Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: grudnik - schlumbergera

Post »

Jagusia pisze:Andrzeju, Może mi doradzisz. Mam kaktusa wielkanocnego. Ślicznie kwitł i rósł a teraz już z pół roku jak nieżywy. W ogóle się nie rusza, a łodygi ma takie jakby podwiędnięte. Obawiam się czy to nie jest jakaś choroba albo robactwo :(
Jeżeli, jak piszesz, liście są pomarszczone to wydaje się, że nieco przesadziłaś z podlewaniem.
Kaktusy wielkanocne - jak wyczytałem - same potrafią magazynować wodę, jak to kaktusy, więc nie należy przesadzać z podlewaniem. lubią nieco wilgotne podłoże, ale nie lubią w wodzie stać. Lubią też zmiany temperatur pomiędzy nocą a dniem. No i na koniec bardzo nie lubią w okresie kwitnienia przestawiania z miejsca na miejsce.
To tyle, więcej spróbuj poczytać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32555 lub może tutaj http://kwiaty.xup.pl/viewtopic.php?p=12 ... bc07856bfd
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
vega37
50p
50p
Od: 18 mar 2011, o 10:13

Post »

:wit
Od wczoraj również jestem posiadaczem grudnika :roll: mam nadzieje ze kiedyś będzie tak piękny jak Wasze :roll:
Obrazek

Moim chciejstwem jest jeszcze wielkanocnik ale jak na razie nie spotkałam go jeszcze nigdzie w sklepach :|
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

ja również zachwyciłam się waszymi roślinkami i dziś właśnie go kupiłam :D mam pytanie: czy moze on stać w intensywnym słońcu? mam południowe okno z kaktusami i im tam dobrze i zastanawiam się czy i jemu się spodoba? proszę o odp. bardzo nie chciałabym go zmarnować..:(
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krakfix pisze:ja również zachwyciłam się waszymi roślinkami i dziś właśnie go kupiłam :D mam pytanie: czy moze on stać w intensywnym słońcu? mam południowe okno z kaktusami i im tam dobrze i zastanawiam się czy i jemu się spodoba? proszę o odp. bardzo nie chciałabym go zmarnować..:(
Mój grudnik, jak z resztą i inne kwiaty stoją właśnie na południowych parapetach.
Myślę ze Twój też się zadomowi na południowym parapecie :D
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

od dawna "chorowałam" na grudniki, i na razie jestem posiadaczką 4 doniczek ze szczepkami :) 2 z nich już przyjete :wink:
ale pewnie trochę będę musiała poczekać na kwiaty...
a Wasze rośliny - cudoo...a żółtego grudnika widzę pierwszy raz...
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

MalaMi pisze:pewnie trochę będę musiała poczekać na kwiaty...
Niekoniecznie ;) - w tamtym roku w lecie ukorzeniłem sobie grudniki od koleżanki. W grudniu jedna z roślinek, mająca dosłownie 4 'segmenty' wypuściła pąk. Wprawdzie nie zakwitła, bo popełniłem jakiś błąd i zrzuciła pąk. Także twoje mogą zakwitnąć już w tym roku na zimę ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

moritius pisze:Niekoniecznie ;) - w tamtym roku w lecie ukorzeniłem sobie grudniki od koleżanki. W grudniu jedna z roślinek, mająca dosłownie 4 'segmenty' wypuściła pąk. Wprawdzie nie zakwitła, bo popełniłem jakiś błąd i zrzuciła pąk. Także twoje mogą zakwitnąć już w tym roku na zimę ;)
Zgadza się.
Proponowałbym może od momentu pojawienia się malutkich pąków kwiatowych nie przestawiać i nie obracać rośliny. Nie zaszkodzi też wtedy właśnie podlać raz na tydzień nawozem do kwitnących.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

A to moje maluszki :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

moritius pisze:
MalaMi pisze:pewnie trochę będę musiała poczekać na kwiaty...
Niekoniecznie ;) - w tamtym roku w lecie ukorzeniłem sobie grudniki od koleżanki. W grudniu jedna z roślinek, mająca dosłownie 4 'segmenty' wypuściła pąk. Wprawdzie nie zakwitła, bo popełniłem jakiś błąd i zrzuciła pąk. Także twoje mogą zakwitnąć już w tym roku na zimę ;)
ależ się cieszę ;:138 może któryś zechce zakwitnać :)

elik 49 śliczne są te Twoje wielkanocniki :)
coś czuję, że na nie też "zachoruję" :)
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Śliczne są Wasze grudniczki. Chciało by się mieć je wszystkie każdego w innym kolorze. Teraz przedstawię moje grudnie jak kwitły. Niespodziankę zrobiły mi sadzonki które pobrałam do ukorzenienia- ładnie się ukorzeniły i niektóre już mają pączki.
[url=http://Obrazekwww.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d2d36f6a412dd5e.html]Obrazek[/URL]Obrazek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Czy wystawiacie grudniki na balkon?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja nie wystawiałam, podobno jest dobrze go przechłodzić we wrześniu-październiku aby ładnie zakwitł, i w tym roku tak właśnie zrobię, chociaż mój bez takich zabiegów pięknie kwitł i to 2 razy, wielkanocnocniki są jeszcze malutkie więc myślę że w domu mają bezpieczniej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znaczy, że przez wiosnę-lato lepiej pozostawić w domku?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te rośliny dość alergicznie reagują na silne pełne słońce. W mieszkaniu, przez szybę to inna para kaloszy. Ale jeśli chce się je ustawić na zewnątrz to najlepiej zrobić to w delikatnym cieniu - np. zawieszając je pod drzewem. To typowe dla nich stanowisko, w końcu to epifity.
Epiphyllum, Schulmbergera, Rhipalidopsis, Rhipsalis czy Lepismium wolą także wyższe temperatury. Zatem, gdy w nocy jest poniżej 10-15*C także będą się raczej gorzej czuły. Zatem wystawnie na dwór jest możliwe pod koniec wiosny i latem, gdy noce są już ciepłe.
Najlepszym dla nich stanowiskiem jest ciepła, wilgotna i delikatnie zacieniona szklarnia. Tam będą rosły znakomicie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”