Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Ja w tym roku wysiałam szałwię trójbarwną, lobelię, koleusy, aksamitki z własnych nasion, cynię i heliotrop.Wszystko pięknie powschodziło.Szałwia po przepikowaniu ma już dwie pary liści właściwych i bardzo się wyciągnęła.Proszę powiedzcie mi, czy powinnam ją uszczykiwać aby się rozkrzewiła.Muszę się zdopingować do zrobienia zdjęć.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja swoją szałwię uszczykuję i już widzę jak ładnie wypuszcza boczne pary liści :D również uszczykuję aksamitki, wyżlin, petunię i koleusy ;:196
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nareszcie przyjechały :D Jak szaleć to szaleć :heja :heja :heja
ObrazekObrazek
:tan :tan :tan
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

dziękuję bonia244 jutro też tak zrobię. Obawiałam się, że je tym zniszczę.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Zibi_41 pochwal się co tam zakupiłeś.
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03

Post »

aksamitka zasiana w poniedzialek wzeszla dzis, to mozliwe? tak szybko? moze mi ja w sklepie "naspeedowali"? :;230
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Moje aksamitki na parapetach szaleją, idą szybko w górę i do tego są bardzo gęste. Jutro czas na pikowanie żeby ich nie zmarnować
Paulina
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andrzejek pisze:Zibi_41 pochwal się co tam zakupiłeś.
Tak tylko trochę , w >Mój Ogródek< jest opisane , muszę tylko dopisać odmiany mieczyków :tan :tan :tan

I jeszcze pytanko :oops: Czy ktoś już sadził truskawki z nasion :?: Kupiłem nasiona Frogaria x ananassa ale na opakowaniu jest więcej o owocach niż o sianiu :( :( :(
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03

Post »

poprosze o porade :)
kupilam nasionka nasturcji, na opakowaniu jest napisane ze to odmiana do wiszacych koszy.
powinnam je najpiew zasiac w domu do doniczek czy od razu do kosza? na razie mi tam kwitna pierwiosnki wiec za bardzo nie ma tam miejsca... co powinnam zrobic z pierwiosnkami kiedy juz przekwitna?
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Hmm ja siałem kiedyś nasturcję pnącą od razu do skrzynek po 15 maja, ale wtedy mi oczywiście później zakwitła. Ale z tego co pamiętam w Anglii raczej nie ma przymrozków więc można by już wysiać na zewnątrz. Albo wtedy, kiedy przekwitną pierwiosnki.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

:D A pierwiosnki po przekwitnięciu wysadzałam do ogrodu do ziemi. W następnym roku zakwitały. Już nie takie duże,rasowe ale zawsze coś.
Powiedzcie mi proszę, może ktoś siał dimorfotekę? Ile mniej więcej ona ma wschodzić? I może są jakieś specjalne warunki potrzebne do jej wzrostu? Siałam już trzy razy, z dwóch paczek i nic.....
Podobnie z osteosprmum. Z dwóch paczek mam tylko 5 roślinek. Te są już ładne, przepikowane, ale chyba trochę mało???
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dimorfoteke siałem rok temu i pięknie mi wschodziła, w tym roku jakiś pech i chyba żadna nie wzeszła;/ Wydaje mi się, że trzeba ją bardzo mało okryć ziemią. Natomiast osteospermum w tym roku sobie totalnie odpuściłem. Na 4 paczki nasion kupionych rok temu w lidlu, nie wzeszło dosłownie ani jedno, więc myślę że i tak masz powody do radości:) Natomiast dimorfoteka bardzo ładnie i szybko kwitnie, więc myślę że nic nie stoi na przeszkodzie spróbować siać ją jeszcze raz, nawet już w maju czy jeszcze w kwietniu. Jest bardzo ładna i myślę że warto ją wyhodować, to moja żółta i pomarańczowa sprzed roku:

Obrazek
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Oki.... raz kozie.... posiałam jeszcze raz i znowu mam nadzieję :) Ponieważ powyciągałam pogniłe nasionka, tym razem włożyłam je w wilgotną ziemię i nie podlewałam. Może miały za makro?? Z osteospermum zrezygnowałam bo w okolicy nie ma nasionek. Poprzednie kupiłam 30km od domu i nie będę specjalnie po nie jechać. Teraz tylko trzymać kciuki, bo jak nie wyjdzie to chyba się zniechęcę.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

glohal ,nie możesz , bo popełnisz grzech zaniechania :;230 :;230 :;230

W wojsku mówili : Nie ma rzeczy niemożliwych , są tylko trudne i bardzo trudne :wink: Trzymamy kciuki :uszy :uszy :uszy
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

U mnie wreszcie - po 3 tygodniach, wzeszedł dziwaczek. Wschodzą cynie ładnie, pierwsze aksamitki będę pikował, ponadto wzeszła tujałka, wenidium, dalie karłowe i wiele innych:) A w tym tygodniu na południu polski znowu ciepełko i słoneczko, więc tylko siać, siać, siać:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”