Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Ja nawoże raz w roku- na wiosnę właśnie po wertykulacji. Moja glina chyba nie taka żyzna, w niektórych miejscach za nic ten trawnik nie chce się zrobić, skorupa taka sterczy ;:223
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cebulla pisze: Ile mi wyłazi skarbów z ziemi... Jesienią nawsadzałam tyle zdobyczy od Forumków, że teraz sama nie wiem, co gdzie mam...
Bardzo trafne spostrzeżenie :lol: jak już wszystko ruszy to dopiero będzie jazda, a jak zacznie kwitnąć :tan
Ja co prawda sama zdobywszy upychałam po kątach :;230 Jak wszystko rosło było ok i wiedziałam, co i gdzie :D
Teraz czekam aż zacznie z ziemi wychodzić, bo przecież kolejna partia na ogródek czeka, a gdzie sie podziały wolne miejscowki :;230
Dziewczyny, z problemem kablowym się zgadzam ;:108
Mój M używszy elektrycznego wertykulatora bardzo marudził, słowy podobnymi do Miłki, że lepszy spalinowy, że sam jeździ, że kabla nie ma, a możeby walek do góry podnieść to by się tak nie zakopywał. Wspomniałam o różnicy w cenie i pobąkiwania stały sie cichsze, takie pod nosem jakby :;230
Dzisiaj problem prac ogrodowych z głowy, bo wszędzie bialo :?
Daga a u Was zapewne jak zwykle cieplutko ;:3
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cebulko, na zaskorupiałe gliniane placki jest taki sposób: spulchnić to motyką i przesypać piaskiem i dobrą ziemią ogrodową. Ja tak zrobiłam i teraz w tych miejscach rosną wyższe kępy trawy, niż gdzie indziej, a nie dosiewałam jej :-)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ja też w zbrylone, gliniaste miejsca na trawniku najpierw nakłuwałam widłami, podsypywałam pisakiem i ziemią ;:108 i trawa zaczęła rosnąć ;:108
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Bo takie nakłuwanie widłami czy motyką powoduje przecięcie podziemnych korzeni traw. Nacięte, napowietrzone zaczynają rosnąć z podziwu godnym impetem :-) Taka małopowierzchniowa wertykulacja i aeracja :-)

Ja oczami wyobraźni widzę, jak nawóz rozsiany na trawniku i w innych miejscach w ogrodzie razem z wodami podskórnymi dociera do warzyw. I to mnie skutecznie stopuje w używaniu go tam, gdzie jest niekonieczny.
Mam lekką obsesję na punkcie zdrowych plonów z własnego ogródka. I bardzo mi z tym dobrze ;-)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warzywnik mam 1,5m wyżej niż trawnik, na stoku nachylonym w strone trawnika...Raczej wszystko z warzywnika mi spływa na trawnik. W zeszłym roku cała ćwikła po wysianiu mi spłynęła i miałam buraczkową obwódkę :lol: A mój nawóz z trawnika pewnie spływa dalej w dół, na ugór... I dlatego pewnie te osty i mlecze tak się tam rozbujały :lol:

Jolu- śniegu u nas dzisiaj nie było, ale ciepła też nie :( Za to mieliśmy otwarcie we WRO nowego centrum ogrodniczego Hortico. Szału roślinnego nie było, ale była okazja, żeby się z Forumkami spotkać :lol:

Trofea:

Obrazek

Przylaszczki: Alba, Rote Glocke, zwykła niebieska

Po 2 szt ostróżek z grupy Pacific: Summer Skies, Blue Bird, Black Knight, Galahad. Niebieskie ostróżki pójdą jako towarzystwo dla róż: Pomponelli i Bonici ;:65

Ubiorek wiecznie zielony Schneeflocke

Rozchodnik ostry Yellow Queen

Najbardziej się cieszę z trzech doniczek ceramicznych w domki po 6,50 PLN :lol:

Jakiś niedosyt czułam, więc wstąpiłam jeszcze do OBI i kupiłam choinę kanadyjską...

A na dobranoc jeszcze mój nowy RH- zobaczcie jaki piękny!

Obrazek

Głogownik Little Red Robin

Cyprysik Lawsona Snow White
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Daguś, co Ty piszesz, że śniegu nie było, wracałam do domu w takiej śnieżycy, że drogi prawie widać nie było :;230
Doniczki, rzeczywiście wyjątkowo urokliwe ;:138
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Cebulla pisze: Najbardziej się cieszę z trzech doniczek ceramicznych w domki po 6,50 PLN :lol:
Daga... doniczki w podobnym stylu są we Flo... widzę, że macie we Wrocku... są wprawdzie ciut droższe, ale fajne wyglądają na parapetach :)
To w końcu przylaszczki kupiłaś, czy sasanki? Bo ja sasanki widzę :roll:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że sasanki ;:223 Przylaszczek szukałam :lol: I nie znalazłam :?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dagmaro wpraszam się do Ciebie :D Nie mam pojęcia jak to się stało, że wcześniej do Ciebie nie trafiłam :shock: Pewnie dlatego, że ciągle mi czasu brakuje, a forum wciąga na długie godziny. Po dzisiejszym spotkaniu w realu, musiałam szybciutko nadrobić tą zaległość.
Rozpoczęłam czytać Twój wątek, ale kiedy skończę .... Na razie zaklepuję aktualne powiadomienia.
Niezwykle miło było Cię poznać osobiście.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I vice versa Olu :lol: Też się zaraz do Ciebie wybiorę...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Udane ,obfite zakupy ,będzie co wsadzać do ziemi i podziwiać jak rośnie i kwitnie.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Zaraz zaraz gdzie te donice ja nie widzę! :(
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola- roślinki w ich stoją, takie białe i czarne w domki

Dzisiaj rozkopczykowałam róże. Ręce mam pocharatane niesamowicie. Wszystkie żyją poza Chopinem :cry: Na szczęście kupiłam drugiego Chopina w Auchan i pięknie odbija... Bonica i Westerland prawie nie umarzły wcale, reszta tak trochę powyżej kopczyka zaczyna być żywa. Najgorzej jest z Grahamkiem od Bogusia- przemarznięty do miejsca szczepienia... Z pięciu badylków zostały mu trzy żywe. Nie wiem, czy coś z niego będzie... Opryskałam różyce i ziemię dookoła miedzianem- stężenie 1%- nie za słabe?

Wyciągnęłam z dołka klematisy kupione jesienią. Wszystkie przeżyły, o ile przeżyciem można nazwać znikome, kilkumilimetrowe pączki tuż przy doniczce, wszystko co wyżej uschnięte. No i tu mam problem- wg speców powinnam je wsadzić 10 cm głębiej niż rosły w doniczce. To znaczy, że mam je tak żywcem pochować żywcem w ziemi bez wystawienia czegokolwiek na powierznię? Bardzo im korzonki poprzerastały doniczkę, przydałoby się je szybko posadzić... Ktoś mi coś doradzi? Please...

Wsadziłam choine kanadyjską i RH. Posprawdzałam pH przy różaneczikach i oczywiście powyżej 7! Kupiłam kwaśnego torfu i jutro będę podsypywać.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Klematisy już wyciągnęłaś? Ja jeszcze się waham, może jeszcze parę dni, jak nocne przymrozki się skończą. Też mam zadołowane 2 sztuki. Trzeci wysadziłam do gruntu i chyba jest w lepszej kondycji. Te w donicach tak jak Twoje: suchelce, ale od ziemi odbijają...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”