Pseudomonoza,choroba bakteryjna oleandra
- zelis0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2010, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pseudomonoza,choroba bakteryjna oleandra
Proszę o pomoc znawców oleandra, żeby pomogli mi w zdiagnozowaniu co jest na liściach. Wg. mnie,choć tylko z opisów jest to tarcznik. Choroba zaczęła atakować liście już w zimie, ale zwyczajnie obrywałam się. Niestety teraz atakuje także młode liście. Te zwijają się. Boję się że pędy kwiatowe wkrótce też zacznie. Proszę Was o szybką pomoc.
FOTO z sieci
FOTO z sieci
Magda
Re: Czy to tarcznik
Mi to wygląda na raka oleandra, czyli jest to choroba bakteryjna. Z tego co wiem, nie ma na tą chorobę skutecznego środka. Zarażone pędy należy wyciąć i spalić. Jeżeli zaatakowało to całą roślinę, to nie wróży to dobrze. Raczej..., a bardziej prawdopodobne , że ją stracisz.
Nie jest to tarcznik, jak podejrzewałaś.
Nie jest to tarcznik, jak podejrzewałaś.
- zelis0
Re: Czy to tarcznik
No to mnie nie pocieszyłeś. To jest mój pierwszy i jedyny oleander. W zeszłym roku walczyłam z mączniakiem. Teraz, no cóż. Jutro ogołocę go i jak radziłeś spalę obcięte gałęzie. Miejmy nadzieję, że nie skończy swojego żywotu. Dzięki za odpowiedź.
Obcięłam, przy okazji przesadziłam, mam nadzieję, że natura mi go nie zabierze.
Re: Czy to tarcznik (na oleandrze)?
dobrze Ci kolega napisał , to tzw pseudomonoza ,
szkoda twojego czasu , wywal to i spal , na fotkach nie sprawia to wrażenia pojedynczych infekcji.
To niestety tylko ogniem się leczy
szkoda twojego czasu , wywal to i spal , na fotkach nie sprawia to wrażenia pojedynczych infekcji.
To niestety tylko ogniem się leczy

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- zelis0
Czyli nie czekać na poprawę, bo z Waszego punktu widzenia po prostu nie nastąpi? I ot tak pozbyć się całej? Powiedzcie tylko dlaczego palić a nie zwyczajnie wyrzucać? Czy robi to aż tak dużą różnicę?
Magda
Dlatego , że to choroba bakteryjna, na którą nie ma lekarstwa 

Paweł _____________________________________________________________________________