Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Maju dziękuję ;:3 Bardzo ładnie opisałaś moje "warkocze donicowe"! Cieszę się że ogród się podoba. Zdjęcia to moja największa pasja zaraz po ogrodzie. Mam nadzieję ze będziesz miło u mnie spędzać czas. Pozdrawiam

Witam Edwardzie Bardzo miło że do mnie trafiłeś. Jeśli wnuczek mieszka tutaj to faktycznie może nie mieć ogrodu, bo jednak dużo tu bloków powstało ostatnio i wielu ludzi wybiera takie bardziej wygodne miejsce do mieszkania(zwłaszcza jeśli nie planują tu zostać i zapuszczać korzeni to nie trzeba na to ziemi :wink: ) Ale o pogodzie to na pewno będzie się mógł wypowiedzieć ;:3

Grażyna no to się cieszę że nie wszystkim jest tutaj tak zimno! Zazdroszczę ci możliwości hasania po ogrodzie boso(U mnie ze względu na psy i ich wykorzystywanie ogródka jako toalety nie można sobie na to pozwolić, coś za coś) to jest bardzo dobre ćwiczenie dla stóp! Grila to ja próbowałam raz zrobić jakieś 2 lata temu, ale jak już udało się go rozpalić to lunął deszcz, schowałam się do "garażu" z tym grilem i zaczadziłam pól domu. Wkurzona zalałam to wszystko wodą i wtedy przestało padać na cały wieczór, a grill i wszystko jemu potrzebne zamieniło się w akwarium, czyli było bezużyteczne. Na szczęście w piekarniku też mam grilla :;230

Magda wilczomlecz jest moją dumą ostatnio. Nowość w tym sklepie i bardzo się cieszę że wydałam na niego pieniądze. Te skimmie w zeszłym roku były aranżacją w donicy na oknie jednej z moich znajomych i też pamiętam że kwitły końcem zimy. One chyba tak mają. I ten zapach! Moje odkurzacze też nie reagują na ptasiory, tylko na chleb który tym ptasiorom parę razy zostawiłam. Pomyślałby kto że nie daję im jeść ;:224

Jolu korony dla ciebie ( i dla całej reszty moich wspaniałych gości też)
Obrazek Obrazek
Obrazek

I inne klejnoty. Te pierwiosnki ząbkowe są teraz nie do pobicia! Reszta roku sałata którą trzeba dużo podlewać, ale przez następne 1.5 miesiąca mi to wynagrodzą!
Obrazek Obrazek
Obrazek

A tu inna fritillaria kostkowa razem z moim teraz już gigantycznym ciemiernikiem
Obrazek

Ciepła rabata w tym roku wygląda już dużo lepiej, między innymi dzięki zimozielonym wilczomleczom i fatsia japonica(której nie znam nazwy po polsku). Na niej zaczął właśnie kwitnąć złotlin, chociaż jakiś taki ubogi :?
Obrazek Obrazek

Na koniec najokazalsza z moich prymulek "z otoczkami" Gold lace:
Obrazek
Dwie inne mają kwiaty systematycznie pożerane przez ślimory :evil: i nie ma czemu robić zdjęć

Jutro jest mini kiermasz ogrodniczy. Zjeżdżają się szkółki z całej wyspy które mają nietypowe rośliny... Budżet nie za duży ale jest :uszy pochwalę się jutro
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Asiu.
Melduję- juz jestem. Jak ja Ci zazdroszczę- u Ciebie już pełna wiosna!!! U nas dopiero pierwsze krokusiki wychodzą.!
Mam nadzieję,że w tym roku nasze spotkanie dojdzie do skutku. Życzę miłego "uprawiania " ;:196
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu jak milo popatrzeć na Twoje szachowniczki, thanks ;:180
Choć nie wiem, czy kostkowa miniaturka nie podoba mi się równie ;:108 Taka wiosna, o której wszyscy w krajujuż śnimy ;:224
Pierwiosnki u mnie jeszcze w woreczkach, niewysadzone, do ziemi dopiero w poniedziałek ;:108
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiermasz ogrodniczy ;:224 ;:224 ;:224 ;:224
To czekamy na foto - relacje :tan
Pewnie cudeńka nakupisz :uszy
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu Twój ogród jest piękny.Kiermasz-już zazdroszczę (tak pozytywnie).
Z grillem i irlandzką pogodą też miałam przeboje ale ....nie poddałam się .Najbardziej wściekam się jak robimy grilla z znajomymi . Jednak dobre towarzystwo pokona przeciwności.
Udanych zakupów życzę.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Alinko ja się bardzo cieszę, że wróciłaś do forumowego grona. U ciebie też już się zaczyna ruszać wiosennie. Teraz jest ten czas że z dnia na dzień wszystko się zmienia! Ja też mam nadzieję że tym razem się uda na kawkę wpaść!

