Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Dlaczego mnie się ta strona nie otwiera?????
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
piotrjes
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 02:22

Post »

Bo link jest źle wpisany, allegro ma być przez jedno "o".
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysoka cena i same duże doniczki.Pomysł ciekawy.ale nie ma mozliwości wyciągnięcia wkładu i przepłukania keramzytu bez wyciagania rośliny, w razie potrzeby
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich. Wiecie co? Mam pomysł, żeby do jednej doniczki wsadzić trzy rodzaje roslin, dracene, szeflere i krotona bo mam akurat ich odnozki i tak widzialam gdzies na necie ze moga rosnac razem ale nie jestem pewna czy w tej samej doniczce;/ Co myslicie?? :)
Jeszcze jedno ma ktos moze dracene marginate? Bo chcialambym siostrze "podebrac" odnozke i nie wiem kompletnie jak sie za to zabrac ;/ gdzie uciac;/ Moze ktos z was probowal kiedys hihih

Terese600 Mam tez szczepki fikusa a widzialam ze masz juz piekny okaz i moje pytanie, dobrze mysle ze fikusa rozmnaza sie przez odnozki wierzcholkowe?? Chcialabym kiedys miec takie piekne drzewko fikusa i sie zastanawiam czy przez kilka odnozek kiedys by takie cos powstalo hihihi :)

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita.....aby zrobic szczepki z figusa ucinałam po prostu koncówkę jakiejkolwiek gałązki z kilkoma listkami...Wsadzałam do wody i po ukorzenieniu wsadzałam do keramzytu.Takie drzewka formowałam z kilku szczepek i jak widać udało się.Za każdym robie to inaczej.W tej chwili to juz moje trzecie drzewko , w czwartym dopiero sa zawiązki korzonków.Tym razem wsadzę tylko jedną szczepkę i zobaczę co wyrośnie :)
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Teresa600 Dzięki za odp. Ja planuje wsadzic kilka sadzonek do jednej doniczki zeby bylo troche bujniej :) Ale jestem ciekawa jak wyrosnie z jednej sadzonki :)
LaCucarachita
50p
50p

Post »

A takie male pytanie jeszcze do Ciebie Teresa600. Jakos specjalnie dbasz o sadzonki z fikusa? Bo widze ze mi troche jakby zmizerniały, moze za sucho maja;/ Bo mam dosc cieplo w pokoju od grzejnika. Trzymam je w szklance z woda w miejscu oswietlonym ale nie bezposrednio na sloncu i to w sumie tyle:) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita...moje sadzonki stoją na parapecie okiennym od północy tuż nad kaloryferem.Zimą parapet jest czasem bardzo ciepły,wiec sadzonki są jak w cieplarni. Wynika z tego że cieplo im nie przeszkadza.Poziom wody powinien sięgać powyżej oczek oberwanych dolnych listków (jeżeli obrywałaś dolne listki).Moja ostatnia szczepka miała na tyle długi koniec bez listów że wsadziłam do wody bez obrywania.Już pojawiły sie zawiązki korzonków.Jutro wstawię zdjęcie.
Teresa
------------
JolaToJa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2011, o 10:16

Post »

Sama robie taka doniczke po pojemnikach po serkach i mam pare pytan:
1. Czy woda dosiega kermazytu czy tylko dosiega wystajacych z koszyka korzonkow?
2. Na jakim poziomie wody komercyjne wskazniki pokazuja minimum, a kiedy optymum?
3. Ile korzenia rosliny powinno byc w wodzie, a ile w kermazycie?
4. Jak mam sadzonke z malym korzonkiem to ten korzonek powinien byc w wodzie, czy moze nie dotykac wody i byc tylko w wilgotnym kermazycie?
5. Czytalam ze mozna stosowac zwykla odzywke byle nie organiczna. W jakich proporcjach ja mieszacie? Ja wlalam odrobine i korzonki koncowki korzonow po paru minutach zrobily sie brazowe.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JolaToJa....keramzyt ktory jest we wkładzie sięga dna osłonki a zatem jest on cały czas zanurzony w wodzie.Przy oryginalnych wskaznikach optymalny poziom wody sięga mniej więcej do połowy wysokości (wkładu i doniczki).Minimalny poziom to ok 1/4 wysokości.Ja swoje roślinki ukorzeniam w wodzie i dopiero kiedy maja długie korzenie wsadzam do keramzytu wtedy mam pewność ze sięgają wody.Każda roslina ma inny system korzeniowy np. kalamondynka stoi juz dwa lata w hydro a dopiero teraz korzenie zaczynają wystawać poza wkład.Niedośpiał po 2 miesiącach korzenie miał już poza wkładem.Korzenie zawsze znajdują się w keramzycie niezależnie od poziomu wody.Jeżeli chodzi o nawóz to używam takiego jak do roślin w ziemi zgodnie z załaczonym przepisem.
LaCucarachita tak wygląda szczepka figusa po ok 2 miesiącach.lada moment pojawią się korzenie

Obrazek Obrazek
A teraz krótka historia po raz trzeci kwitnącego storczyka który tym razem wypuścił aż trzy pędy.Niestety radość nie trwała długo bo kiedy na pierwszym pędzie zakwitły 3 kwiatki postanowił spaść na podłoge i złamać pozostałe dwa ;:98

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek ułamane pędy włożyłam do wody mając nadzieję że pąki sie rozwiną Płonna to raczej nadzieja ,chociaż jeden największy paczek troche sie powiększył.Więc może????? Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ojej ;:196 przykro Mi,ale nie martw się...pechowy jakiś ten storczuś :)
Trzymam kciuki za rozwinięcie tych maleństw :wink:
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Ja też raz złamałam pędzik u storczusia :(
Ale za jakieś 3tyg. wynagrodził mnie dwoma nowymi :tan
Awatar użytkownika
agapuszka_83_28
500p
500p
Od: 4 lis 2010, o 17:33

Post »

Ojej szkoda storczyka , byłby piękny -gdyby nie spadł :(
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeberka4....agapuszka_83_28......przebolałam tą stratę :oops: jednak Alunia podniosła mnie na duchu. Może i mnie się poszczęści.
Teresa
------------
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Tereso oby i twój storczuś tak cię pocieszył jak mój ;:108
Zablokowany