Moje ukwiecone parapety

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety

Post »

Kasiu kolejne ślicznotki zawitały w Twoje progi ;:180 ;:138 ;:138 Piękne masdevallie ;:167
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, Lucynko, Julitko, Sylwio, Agatko, Arletko ;:196
Justynko ;:196 te masdevalie to nie pierwsze u mnie, pierwszą dostałam w listopadzie od Kasi a ponieważ nieżle sobie radzi, to postanowiłam dokupić następne :heja
Moniczko ;:196 oj zaraziłaś mnie , zaraziłaś. Oglądałaś stronkę o której Ci pisałam?
Marku ;:196 mam nadzieję że neofinetia za jakiś czas zaskoczy mnie i pokaże swoje piękne kwiatuszki, a przede wszystkim to chciałabym poczuć ich zapach, bo też bardzo lubię pachnące kwiatki. A nowości- mam nadzieje ze się zaaklimatyzują i doczekam ich pięknych kwitnień.
Leszku ;:196 faktycznie kolor c.skinneri to intensywny fiolet, a do tego ponoć dobrze prowadzona szybko i ładnie przyrasta.

Kwitnienie wiosenne sabotka
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Zdjęcie odlatującego bucika

Obrazek

Roślina w całej okazałości
Obrazek

A teraz zdjęcia dla osób o silnych nerwach :;230
Storczyk którego większość z Was zna bez podpisywania, zapowiedź kwitnienia wiosennego tetraspisa C1 -mam tylko nadzieję ze chociaż część pączków utrzyma, bo jeden już zasuszyła z dwa wyglądają podejrzanie.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Kasiu masz rację patrząc na tetraspisa C1 trzeba mieć silne nerwy :;230 :;230 i śliniak na szyi - chociaż w moim przypadku nie wiem czy to pomoże ;:125 ;:125 co Ty z nim robisz, że takie piękne kwitnienie się zapowiada

Ale nie mogę pominąć tego wysokiego jegomościa bo też jest piękny a z braku pochwał mógł by się na mnie pogniewać
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

kasia74 pisze:Moniczko ;:196 oj zaraziłaś mnie , zaraziłaś. Oglądałaś stronkę o której Ci pisałam?
Oczywiście, że oglądałam :) Miałaś rację - Neofinetia z żółtą ostrogą naprawdę istnieją i są genialne w swoim wyglądzie... Te całe żółte mi się tak nie podobały jak te z żółta ostrogą i białym kwiatkiem :) Sama już nie wiem co lepsze - fioletowa czy żółta ostroga?? Chce je obie!! :D Widzisz co narobiłaś? Hi hi ;:112 ;:113

Pokazałaś cudownego sabotka.. Takiego jak mnie się marzy :) Nie miałabyś ochotę kiedyś go podzielić? ;) ;:224
No a Phal tetraspis c#1 ;:111 Wygląda na takiego dużego na tych zdjęciach..a te pączuszki.... mmmmmm ;:167 Jak ja bym chciała takiego widoku u siebie.. :) Tobie się jakiś udany egzemplarz trafił albo tak wspaniale trafiasz w jego warunki ;)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Kasiu sabotek cudo ;:138 i ciągle jest na liście moich chciejstw ;:108 Mój wypuszcza nowe przyrosty, ale kwiatka nie widać.Za pączki tetraspisa ;:215
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Padam na twarz ;:180 Sabotek cudo a tetrapsis brak słów ;:111 Niecierpliwie czekam na kwiaty
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Sabotek, piękniusi ;:138 . Trzymam mocno kciuki, aby nie było więcej podejrzanych pączków ;:108 .
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Kasiu ja mam taką mała prośbę czy mogłabyś nas podręczyć codzienną fazą rozwoju kwiatów tetraspisa C1 - oczywiście w miarę możliwości czasowych ;:79
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Julitko ;:196 mój tetraspis C1 ruszył z pączkami w momencie jak przestawiłam go do ciepłej i jasnej łazienki. Sama już nie mogę się doczekać jego kwitnienia, kilka razy dziennie zaglądam do niego czy pączki nie usychają. Jeden już odpadł a dwa wygladają podejrzanie, bardzo bym chciała żeby otworzył choć część z nich bo widok byłby niesamowity. Zdjęcia postaram się robić choć może być trudno, bo w pracy to czas na robienie bilansów i zeznań więc robotą jestem zawalona :evil:

Leszku, czyżby mowę Ci odjęło :;230

Moniczko mnie neofinetię też strasznie się podobają, i myślę że na jednej się nie skończy, tylko najpierw muszę wyczuć tą co do warunków uprawy u mnie, a potem się zobaczy ;:224 . Jeśli chodzi o sabotka to zamierzam go przesadzić tej wiosny, bo jego ziemia jest już w tragicznym stanie, czekam tylko aż przekwitnie i zabieram się do roboty. Co prawda obiecałam już rozetkę Gosi ale sama nie wiem ile ich tam razem siedzi więc może da się go podzielić na trzy. Mój C1 rzeczywiście jest jakiś większy. Nie dawno przez omyłkę przyszła do mnie pomylona paczka z OG właśnie z C1 i mimo iż był zdolny do kwitnienia to był dużo mniejszy od mojego i rósł nawet w mniejszej doniczce. Więc chyba masz racje że trafił mi się jakiś udany egzemplarz, a może jest po prostu starszy.

Gosiu ;:196 jesśli się nie rozmyśliłaś to po podziale kawałek będzie Twój.

Agatko, Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Kasiu nie ma problemu będę cierpliwie czekała na zdjęcia przynajmniej będę mogła zobaczyć jak zakwitnie w domowych warunkach mój jest młody więc może zakwitnie w przyszłym roku :) oczywiście jak go nie wykończę wcześniej.
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Kasiu sabotek śliczniutki.Przypomina mi troszkę(że tak okreśłę)głowę cokel spaniela.Też ma takie długie uszka po bokach.No cóż znawczynią storczykowatych nie jestem.Ale trzymam kciuki za kwitnienie tetraspisa c1.Sama jestem ciekawa co to za cudo skoro tyle tutaj achów i ochów nad nim się rozpływa :wink: To jak doczytałam prawdopodobnie rarytasek.........Podziwiam tutaj wszystkich nad znajomością wszystkich odmian i nazw.Mnie nic to nie mówi,chociaż coraz więcej zaczynam pamiętać i rozpoznawać...........Kasiu powiedz mi co robisz ze storczykami w fazie przekwitnięcia.U mnie ,kilka które posiadam, stoi na parapecie północnym.Nie wiem czy dobrze.Czy lepiej na wschodnie okno postawić?Lub po prostu do piwnicy gdzie chłodno?Miłej pracy życzę. :D
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kasiu jeśli chodzi o sabotka to jeśli nie teraz to może innym razem :) Szkoda tak mocno dzielić roślinkę. Ja mogę poczekać do następnej wiosny ;) ;:87
Muszę sobie sprawić czym prędzej choćby białą Neofinetię by nie być za daleko w "tyle" za Tobą ;) Chciałabym być na równi z Twoimi doświadczeniami :oops: A potem najwyżej kupimy sobie drugie : ja fioletową , Ty żółtą, albo na odwrót i podzielimy się i tym sposobem będziemy mieć trzy różne :D Trzeba jakoś kombinować ;:112 ;:109
No a jeśli chodzi o Phal tetraspis C#1.... Czy Ty go kupowałaś pod nazwą "specioza var tetraspis C#1"? Czy "tetraspis C#1"? Szczerze powiedziawszy nie wiem co oznacza ten skrót var :oops: Kojarzy mi się, że to oznacza w jakimś sensie zamiennik nazw.Tzn że Phal specioza to to samo co Phal tetraspis C#1.... Czy to prawda?? Ja kupowałam swojego pod nazwą Phalaenopsis specioza var tetraspis C#1. A Ty? :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To są chyba 2 nazwy na jednego storczyka. A "var" chyba oznaczało, że storczyk jest podobny do czegoś, ale nie jestem pewna. Ale na tetraspisa C#1 zazwyczaj piszę po prostu tetraspis C1.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Kasiu sabotek jest bajeczny ale tetraspisa C1 - brak słów ;:111 ;:111
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

O, teraz zauważyłam, że na poprzedniej stronie są zdjęcia pąków tetraspisika! Jaki cudny! Nie no, muszę go mieć.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”