Jolu to ty szybko je wysadzaj, te pierwiosnki. Z tego co widać po innych roślinach to pewnie będą ci już kwitnąć na Wielkanoc :D Ja mam słabość do wszelakich fritillaria, jeszcze się acmopetala szykuje. Te kostkowe mam pierwszy rok bo zawsze tak jakoś ganiałam za wyszukanymi odmianami a tę najprostszą nie dbałam. W zeszłym roku kupiłam taką donicę z przeceny z dużymi prawie dojrzałymi nasiennikami na tych kostkowanych cebulach. Wysiałam jesienią i mam kiełki, to populacja się powiększy za parę lat :uszy

Agata ja w nocy przez niego nei mogłam spać, cały czas próbowałam sobie ułożyć listę "priorytetów" potem chciejstw, potem jak tam dotrzeć.... A rano niewyspana. Ale było bombowo!

Grażynko może na następny też się wybierzesz, będziemy miały okazję się spotkać ;)
Przychylam się do twojej opinii, dobra ekipa zaprzyjaźnionych ludzi wynagrodzi nawet najgorszą pogodę na grilla :uszy
Ps. za dwa tygodnie jest kiermasz też w dublinie skalniaków i takich podobnych, może się skusisz ;:224

A więc TAK był mały kiermasz :tan Zakupy moje wielce udane. Dowiedziałam się też kilku ciekawych rzeczy, m.in że moje siewki ciemierników będą kwitnąć gdzieś za 3 lata(dlatego te rośliny są takie drogie!) I wiem jak zapylać własnoręcznie prymule i inne z ich rodziny!

Zakupy ograniczyły się do: 4 odmian Primula Auricula (po zeszłorocznym Fidler's green, nie mogłam się oprzeć pokusie) i jeszcze jednej gold lace; irys japanica 'variegata'(ładna roślina z 2 bocznymi pędami tak że pod koniec lata powinnam mieć 3 duże rośliny); świcznicy która była w planach jako kompan dla różowej hortensji; ciemiernik prawie czarny z takimi pięknymi zwieszającymi się w dół główkami i płatki okrągłe, nie ostro zakończone jak wiele innych które widziałam; i 3 suklementami których nie znam nazwy(ten czerwony widziałam na forum i mi się podobał) które mnie urzekły swoją urodą! Aha i jeszcze, no tak zapomniałam o niej kokrycz Corydalis 'china blue'

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oprócz tego są też nowiny z ogrodu.

Uwierzycie, mam pączek na róży!!!!! :shock:
Obrazek
tak wyglądają moje dwie inne z przodu na rabacie, gdzie jest najcieplej: augusta luisa i papageno
Obrazek Obrazek

I więcej tulipanów oraz pierwsze niezapominajki :!:
Obrazek Obrazek
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Asiu piękny twój ogród obeszłam cały od początku i taki wesoły pisałaś o ukorzenianiu clematisów powiedz w jakim miesiącu je ukorzeniasz.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
x-d-a

Post »

Asiu, Twoja wiosna jest już baardzo rozwinięta :P kwitnący złotlin to jedno, ale pączki róży w marcu :?: :roll: W naszym klimacie to nie do pomyślenia...
Zakupy bardzo ciekawe - piękny jest ten ciemny ciemiernik :lol: Czy znasz jego nazwę odmianową?
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Halinko witaj w moich skromnych progach. Cieszę się ze ci się spodobało. Nie pamiętam dokładnie kiedy go ukorzeniałam, ale może mam datę na nazwie- sprawdzę jutro.

