U mnie Kingidium philippinensis też ładnie ruszyło z miejsca, gdy "przyszyłam" je do xaxim
Kolejny <storczykomaniak>
-
gejzerka
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Sedirea japonica będę do Ciebie przychodziła podejrzeć - u mnie ugotowałaby się. Trzymam więc kciuki, by rozwijała się szybko i pięknie zakwitła ku zadowoleniu wszystkich
Na xaxim szybko odbuduje korzonki i pokaże listki a potem tylko czekać na pierwsze pędziki
U mnie Kingidium philippinensis też ładnie ruszyło z miejsca, gdy "przyszyłam" je do xaxim
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu serdecznie dziękuję i zapraszam, a podkładka rzeczywiście fantastyczna .
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Marku śliczne i pracowite są Twoje storczyki
i ta różnorodność kolekcji 
- marwes

Arletko- stokrotne dzięki
w imieniu swoim i storczyków.
?kolejna migawka z długiej drogi do kwiatuszka u pleione.
Ten największy pęd to 100% kwiatuszek nie wiem jak będzie z pozostałymi bo to wszystko zależy czy starczy zapasu żywności w starej bulwie, a po rozkwicie ta stara bulwa zasycha. To była największa bulwa a pozostałe były mniejsze więc dlatego moje obiekcje.

?kolejna migawka z długiej drogi do kwiatuszka u pleione.
Ten największy pęd to 100% kwiatuszek nie wiem jak będzie z pozostałymi bo to wszystko zależy czy starczy zapasu żywności w starej bulwie, a po rozkwicie ta stara bulwa zasycha. To była największa bulwa a pozostałe były mniejsze więc dlatego moje obiekcje.

- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Podopieczni zabrali sie dziarsko do roboty
Gratuluję coraz piękniejszej i coraz bogatszej kolekcji

Gratuluję coraz piękniejszej i coraz bogatszej kolekcji
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Cudny spektakl rozkwitania pleione... Pokazują Ją często
Bo chyba już wnet pokaże kwiatuszka 
Pracowity storczyk
już niedługo zobaczymy jej cudną buźkę 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes

Dorotko, Justynko i Julitko bardzo dziękuję za ciepłe słówka
.
Mam też cichą nadzieję że już niedługo pojawi się kwiatuszek więc obiecuję zdawać relację foto.
Mam też cichą nadzieję że już niedługo pojawi się kwiatuszek więc obiecuję zdawać relację foto.
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mareczku wczoraj jeszcze poczytałam sobie o Pleione i doczytałam że nie trzeba wysadzać z podłoża tylko przenieść w chłodne miejsce .Czy tam można też przechowywać? bo powiem Ci szczerze że tak bym bardziej wolała .Jakoś nie mam umiejętności do przechowywania w lodówce, tak już kiedyś uśmierciłam hiacynta i jakieś inne cebulowe
.
- marwes

Kasiu ,tak oczywiście masz rację , są dwie szkoły przechowywania ?przezimowania tego storczyka jedna to ta o której piszesz i ta którą ja zastosowałem czyli lodóweczka.
Ja wybrałem tą druą ponieważ:
- roślina po przekwitnięciu stała w ogrodzie więc różne żyjątka się w podłożu zadomowiły.
- mogłem bulwy wyczyścić z korzeni i martwych części co moim zdaniem zapobiega powstawaniu i zadomowieniu się patogenów chorobowych
- Bulwy miały kąpiel antygrzybową
-przetrzymywanie w donicy w piwnicy bardzo chłodnej ( z tym akurat nie miał bym problemu)wymaga też zapewnienia odpowiedniej wilgotności a z tym gorzej ( bo przy nieumiejętnej opiece albo uschną albo grzyb się rozwinie)
Tak więc Kasiu każdy wybiera metodę która sprawi mu mniej problemów a dla mnie jest to lodówka.
Ja wybrałem tą druą ponieważ:
- roślina po przekwitnięciu stała w ogrodzie więc różne żyjątka się w podłożu zadomowiły.
- mogłem bulwy wyczyścić z korzeni i martwych części co moim zdaniem zapobiega powstawaniu i zadomowieniu się patogenów chorobowych
- Bulwy miały kąpiel antygrzybową
-przetrzymywanie w donicy w piwnicy bardzo chłodnej ( z tym akurat nie miał bym problemu)wymaga też zapewnienia odpowiedniej wilgotności a z tym gorzej ( bo przy nieumiejętnej opiece albo uschną albo grzyb się rozwinie)
Tak więc Kasiu każdy wybiera metodę która sprawi mu mniej problemów a dla mnie jest to lodówka.
-
katarzynka575
- 1000p

Wiesz ja nawet nie myślę o piwnicy .Mieszkam w bloku więc w piwnicy jest cieplej niż w mieszkaniu i tu nie ma mowy o przechowywaniu w piwnicy .Myślałam że może w sypialence bo tu mam chłodno zimą tak gdzieś waha się od 7 st do 15 st. w zależności czy rozszczelniam okno .Ale czy 15 st. nie byłoby za ciepło ? No cóż jak się zdecyduję na lodówkę będę woziła cebulki do Ciebie. Turek nie jest daleko od Łodzi .Będą miały ferie zimowe u wujka 
- marwes

Kasiu, 7*C to jeszcze ujdzie ale wyższa na pewno nie. Bulwa nie miała by odpoczynku i prawdopodobnie nie zawiązała by kwiatu a zarazem przyszłej nowej bulwy.
Myślę że moje bulwy ucieszyły by się z tego powodu a nuż znalazły by towarzyszki na miłe spędzenie czasu w lodóweczce i rozgrzanie się...
Myślę że moje bulwy ucieszyły by się z tego powodu a nuż znalazły by towarzyszki na miłe spędzenie czasu w lodóweczce i rozgrzanie się...
-
katarzynka575
- 1000p

No towarzystwo do miłego spędzenia zimowych ,zimnych dni i nocy to jeszcze rozumiem ale podgrzania atmosfery to nie, bo co z tego by wynikło a właściwie nie , nie zawiązały by się nowe bulwy
a tak w ogóle że spytam Mareczku a dużą posiadasz lodówkę bo nie wiem czy żoneczka byłaby szczęśliwa z następnej partii cebulek i to tylko na zimowiska 
- marwes

Kasiu powiem tak że lodówka w piwnicy pracuje własćiwie tylko dla storczyków i wyjątkowych sytuacji ,święta ,imprezki itp itd, kiedy potrzeba więcej miejsca na produkty a latem dla mnie chłodzi piwko 
-
katarzynka575
- 1000p

OK. dobrze widzieć i jakby co to wiem gdzie się zgłosić