Hmm nie sądziłem, że betalux już tak będzie kaprysił, w zeszłym sezonie wschodził niemal w 100 %
Kiełkowanie nasion z Akcji
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kiełkowanie nasion z Akcji
U mnie jeszcze nic nie wschodzi, wysiałem wcześniej najstarsze nasiona jakie mam + bawole, które rok temu wschodziło 2 tygodnie i kilka w ramach eksperymentu biodynamicznego
Hmm nie sądziłem, że betalux już tak będzie kaprysił, w zeszłym sezonie wschodził niemal w 100 %
Pozdrawiam, Maciek.
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mie siane 10 marca ( z akcji jesiennej) zeszły wszystkie odmiany ( nawet przeoczony i posiany po kilku dniach Rudy juz dogonił towarzystwo) Wschody są wszystkich odmian , co najwyżej , gdzie niegdzie nie wykiełkowały pojedyńcze nasiona ( ale to znikomy procent)

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
Moje też ślicznie wykiełkowały megagroniasty no 1
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
DynnoX Anna Russian nr 152 na 14 wysianych wykiełkowało 9
Na przeciery nr 131- na 5 wykiełkowało 4
Kalman nr 10 -na 5 wykiełkowało 1 nasionko
Malin,Zebra Sliwka nr 135- na 5 wykielkowało 5
Rudy nr 127- na 9 wykiełkowało 9
Crem Sunsage nr 9- na 5 wykiełkowało 4
Malonowe okragłe Mix nr 36- na 7 wykiełkowało 7
Magagroniasty -na 4 wykiełkowało 4
Fioletowa zebra nr 124 -na 8 wykiełkowało 8
Faworyt -9 wykiełkowało 6
Czarna zebra malinowa nr 125- na 9 wykielkowało 9
Malonowa zebra z dziubkiem nr 133- na 10 wykiełkowało 10
malonowa zebra zielona nr 139- na 4 wykiełkowało 2
Persimon czerwony- na 5 wykiełkowało 4
Italian Giant- na 5 wykiełkowało 5
Koralik- na 6 wykiełkowało 6
Principe(do suszenia)- na 5 wykiełkowało 5
Całkiem nieźle prawda? Tylko Kalman mnie zawiódł ,ale za to Rudy się popisał,no i kremowe parówki też ładnie wyszły
Pozdrawiam
Asia
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Kurczę Asia, ale dokumentacja 
Ja tak bardziej ogólnie. Wschodów ok.90%. Pierwsze wystartowały pomidorki o małych owocach - Principe B. i Yellow P. Za nimi właściwie cała reszta. Najpóźniej kiełowały - kozulowy 86 i Rumba od Damroki. Martwi mnie tylko później wysiana Zielona zebra. Na pięć nasion wykiełkowały wszystkie, ale mają jakiś problem z łupinką nasiona - nie mogą się z niej wydostać. Rośnie łodyżka, a nasiono twardo siedzi na jej czubku i nie pozwala wydostać się liścieniom. Za późno zwróciłam na to uwagę i jednemu już zgniła główka, następnym dwóm pomogłam, z czwartym nie mogę nic zrobić,roślinka jest zbyt delikatna.., moczę to nasiono, zobaczymy. W piątej sadzonce łupina nie została zrzucona z czubków liścieni, tylko utkwiła w połowie łodyżki, jak opaska uciskowa.
Póki co, nie mogę jej usunąć. Męczą się te siewki z tymi łupinami strasznie. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałam i tylko u Zielonej Zebry
Tak wygląda mój pomidorowy gąszcz z akcji. W przyszłym tygodniu szykuje się wielkie pikowanie

