobami , bo dla mnie jest ich za dużo.
Poza tym melduję ,że odbyłam dziś wspaniały " seans terapeutyczny" polecany zwłaszcza przy objawach depresji jesienno-zimowo-szarugowej...Pojechałam "do roślinek". Oczywiście coś - tam kupiłam , pooglądałam zieleń i kolorki i od razu czuję się świetnie!

Poza tym melduję ,że odbyłam dziś wspaniały " seans terapeutyczny" polecany zwłaszcza przy objawach depresji jesienno-zimowo-szarugowej...Pojechałam "do roślinek". Oczywiście coś - tam kupiłam , pooglądałam zieleń i kolorki i od razu czuję się świetnie!

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Basiu(basga) aniołki koloru słomianego są ... ze słomy:) Już je schowałam , jak i inne gwiazdkowe dekoracje. Będą "odpoczywały "do następnych świąt.
Tymczasem zafundowałam towarzystwo Storczykowi - łaciatkowi , to także Phalaenopsisy w bladoróżowym kolorze.Udało się też dobrać doniczki o zbliżonym odcieniu

Jednak "Felki" są łatwiejsze w uprawie dla niewprawionych hodowców - na kolejnym z kwitnących wcześniej pojawił się pęd kwiatowy( nie pamiętam ,jaki to był kolor)

A tu jeszcze dwaj "nowi"

jakiś ALoes (chyba) , podpisany na etykiecie"kaktus mix"
i Wilczomlecz trójżebrowy ( jaka odmiana?)
No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...

Tymczasem zafundowałam towarzystwo Storczykowi - łaciatkowi , to także Phalaenopsisy w bladoróżowym kolorze.Udało się też dobrać doniczki o zbliżonym odcieniu

Jednak "Felki" są łatwiejsze w uprawie dla niewprawionych hodowców - na kolejnym z kwitnących wcześniej pojawił się pęd kwiatowy( nie pamiętam ,jaki to był kolor)

A tu jeszcze dwaj "nowi"

jakiś ALoes (chyba) , podpisany na etykiecie"kaktus mix"

No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Taaak, strasznie śmieszne...naprawdęANETA pisze:I znów widzę u Ciebie nowe nabytki ;) , dlatego też wcalę się nie dziwię że .................................
Ewelina pisze: No to teraz na parapetach stoją już dwa rzędy doniczek...
,ale ostatecznie możesz zamówić szersze parapety , i znów znajdzie się miejsce na kolejne roślinki ;:106

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Ślicznie wyglądają storczyki w takich osłonkach, a ja tym razem kupiłam szklane, zupełnie przezroczyste, podobno specjalne do storczyków, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam?
Wymiary mają ok, może są troszeczkę za wysokie.
Wymiary mają ok, może są troszeczkę za wysokie.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - zestawienie koloru doniczki z kolorem płatków storczyka jest po prostu rewelacyjne i w 100% trafione
Wygląda ślicznie!
A ten pierwszy aloesik stoi też u mnie, nie wiem na ile nazwa jest prawdziwa, ale na doniczce było napisane Aloe ferox (=uzbrojony). A ten drugi kaktusik to może Euphorbia greenwayi?

A ten pierwszy aloesik stoi też u mnie, nie wiem na ile nazwa jest prawdziwa, ale na doniczce było napisane Aloe ferox (=uzbrojony). A ten drugi kaktusik to może Euphorbia greenwayi?
Ach
Ewelinko jestem zauroczona twoimi roślinami, masz piękne cuda w domku. Masz do nich bardzo dobrą rękę, a może one cie po prostu słuchają, cos wspominałaś, że z nimi rozmawiasz. Podzwiam zwłaszcza sępolie, bo też je bardzo lubię, choć mam ich niewiele. Pięknie, pięknie
brawa i życzę dalej takich sukcesów.