Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agapant - bulwy
Nawet najdorodniejsze kłącze po intensywnych macaniach straci ochotę do kiełkowania.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Przyniosłam swoje z piwnicy , zaczynają się zielenić
. Mam zamiar zostawic je w tych samych doniczkach ale czy wymienic im ziemię? A jeżeli tak to kiedy to zrobić?

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Ja dziś swoje posadziłam wszystkie trzy do jednej donicy...i będę je trzymać na balkonie:)
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Annes dam Ci dobrą radę ad. agapanta, otóż jest to roślina, którą już na początku sadzi się docelowo w jedną, większą donicę, ponieważ jej się póżniej już nie przesadza, nawet przez kilka lat, im bryła korzeniowa jest gęściejsza tym lepiej, obficiej kwitnie, a to,że jest mu zaciasno to będzie objaw pękającej donicy i dopiero wtedy należy go pokroić dużym, ostrym nożem na drobniejsze kłącza i odpoczątku. W miarę starzenia się rośliny dosypujemy tylko ziemi na wierzchu, a w pierwszym roku nie nastawiaj się na kwiaty, może w następnym to zależy jakie było kłącze.Proponuję jednak rozsadzić te 3 kłącza, każde do swojej donicy.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

Jak jest przymrozek wracają do garażu. Na zdjęciu to nie wszystko agapant, maki zaraz przesadzę do ziemi, bo te które mam w ziemi już wychodzą, więc i tym nic nie będzie. Jak wrócą przymrozki to okryję butelką plastikową lub słoikiem

Wczoraj wstawiłam swoje zasuszone agapanciki z garażu do domku, podlałam i już mają centymetrowe listki 

Pozdrawiam.
- Aisyrk
- 1000p
Agapant to niezwykle żywotna roślina. Moje wyschnięte na wiór dostały solidną porcję wody i dosłownie po 5 dniach zaczęły "puszczać się".
Trochę mnie dziwi, że sprzedawcy oferują agapant jako mix kolorów, wiadomo, że klient nie rozróżni po kłączu, który kolor jest niebieski a który biały...hmm... a z tego, co zaobserwowałam (nie tylko u siebie) to one różnią się od siebie sporo wysokością kwiatów, więc posadzone razem w jednej donicy mogą nie wyglądać za ciekawie, no a jak wiadomo nie lubią częstego przesadzania 
Mam do Was takie pytanie, czy ktoś z Was próbował kiedyś wysiewać agapanty?

Mam do Was takie pytanie, czy ktoś z Was próbował kiedyś wysiewać agapanty?
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Tak, ja wysiewałam z własnego zbioru. Bardzo ładnie powschodziły, na tyle dobrze, że mogłam się podzielić z koleżanką, a kilkanaście zostawiłam sobie. Dwa z nich po dwóch latach zakwitły. Teraz już się zielenią w zimnym pomieszczeniu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź
ja też wysiałam z własnego zbioru, bez przekonania i już myślałam, że nic z tego nie będzie bo długo nic nie wschodziło a tu nagle niespodzianka
A mogę wiedzieć czy je pikowałaś?

A mogę wiedzieć czy je pikowałaś?
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Tak pikowałam, a po roku przesadzałam w większe doniczki.
- Aisyrk
- 1000p
Werbenko, a kiedy siałaś agapanty? Wiosną czy jesienią?
Siałam wiosną, marzec lub kwiecień, nasiona trzymałam w domu, bez stratyfikacji.
Powodzenia
Powodzenia

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pytanko - czy już wystawiacie agapanty na powietrze?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Aisyrk
- 1000p
Zawiozłam swoje na działkę, ale postawiłam w altance. Noce są jeszcze zimne, wczoraj u nas był "biały mróz".