Szaleństwa z nasionkami
- MonaeS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: szaleństwa z nasionkami
Ja w tym roku wysiałam szałwię trójbarwną, lobelię, koleusy, aksamitki z własnych nasion, cynię i heliotrop.Wszystko pięknie powschodziło.Szałwia po przepikowaniu ma już dwie pary liści właściwych i bardzo się wyciągnęła.Proszę powiedzcie mi, czy powinnam ją uszczykiwać aby się rozkrzewiła.Muszę się zdopingować do zrobienia zdjęć.Pozdrawiam
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoją szałwię uszczykuję i już widzę jak ładnie wypuszcza boczne pary liści
również uszczykuję aksamitki, wyżlin, petunię i koleusy 

- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
dziękuję bonia244 jutro też tak zrobię. Obawiałam się, że je tym zniszczę.
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Zibi_41 pochwal się co tam zakupiłeś.
aksamitka zasiana w poniedzialek wzeszla dzis, to mozliwe? tak szybko? moze mi ja w sklepie "naspeedowali"? 

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Moje aksamitki na parapetach szaleją, idą szybko w górę i do tego są bardzo gęste. Jutro czas na pikowanie żeby ich nie zmarnować
Paulina
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak tylko trochę , w >Mój Ogródek< jest opisane , muszę tylko dopisać odmiany mieczykówandrzejek pisze:Zibi_41 pochwal się co tam zakupiłeś.

I jeszcze pytanko

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
poprosze o porade 
kupilam nasionka nasturcji, na opakowaniu jest napisane ze to odmiana do wiszacych koszy.
powinnam je najpiew zasiac w domu do doniczek czy od razu do kosza? na razie mi tam kwitna pierwiosnki wiec za bardzo nie ma tam miejsca... co powinnam zrobic z pierwiosnkami kiedy juz przekwitna?

kupilam nasionka nasturcji, na opakowaniu jest napisane ze to odmiana do wiszacych koszy.
powinnam je najpiew zasiac w domu do doniczek czy od razu do kosza? na razie mi tam kwitna pierwiosnki wiec za bardzo nie ma tam miejsca... co powinnam zrobic z pierwiosnkami kiedy juz przekwitna?
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Hmm ja siałem kiedyś nasturcję pnącą od razu do skrzynek po 15 maja, ale wtedy mi oczywiście później zakwitła. Ale z tego co pamiętam w Anglii raczej nie ma przymrozków więc można by już wysiać na zewnątrz. Albo wtedy, kiedy przekwitną pierwiosnki.

Powiedzcie mi proszę, może ktoś siał dimorfotekę? Ile mniej więcej ona ma wschodzić? I może są jakieś specjalne warunki potrzebne do jej wzrostu? Siałam już trzy razy, z dwóch paczek i nic.....
Podobnie z osteosprmum. Z dwóch paczek mam tylko 5 roślinek. Te są już ładne, przepikowane, ale chyba trochę mało???
-
- 200p
- Kontakt:
Dimorfoteke siałem rok temu i pięknie mi wschodziła, w tym roku jakiś pech i chyba żadna nie wzeszła;/ Wydaje mi się, że trzeba ją bardzo mało okryć ziemią. Natomiast osteospermum w tym roku sobie totalnie odpuściłem. Na 4 paczki nasion kupionych rok temu w lidlu, nie wzeszło dosłownie ani jedno, więc myślę że i tak masz powody do radości:) Natomiast dimorfoteka bardzo ładnie i szybko kwitnie, więc myślę że nic nie stoi na przeszkodzie spróbować siać ją jeszcze raz, nawet już w maju czy jeszcze w kwietniu. Jest bardzo ładna i myślę że warto ją wyhodować, to moja żółta i pomarańczowa sprzed roku:

Oki.... raz kozie.... posiałam jeszcze raz i znowu mam nadzieję
Ponieważ powyciągałam pogniłe nasionka, tym razem włożyłam je w wilgotną ziemię i nie podlewałam. Może miały za makro?? Z osteospermum zrezygnowałam bo w okolicy nie ma nasionek. Poprzednie kupiłam 30km od domu i nie będę specjalnie po nie jechać. Teraz tylko trzymać kciuki, bo jak nie wyjdzie to chyba się zniechęcę.

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
glohal ,nie możesz , bo popełnisz grzech zaniechania
W wojsku mówili : Nie ma rzeczy niemożliwych , są tylko trudne i bardzo trudne
Trzymamy kciuki

W wojsku mówili : Nie ma rzeczy niemożliwych , są tylko trudne i bardzo trudne

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
-
- 200p
- Kontakt:
U mnie wreszcie - po 3 tygodniach, wzeszedł dziwaczek. Wschodzą cynie ładnie, pierwsze aksamitki będę pikował, ponadto wzeszła tujałka, wenidium, dalie karłowe i wiele innych:) A w tym tygodniu na południu polski znowu ciepełko i słoneczko, więc tylko siać, siać, siać:)