Dalu właśnie nie wiem jaki to ciemiernik. Rozmawiałam z Panią która je sprzedawała i akurat ona(bo niestety nie wszystkie osoby tam są szkółkarzami :( )jest też ich hodowcą. Pytałam o nazwę ale ona powiedziała że ich nie nazywa. Sieje je z nasion które kupuje z jakiegoś sprawdzonego miejsca w Anglii ale nasiona nie będą nigdy wiarygodne odmianowe, dlatego ma po prostu orientalis 'hybryda'. Ale na tej stronie widziałam takiego http://www.johnstowngardencentre.ie/hel ... atepd.aspx który jest bardzo podobny do mojego
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Asiu ależ cudnie u Ciebie.... wiosna na całego i nawet trochę lata.
Pączek na różyczce :shock:
Gratuluję nowych nabytków....wyobraź sobie, że mój heliotrop jeszcze nie wykiełkował. Ciekawa jestem czy swojego już siałaś :?:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Asiu - widac że zakupy bardzo udane bo aż pozytywna energia bije z ekranu :uszy Piękny ten ciemny ciemiernik!
Tulipany śliczne ! Swoich wypatruję i wypatruję, ale jeszcze u mnie nie kwitną......... No i juz róża ma pąki ????? Ty chyba na jakiejś innej wyspie mieszkasz ;:224
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Grażynko może na następny też się wybierzesz, będziemy miały okazję się spotkać ;)
Przychylam się do twojej opinii, dobra ekipa zaprzyjaźnionych ludzi wynagrodzi nawet najgorszą pogodę na grilla :uszy
Ps. za dwa tygodnie jest kiermasz też w dublinie skalniaków i takich podobnych, może się skusisz ;:224
Asiu czy to będzie w weekend 9-10 ?Jeżeli tak to wybieram się z rodzinką na wystawę storczyków w Ogrodzie Botanicznym.Wówczas zahaczymy też o ten kiermasz.Napisz może jeszcze gdzie to ma być jak znasz adres.
Widzę też że zakupy udane ;:138
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Elu ja siałam heliotropy przed przyjazdem do Polski, teraz mam juz 6lisne roślinki. Te heliotropki są z innych nasion, te co mam od ciebie miały być na przyszły rok. Wiem ta róża trochę przegina :roll: Ale to może dlatego, że ja jej nie obcięłam tym razem, w zeszłym roku zapomniałam a teraz jak do niej z sekatorem podeszłam to pączki zobaczyłam :lol: To może ona tak lubi.

Agata no mieszkam na innej wyspie :D tej zielonej :D Ten ciemiernik jest taki śliczny, trzeba by go zobaczyć na żywo bo zdjęcia tak naprawdę nie oddają tego niespotykanego koloru.

Grażyno ja się nie bawię stroczykami prawie wcale(jeszcze nigdy nie udało mi się żadnego doprowadzić do ponownego kwitnienia :( )ale na wystawę to może bym się też wybrała.
A info o wystawie możesz sobie sprawdzić tutaj http://isna.ie/2011/03/15/new-addition- ... april-9th/ tam są wszystkie aktualne wystawy i takie tam. Może uda nam się spotkać ;:3
Mój kawałek podłogi
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Asiu, u Ciebie co raz jakieś fajne kwiatuszki ;:224
Na pierwiosnek ząbkowany też zachorowałam i na pewno jeszcze w tym roku kupię nasionka mix kolorów. Jest przepiękny.
A powiedz, co to za kwiatek w drewnianej beczce z tulipanami? Takie szare listki, ale kolor kwiatów bordowo-różowy, o ile dobrze widzę. Bardzo fajnie wygląda, na początku myślałam że to smagliczka skalna.

Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Piękna wiosna u ciebie, tyle kwitnących roślin, tulipany ;:138
bardzo podoba mi sie ta beczka z tulipanami, fajny pomysł.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”