Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiaty balkonowe.

Post »

bardzo fajne kompozycje, tylko rzeczywiście roślinkom może być troszku ciasno ;)
evi1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2011, o 23:16

kompozycje na balkon

Post »

Witam, jestem poczatkujaca ogrodniczka i szukam informacji jakie rosliny mozna posadzic ze soba tak zeby tworzyly fajna kompozycje. Zastanawialam sie nad polaczeniem begoni,frezji i maciejki. ale nie wiem czy to dobry pomysł? jeśli tak to w jakich odstepach... Zamierzałam kupic dwie metrowe doniczki.

pozdrawiam
Evi
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Re: kompozycje na balkon

Post »

Ja na parapecie w metrowych doniczkach rok temu miałemm 1róże miniaturkę na środku i po obu storonach Hebe ładnie to wygląda tylko to nie zwiesza sie :) a w innej miałem pelargonie kaskadowe i bluszcza ozdobnego
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Re: kompozycje na balkon

Post »

Do metrowych skrzynek ... myślę, że wejdzie po pięc roślin.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super kompozycje, ogląda się Wasze pomysły z zapartym tchem.
Zielona2011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2011, o 11:30

Post »

Witam! Jestem tu taj nowa.
Tak jak moj login jestem Zielona w kwestii ogrodu,balkonu i tarasu.
Mam pytanko, jakie kwiatki polecicie mi na bardzo sloneczny balkonik?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

podobno pelargonie sa wytrzymałe, ja też mam słoneczny balkon ale będę próbowała mieć surfinie i petunie, bo jakoś na pelargoniami nie przepadam
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Witajcie serdecznie :D
Właśnie się zalogowąlam na tym cudownym forum i przeczytałam ten wątek od deski do deski gdyz zamierzam właśńie w tym roku mieć piękny balkon :wink:
Poradzcie proszę, czy na wysiew nasion nie jest za póżno? Zamierzam skorzystać z domowej miniszklarenki..to będzie mój debiut.. :oops:
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Nie jest za późno, niektóre nasiona wysiewa w kwietniu czy maju. Najwyżej te "spóźnione" będą później kwitły
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Dziękuje za odpowiedż, pędzę zatem po zakupy :D
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Jak będziesz wybierać nasiona to zwórć uwagę na to co jest z 2 strony opakownaia. Powinna być informacje kiedy i jak siac nasiona (do gruntu czy do doniczki a potem pikowanie). Zazwyczaj też są podane "widełki" owego siewu :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Zrobiłam tak jak mówiłaś i dzis będe siać :D
Rzeczywiście był spory wybór kwiatów i ziół, które jeszcze mozna wysiać, zobaczymy co z tego wyjdzie, ilość zakupionych nasion jest imponująca :wink:
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Bardzo się cieszę, że zakupy się udały. Teraz tylko czekać na wzrost a potem kwitnienie :) ;:138
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Illonko , niezależnie od zakupionych nasion ( doświadczenia dobrze zdobywać samemu) radze Ci kupić nieco gotowych sadzonek.To znacznie łatwiejsze dla nowicjuszy.Wyprowadzenie w warunkach domowych jednorocznych roślin balkonowych nie jest wcale takie proste i łatwe jak pisze na opakowaniu. A i czasu jest już niewiele.W naszym klimacie sezon jest dość krótki i lepiej mieć kwitnące kwiaty od maja niż od końca prawie lipca kiedy to zaczną kwitnąć posiane rosliny.Musisz wiedzieć, że mija co najmniej 3 miesiące( w odp.warunkach) od siewu do zakwitnięcia.Petunie, werbeny itp. trzeba siać już na pocz. lutego, a przed posadzeniem najtrudniejsze jest odpowiednie zahartowanie, bo delikatne roślinki łatwo pali słońce i szarpie wiatr.Następuje wtedy nieodwracalne zahamowanie wzrostu i klapa. Tak, że eksperymentuj sobie, ale jak nie chcesz zostać bez kwiatów to radze na początek kupić parę gotowych sadzonek :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

sellima rację.Według mnie to trochę za póżno na wysiew petunii i pelargonii.Zawiozłam w sobotę skrzynki do mojego ogrodnika ,który co roku mi je nasadza pelargoniami.Poszłam zobaczyc jak mu maluchy rosną i...powiem ,ze są już dość sporej wielkości.Na dniach będa już pikowane do skrzynek.Odbiór po 15stym maja.Nie wiem czy jest sens teraz siać,Przemysl to dobrze,a jak już sie zdecudujesz to tak jak selli radziła...dokup gotwe.Te wysiane oprócz tego ,że mogą zmarnieć ,po prostu nie zdążą sie rozrosnąć tak bujnie do pierwszych przymrozków,które zdarzają sie pzrecież nawet w pażdzierniku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”