Witaj Jolu. Roślinka o którą pytasz to indigofera. Kwitnie niezawodnie co roku przez całe lato.JolantaGraj pisze:Hydrangea arborescens Hayes Starburst,rewelacyjna .
Kiedyś na pewno zamieszka i w moim ogrodzie .
Co rośnie za Limelight ,kwitnące na różowo .
Ty też masz piękne hortensje. Zachorowałam na kilka Odmian, które widziałam u Ciebie. W tym roku Futuregardens ma ciekawą ofertę. Na pewno z niej skorzystamAniaDS pisze:Mam Cię
Wiolu, kocham Twoje hortensje, każdą jedną , już się cieszę na ich kolejny sezon

Dorotko, potrzebowałam oddechu - od wszelkich spraw ogrodowych w tym i od forum.korzo_m pisze:Wiolu witam, długie uśpienie przechodził Twój wątek, ale teraz ruszyłaś pełną parąPiękna kolekcja hortensji, nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian. Jestem ciekawa jak będą kwitły tego sezonu, czy zima im nie zaszkodziła.
Tak jak co roku będę częstym gościem u Ciebie w ogródku, może znowu coś podglądnę i wykorzystam u siebie. Jak patrzę na Twoje bylinki to zawsze się uśmiechambo u mnie też takie rosną , ale dobrze wiesz-to Twoja zasługa
Jeszcze musimy wiosennie zdopingować Magdę.
Moja kolekcja hortensji, to jeszcze nic. Jest tyle pięknych odmian i każdą by się chciało mieć

Cieszę się, ze roślinki ode mnie rosną i cieszą. Twoje trawki w większości przetrwały. Mam nadzieję, ze jesienią je p[okażę
Witaj. Ja jestem zwolenniczką przesadzania na wiosnę. Jeśli chcesz jej zmienić miejsce, to teraz jest odpowiednia pora. Trzeba się śpieszyć, bo przy takich temperaturach szybko ruszy wegetacja.renim pisze:Piękne te hortensje.Muszę sobie zaznaczyć, gdyż zamierzam tu wpadać i podziwiać. Czy hortensję bukietową, nie pamiętam nazwy po kilu latach od posadzenia (chyba cztery) można teraz na wiosnę przesadzać? Mam taką i rośnie niewyeksponowana, chciałabym zmienić jej miejsce.
pozdrawiam
Postaraj się wykopać jak największą bryłę korzeniową i przytnij ją po przesadzeniu.
No witajKarolcia pisze:Cześć Wiolu
Czy uruchomiłaś już grabie,sekatory i inne gadżety
Moje grabie już wykonały kawał dobrej roboty,sekatory też popracowały...
Hortensje przygotowałam na nowy sezon![]()
Pozdrawiam

U mnie też wszelkie narzędzia w ruchu. Ja tak co dziennie po troszeczku. Jeszcze ze 2 dni i ogród będzie przygotowany do wiosny.
Jak tam różyce przetrwały zimę? Ja wczoraj swoim się lepiej przyjrzałam i chyba nie jest najlepiej. Kilka chyba wyleciało, część bardzo mocno przemarzło

Ale jestem szczęśliwa, bo pięknie przetrwała zimę V. Jesienią przytwierdziłam jej pędy haczykami do ziemi i widzę, ze są prawie całe zielone (pędy nie haczyki

Marylko.maryla73ab pisze:Wiola podpowiedz na jaką wysokość ciąć bukietówki i czy już,czy jeszcze czekać...
Ja już przycięłam hortensje. Za dnia jest bardzo ciepło, za chwilę ruszy wegetacja, więc nie ma na co czekać.
Co do cięcia, to zależy jaki chcesz mieć efekt.
Jeśli chcesz mieć ładnie zagęszczony krzew to zetnij ją dosyć nisko ok 10- 15 cm nad ziemią - tak tnę młode nierozkrzewione jeszcze hortensje.
Jeśli chcesz mieć wyższy krzew, mocniejszy,o większych kwiatach, ale mniej zagęszczony, to zetnij na wysokości ok 30 cm (ja tak w tym roku cięłam).
Krzak będzie miał ładny pokrój jeśli zetniemy go na półokrągło - zewnętrzne pędy krótsze, środkowe dłuższe.