Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
figaszaste
100p
100p
Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Obrazek Obrazek.Moją daturę prawie wcale nie podcinam,zimuje w garażu,dopiero od kilku dni zaczęłam ją podlewać i widać że zimę przetrzymała.

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ale to są zdjęcia z zeszłego roku ,tak ???
Moje 3 datury podlewałam w zimie około co miesiąc ,już od kilku dni budzą się ze snu ,ale niestety na razie wypuszczają pędy w dolnej części pnia lub od korzenia , mimo tego że 2 na pewno nie są przesuszone bo podciełam je do zielonej części
zobacze co będzie dalej
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na all... pojawiła się mikoryza do datur :;230 :;230 czego to jeszcze ludzie nie zechcą wcisnąć ;:108
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Petula pisze:Aby odpowiadać na ogłoszenia z ofertami sprzedaży na Forum, użytkownik winien być posiadaczem opryskiwacza oraz mieć co najmniej 50 postów na swoim koncie. Niestety (tak jak np. ja) nie wszyscy spełniają te warunki. Chyba, że źle zrozumiałam. Jeśli tak, proszę wyprowadzić mnie z błędu. :)

:wit
Pod każdym postem , równiez tym w dziale kupię sprzedam jest ikonka PW jeżeli masz więcej niż 12 postów możesz z niej skorzystac bez konieczności pisania postów w tym dziale :wit :wit

A teraz pytanie do znających się na rzeczy jakiś czas temu przyniosłam z piwnicy do domu swoją pełną daturę Pink Perfection , bo mi się zdawało , ze obumiera , w cieple i jasnym pomieszczeniu rozpoczęła wegetację , a teraz ma kilka pąków - nawozić czy jeszcze sobie odpuścić???
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Nawozić połową dawki :D
Czyzyk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 00:02

Post »

Czy jest mozliwe zeby o tej porze roku przesadzic z podlewaniem spiacej jeszcze daturki do tego stopnia zeby zaczela gnic ??
Czy moze jeśli zaczela gnic to nie szukac raczej winy w jej przelaniu.

Chodzi o taka swiezo ukorzeniona - tzn jednoroczna
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Tak jest to bardzo możliwe
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Swoje Datury wstawiłam do ciepłego i widnego pomieszczenia jakiś miesiąc temu. Rosną bardzo ładnie. Tylko z jedną mam mały problem. Otóż liście tej daturki są jakby przywiędłe. Tylko tej jednej, a wszystkie podlewam i nawożę tak samo. Gdzieś już o takiej sytuacji na tym forum czytałam, ale teraz nie mogę znaleźć informacji co z tym zrobić. Myślałam, żeby urwać tą szczepkę i ponownie ukorzenić, a ze starego badylka pewnie coś i tak urośnie. Z drugiej strony trochę mi szkoda, bo już tak ładnie urosła, a i miejsca na kolejne daturki brak :( Może coś poradzicie :)
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Daj zdjęcia
Powodów może być wiele, a na początku okresu wegetacyjnego łatwo je przelać, a przelanie równiez objawia się wiotczeniem liści.
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Giecikowa u mnie jest tak samo z tymi mniejszymi, i chyba trochę przesadziłam z nawozem, bo mają brzegi liści jakby nadpalone, duża ma się dobrze, ale na razie się chyba wstrzymam z nawożeniem
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Adrianic z tymi zdjęciami może być kłopot, bo mało gramotna jestem w tym temacie. Poproszę córkę, mże jak trafię na dobty humor to mi pomoże :;230
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Giecikowa pisze: Otóż liście tej daturki są jakby przywiędłe. Tylko tej jednej, a wszystkie podlewam i nawożę tak samo.
Wyjmij ją z doniczki i sprawdź korzenie. Ja miałam kiedyś podobną sytuację i okazało się ze w donicy z daturą stojącej w garażu - zrobiły sobie zimowisko myszy polne. Pół ziemi wyniosły i zastąpiły ją pogryzioną folią i gazetami, podgryzły korzenie i mieszkały w "apartamencie" :;230
Z zewnątrz nic nie było widać, tyle, że woda dość szybko przelatywała i donica była zadziwiająco lekka.
Nie mówię, że u Ciebie może dziać się to samo, ale zimą mogło coś pograsować w donicy i stąd teraz roślinka ma problem z poborem wody. Kiedyś w jednej z donic- przed domem - mrówki uparły się by zrobić mrowisko - musiałam w końcu być dla nich bardzo niemiła! :twisted:

A co do moich daturek- już byłam przekonana, że żółta nie odbije- po przemrożeniu jej przez mojego M - nie wyglądała za specjalnie i gdy w tym roku okazało się, że nie bardzo widzę nad ziemią cokolwiek żywego i ścięłam całe suche badyle- teraz obija w 3 pędy idące prosto z ziemi :D
:tan
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Urwałam tą nieładną sadzonkę i wstawiłam do ukorzenienia. Natomiast z badylka wyrastają już następne i już chyba będą zdrowe :)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś dostałem trzy badyle od koleżanki z pracy. Od razu wylądowały w wodzie. Zobaczymy co z nich będzie...
Wcześniej przynosiła mi młode pędy z kija, ale one nie chciały się ukorzenić :(
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja postanowiłem z piwnicy przenieść datury do tunelu i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu znalazłem dwa małe pąki !!!!
Jestem sceptykiem czy się rozwiną , ale jeśli pogoda będzie łaskawa to będą miały w tunelu ciepło i słonecznie ...

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”