Ja tak bardziej ogólnie. Wschodów ok.90%. Pierwsze wystartowały pomidorki o małych owocach - Principe B. i Yellow P. Za nimi właściwie cała reszta. Najpóźniej kiełowały - kozulowy 86 i Rumba od Damroki. Martwi mnie tylko później wysiana Zielona zebra. Na pięć nasion wykiełkowały wszystkie, ale mają jakiś problem z łupinką nasiona - nie mogą się z niej wydostać. Rośnie łodyżka, a nasiono twardo siedzi na jej czubku i nie pozwala wydostać się liścieniom. Za późno zwróciłam na to uwagę i jednemu już zgniła główka, następnym dwóm pomogłam, z czwartym nie mogę nic zrobić,roślinka jest zbyt delikatna.., moczę to nasiono, zobaczymy. W piątej sadzonce łupina nie została zrzucona z czubków liścieni, tylko utkwiła w połowie łodyżki, jak opaska uciskowa.
Tak wygląda mój pomidorowy gąszcz z akcji. W przyszłym tygodniu szykuje się wielkie pikowanie

pozdrawiam, Anita
U mnie tak było:
Aman Orange z 5szt. wzeszło 4szt.
Zielony 132 z 14szt. wzeszło 6szt
Jantar z 5szt. wzeszło 2szt.
Malinowa Zebra 137 z 8szt. wzeszło 7szt.
Zebra z Dzióbkiem 133, z 12szt. wzeszło 12szt.
Czarny 126 z 7szt. wzeszło 2szt.
157 z 7szt. wzeszło 7szt.
Na Przetwory 131 z 8szt. wzeszło 8szt.
Big Zebra z 5szt. wzeszło 4szt.
Kalman z 5szt. wzeszło 5szt.
Nasiona były z jesiennej i wiosennej akcji. Widać Asia, że trafiły Ci się nasionka Kalmana, które miały nie skiełkować.Melony i arbuzy jeszcze nie siałem, a cykorię czerwoną dopiero wczoraj zasiałem.
Aman Orange z 5szt. wzeszło 4szt.
Zielony 132 z 14szt. wzeszło 6szt
Jantar z 5szt. wzeszło 2szt.
Malinowa Zebra 137 z 8szt. wzeszło 7szt.
Zebra z Dzióbkiem 133, z 12szt. wzeszło 12szt.
Czarny 126 z 7szt. wzeszło 2szt.
157 z 7szt. wzeszło 7szt.
Na Przetwory 131 z 8szt. wzeszło 8szt.
Big Zebra z 5szt. wzeszło 4szt.
Kalman z 5szt. wzeszło 5szt.
Nasiona były z jesiennej i wiosennej akcji. Widać Asia, że trafiły Ci się nasionka Kalmana, które miały nie skiełkować.Melony i arbuzy jeszcze nie siałem, a cykorię czerwoną dopiero wczoraj zasiałem.
wodnik
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siewka 135 u hillbillypie w Arkansas.
Warto zauważyć, że rozpostarte liścienie mają wygląd ważki.
Dla informacji jednostka na linijce to cal amerykański (inch) czyli 2,5 cm.

Warto zauważyć, że rozpostarte liścienie mają wygląd ważki.
Dla informacji jednostka na linijce to cal amerykański (inch) czyli 2,5 cm.

pozdrawiam, Gunnar
-
sebapila
- 200p

- Od: 14 lut 2011, o 20:37
u mnie z 45 nasion nie wzeszły dwa,..zobaczymy ile przeżyje dzisiejsze pikowanie...
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Dean z Michigan (Darth Slater), który też nasiona rozsyłał w Ameryce, wysiał 7 Kozulowych "odmian", a 5 wykiełkowało. Dla siebie zostawił zaledwie parę nasion zacnej Zielonej Zebry i je wysiał, ale nie wykiełkowały.
pozdrawiam, Gunnar
- kozula

- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Zielona zebra może kaprysić genetycznie. Nie jest jeszcze ustalona, więc nie wiadomo co w nasionach się zawiera. Mnie wystawiły do wiatru 3 linie z numeru 36 (malinowy). Są to wnuki super słodkiego pomidora o którym kiedyś wspominałam. Wysiałam je do uprawy towarowej. Nasiona świeże, wielkości pszenicy, siewki grube jak konie, ale tylko jakieś 20 % wschodów. Inne linie z numeru 36 wschodziły prawie w 100, w tym samym podłożu i takich samych warunkach. Na dokładkę dzisiaj rano ,,spaliłam gumy'', bo siewki z powtórnego siewu przeznaczone do szczepienia wyleżał mi kot (cudzy) i zrobił z nich ,,marmeladę''
wrrr !
Co do Orange Strawberry, to kapryśnik, może wzejść po dwóch tygodniach, a nawet później. W podłożu w którym był wysiany można popikować inne pomidory, żeby nie marnować miejsca. Jeśli chodzi o łupiny nasienne, w domowych wrunkach kłania się moczenie nasion przed wysiewem. Różne odmiany wschodzą w różnym terminie, więc trudno trzymać folię na wszystkich siewkach. Porobiłam następne próby z Domestosem, bo zimą była tylko na jednej odmianie, z bardzo dobrym skutkiem.
Pozdrawiam, kozula.
Co do Orange Strawberry, to kapryśnik, może wzejść po dwóch tygodniach, a nawet później. W podłożu w którym był wysiany można popikować inne pomidory, żeby nie marnować miejsca. Jeśli chodzi o łupiny nasienne, w domowych wrunkach kłania się moczenie nasion przed wysiewem. Różne odmiany wschodzą w różnym terminie, więc trudno trzymać folię na wszystkich siewkach. Porobiłam następne próby z Domestosem, bo zimą była tylko na jednej odmianie, z bardzo dobrym skutkiem.
Pozdrawiam, kozula.
Kozula to przykro z tym kotem i jeszcze cudzy ale praca twoja na darmo.Mój 36 z 5 nasion wykiełkowało 3 mam nadzieję że go spróbuję.
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja także zanotowałem pierwszą porażkę..
Dziś odgrzebałem nasiona Bawolich i Malinowego Henryka siane 8 dni temu i ani śladu kiełków
Prędko wysiałem na watę to co mi pozostało i na kaloryfer. Podłoże chyba jest ok bo papryka wzeszła.
Mam nadzieję, że pozostałe mnie nie zawiodą
Dziś odgrzebałem nasiona Bawolich i Malinowego Henryka siane 8 dni temu i ani śladu kiełków
Prędko wysiałem na watę to co mi pozostało i na kaloryfer. Podłoże chyba jest ok bo papryka wzeszła.
Mam nadzieję, że pozostałe mnie nie zawiodą
Pozdrawiam, Maciek.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
ja czekam ciągle..
na obecną chwile a wysiewałam po 2-4 szt
mogę powiedzieć że
Megagroniasty 2-2
Rudy2-2 w tym 1 "mutancik ziemniaczany"
Malinowa zebra z dzióbkiem 2-2
Maskotka 1-2
Resztę czekam..kiełkują już 9dni i co dziennie coś wychodzi z ziemi..
Dziś np chciałam pomóc Betaluxowi skorupkę ściągnąć i mu głowę urwałam :/
na obecną chwile a wysiewałam po 2-4 szt
mogę powiedzieć że
Megagroniasty 2-2
Rudy2-2 w tym 1 "mutancik ziemniaczany"
Malinowa zebra z dzióbkiem 2-2
Maskotka 1-2
Resztę czekam..kiełkują już 9dni i co dziennie coś wychodzi z ziemi..
Dziś np chciałam pomóc Betaluxowi skorupkę ściągnąć i mu głowę urwałam :/
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
No tak, lekcja na przyszły rok, moczenie nasion - zapamiętam
Dzięki Kozulko, a tego futrzaka,to...
Dzięki Kozulko, a tego futrzaka,to...
pozdrawiam, Anita