Moje roślinki w domu - inaq1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ina strasznie dziękuję :D :D :D ,przypomnę...
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Beatko ,strasznie się wstydzę :oops: ,tzn.udaję ,że się wstydzę ;:112 a roślinka stała w "publicznym miejscu " i była w tak opłakanym stanie,że pewnie i tak długo nie pożyje.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ina w " publicznym miejscu" no tak i nikt się nad biedakiem nie zlituję , ja jak widzę badyl i długo nic i dopiero jakiś listek to mam wrażenie że specjalnie ktoś to postawił żeby ludzi straszyć ... :wink:
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Dzisiaj siadam do komputera "na raty" :lol: Trochę znalazłam czasu na pooglądanie Waszych super roślinek i musiałam wrócić do swoich zajęć. Teraz mam trochę czasu i pokażę swoje nowości . Jeszcze kilka dni i będę miała więcej luzu. Strasznie brakuje mi Forum,ono naprawdę uzależnia. :D
Moje hiperastrum też wystartowało i to od razu dwiema łodygami. ;:1

Obrazek

dracenka została oddzielona od bluszczu i teraz dochodzi do siebie w osobnej doniczce :D

Obrazek

oplątwa ma coraz ładniejsze kwiatki i niezmiennie mnie cieszy

Obrazek

a z nowości mam tylko cukierkowe różowiutkie kalanchoe i miniaturowy żonkilek. Dzięki nim mam troche wiosny w domu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale wiosennie ;:1 śliczna kalanchoe ja swoja też podziwiam te kwiatuszki jak różyczki są śliczne
Hiper.. będzie kwitnąć i ja muszę się sobie taką cebulkę kupić bo gdzie nie wejdę to każdy pokazuje urok tego kwiatka , a twoja w jakim kolorze będzie ....a oplątwa to mnie urzekła jest rewelacyjna... i te koraliki czerwone, czy są ususzone :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ja chyba też sobie hiper sprawie, żeby wiosenniej było i mniej depresyjnie...Śliczne nowości, a oplątwa mnie zaintrygowała :D 8)
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Inuś, nowości śliczne, oplątwa super Ci kwitnie. U mnie każdy jej zakup kończył się fatalnie, nigdy mi się nie rozwinęła i mimo podlewania więdła i zasychała.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Hm....oplątwa też mnie intryguje :lol: Mam ją od niedawna i ciągle się boję ,że zrobię coś nie tak i będzie po niej. Od sprzedawczyni wiem,że jak przekwitnie ,to mateczna roślina zamiera a w koło niej powstanie parę młodych roślinek . Można je rozsadzić i od początku hodować. Na razie pięknie kwitnie ,co mnie bardzo cieszy.
Na czerwone koraliki też nabrałam się w sklepie. Do złudzenia przypominają suszoną gałązkę (nawet z bliska). Jest to sztuczny wytwór :lol: a że tak dobrze podrobiony ,to znalazł się w moim domu :wink:
Hipeastrum ma bardzo jasne kwiaty -biało łososiowe.Są to kwiaty pełne i naprawdę przepiękne.Już nie mogę się doczekać kwitnienia. :P
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Ta zdobyczna sadzonka to chyba jakiś rodzaj kalatei?
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Ta sadzonka to jakieś stromanthe :wink: tylko nie pamiętam jakie :wink:
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Aniu,chyba tę "zdobyczną"sadzonkę uśmierciłam.Gdy stała w wodzie wypuściła ładne korzonki,więć poszła do doniczki. Teraz liście są zwinięte i nie wiem czy przeżyje. Wiem ,że tak niektóre rośliny reagują na brak wilgoci ,ąle roślina naprawdę zaczyna wyglądać nieciekawie. Zaniosłam ją do piwnicy na jasny ,ciepły parapet,mocno spryskałam i owinęłam folią. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić :cry:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Stromanthe czy kalatea ... Tak czy inaczej zapewne pochodzi z rodziny marantowatych
Tu masz link do tej rodzinki http://www.mob-zabrze.pl/flora/marantowate.html

One uwielbiają wilgotne powietrze. Jeśli nie mają odpowiedniej wilgoci w powietrzu liście się zwijają i usychają brzegi...
Sadzonka niekoniecznie zmarnowana :) Spróbuj postawić doniczkę na podstawce z kamykami i wodą lub innego sposobu zwiększenia wilgotności powietrza. Nawet jeśli obecne liście straci, powinna wypuścić nowe (o ile jest dobrze ukorzeniona) Poza tym chyba lepiej jakby jednak nie stała w piwnicy. One potrzebują ciepła (najlepiej ok. 20 stopni) i stanowiska jasnego, ale nie słonecznego.
A poza tym może po prostu jeszcze się porządnie nie przyjęła? Oznaką, że marantowate się dobrze zaaklimatyzowały w otoczeniu jest to, iż roślinka na noc prostuje liście (tj. podnosi łodygi do góry, tak jakby chciała się zamknąć)
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Narine,dziękuję za link.
Na razie nie pozbywam sie roślinki ,może jeszcze coś z niej będzie.
Moja piwnica jest jasna i ciepła a wyniosłam roślinkę do piwnicy ze względu na foliówkę która jest przykryta. Niezbyt ładnie to wygląda. :lol:
Postawiłam doniczkę na kamyczkach ,tak jak radziłaś. Teraz nie pozostało mi nic innego ,tylko czekać ,czy przeżyje.
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Wczoraj byliśmy w Castotamie po półki. Tak przy okazji :lol: poszłam poszukać osłonki do mojego białego storczyka. Ale piękne były :shock: .Wybrałam szklaną ,chyba była najładniejsza.Bardzo ładnie storczyk w niej wygląda.

Obrazek

Obrazek

z tego stoiska trzeba było jakoś wyjść i najbliżej było koło roślinek :lol: Trochę pooglądałam ale ceny mnie odstraszały.Coś jednak musiałam kupić ,bo jak to tak wyjść z pustymi rękami :lol: Najpierw wypatrzyłam ludisię i jest już moja

Obrazek

a potem dotarłam do palemek. Chyba zwariowałam!!!Zawszy mówiłam,że palmy to nie dla mnie.Nie mam o nich zielonego pojęcia i na pewno jak będę miała to je zmarnuję .A tu ,nawet nie wiem kiedy ,miałam dwie malutkie w koszyku :lol:
Chamaedorea

Obrazek

Areca(chrysalidocarpus)

Obrazek

w tej chwili tylko przepisałam"mądre"nazwy z doniczek .Teraz czeka mnie buszowanie po internecie i nauczenie się uprawy. :lol:

Obrazek

tak właśnie zakończył sie zakup TYTLKO OSŁONKI DLA STORCZYKA. Stwierdziłam ,że naprawdę muszę z daleka omijać stoiska z roślinami ,bo moja silna wola wtedy zupełnie nie działa :lol:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ale śliczne nowe nabytki -i osłonka sprawczyni wszystkiego też ładna :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”