Ile miejsca potrzebują róże ogrodowe ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ile miejsca potrzebują róże ogrodowe ?

Post »

Witam , w tym roku chcę przy ogrodzeniu posadzić róże dziś właśnie przekopałam pas o szerokości 50 cm, czy to wystarczy dla róży ? I jak je sadzić szeroko ? Chciałabym pomiędzy nimi może coś podosadzać, Takich zwykłych ogrodowych, nie pnących i nie miniatur. Oczywiście ogrodzenie jest nasłonecznione cały dzień :) Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Re: Ile miejsca potrzebują róże ogrodowe ?

Post »

Chodzi Ci prawdopodobnie o róże rabatowe/wielkokwiatowe?

Cóż, to zależy od efektu, który chcesz osiągnąć. Jeżeli mają być gęsto, to literatura podaje odległość około pół metra od siebie, wtedy podsadzisz je mniejszymi roślinami.
Ale jeśli chcesz poprzeplatać je czymś większym, to i odległość automatycznie powinna by większa.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Tak rabatowe :) w każdym razie nieduże, ale pewnie i tak trzeba je będzie podcinać tak żeby nie były za szerokie, mówisz co pół metra, dobrze że jeszcze nie sadziłam :) bo bym za gęsto je dała, może tylko z przodu jednorocznymi obsadzę.
A jak kolorystycznie jak sadzić ? Czy ładniej przeplatane dwa kolorki np fiolet i żółty czy róż z bielą ? czy wszystkie kolory ? i czym ziemię ponawozić przed posadzeniem, czy nawóz specjalny do róż ? na razie kompostu nie mam dopiero się "robi" :( a może gnojówką ?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o łączenia kolorystyczne roślin to polecam info, znajdujące się w wątku naszej forumki Aszki, na tej stronie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y#p2029711

Sama mam tą poradę wpisaną w zakładki.
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkich kolorków to bym nie dawała, bo co za dużo, to niezdrowo :wink:

Jak będziesz sadzić, to dobrze byłoby dać jednak przekompostowanego obornika i wymieszać z ziemią (podobno można kupić w marketach, jak się nie ma dostępu w inny sposób). Przy sadzeniu można dać trochę wiórów rogowych lub troszkę granulek nawozu o przedłużonym działaniu.
Później nawozić najlepiej specjalnymi do róż - są odpowiednio zbilansowane. Ale nie w pierwszym roku, nawozy mineralne stosuje się dla starszych krzewów.
Gnojówą można podlewać, ale rozcieńczoną.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Super dziękuję ślicznie, na kompost muszę poczekać do jesieni niestety, a gnojówkę będę miała :) i chyba się skuszę na żółty kolor z fioletem, czy niebieskim, jak kupię te kolorki, bo kiedyś kupiłam niebieską niby i nie kwitła na niebiesko :( chyba żebym wymieszała z lawendą ? na przemian ? Oj zawsze planuję że to miejsce dla jednorocznych czy róż czy innych o podobnym gatunku a wychodzi mieszanka
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie lawenda podoba się raczej w kupie :wink: , kilka roślinek razem da ładną plamę fioletu. Unikam sadzenia roślin na przemian, bo wychodzi często taki misz-masz. I nie chodzi mi o mieszane rabaty z różami, gdzie królowe podsadzone są dzwonkami, ostróżkami, naparstnicami... itp. itd. te uwielbiam. Szukaj inspiracji w wątkach oliwki, gloriadei , ech... trudno wymienić wszystkie piekne ogrody.
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie na przykład bardzo podoba się zestawienie różowej róży Bonica z czymś ciemnoniebieskim albo fioletem, mogą być szałwie omszone lub kocimiętki.
Lawenda i róże mają jednak inne wymagania, w dodatku lawenda to krzew, z czasem robi się brzydki-łysy, czyli trzeba przycinać. a i przemarznąć może. Za to te 2 byliny, które wymieniłam, rosną bezproblemowo, przycięte powtarzają kwitnienie i tworzą fajne kępy.
Bonica natomiast to niezawodna odmiana.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Dziękuję za podpowiedzi :) popodglądam galerie z różami :) a za ten czas akurat gnojówka się przegryzie z ziemią. Oj już się nie mogę doczekać kiedy kupię roślinki i posadzę i będą kwitły :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”