Dieta zgodna z grupa krwi. Grupa A

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Dieta zgodna z grupa krwi. Grupa A

Post »

takasobiedokładnie jadam to co Ty i reszta z grupy A-wiec może takim sposobem tą dietę ktoś ustalił?Uwielbiam kasze,nabiał,owoce i warzywa,produkty ,,mięsopodobne,, jak kotlety sojowe itp i naprawdę nie zmuszam się do jedzenia wielozbożowych płatków,chrupek czy innych,,zdrowych,,rzeczy,bo je po prostu uwielbiam i nigdy nie zastanawiałam sie czy to jest dla mnie dobre czy nie ,bo to się wie podświadomie.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja byłam bardzo niechętna pomysłowi "jedzenia zgodnie z grupą krwi", dopóki nie przeczytałam książki twórcy tej diety. I chociaż nadal nie jestem i nie będę jej ortodoksyjnym zwolennikiem (uważam, ze autor poszedł zbyt daleko w uogólnianiu swoich medycznych spostrzeżeń), to dziś uważam, ze nie miałam racji odrzucając ją bez zastanowienia.

Nie do dziś wiadomo, że ludzie różnią się bardzo w szczegółach biochemicznych właściwości organizmu. I że na powierzchni każdej naszej komórki znajdują się złożone substancje antygenowe, specyficzne dla danej osoby. I że te antygeny dają się sklasyfikować w określone grupy. Jedną z nich jest układ antygenów krwinkowych ABO, który decyduje o grupie krwi. Krew dociera wszędzie a erytrocyty naznaczone określonym antygenem wchodzą w niemal bezpośredni kontakt z wszystkimi komórkami ciała, do których dochodzą naczynia włosowate. Krew (zz erytrocytami) nasyca tkanki tworzące wyściółkę przewodu pokarmowego. Te tkanki bezpośrednio stykają się z trawioną masą pokarmową. Okazuje się, że u A-grupowców śluzówki przewodu pokarmowego są bardziej "lepkie" dla różnych substancji, które łatwo przedostają się przez uszkodzenia naturalnej bariery ochronnej przewodu pokarmowego do krwiobiegu. I powodują różne szkody. Analizy epidemiologiczne wykazały, że osoby z tą grupą krwi sa np. bardziej podatne na schorzenia przewodu pokarmowego, np. wrzody. Że łatwiej niż innym przylepiają się im różne toksyny pochodzące z trawienia albo rozkładu pokarmów przez np. pleśnie - i powodują choroby, np. raka.

Dlatego dieta dla nich wyklucza pokarmy łatwo psujące się, fermentujące lub pleśniejące (sery pleśniowe, piwo, dojrzała papryka) i takie, z których podczas trawienia powstają toksyczne substancje (np. warzywa psiankowate - pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan). Chodzi o to, że inne grupy krwi mogą te szkodliwe toksyny łatwiej wydalić drogą naturalną, więc ryzyko zachorowania jest u nich mniejsze, a przy grupie krwi A one przylepiają się, przenikają do krwi i dłużej szkodzą. Podobnie mięso i mleko - fizjologia trawienia osoby z grupą A jest fizjologia trawienia roślinożercy! choć oczywiście toleruje ona pewne ilości mięsa (pod warunkiem, że była przyzwyczajona do jego spożywania), to może ono jej szkodzić i stanowi pokarm ryzykowny.

Tak więc nie jest to dieta odchudzająca, jak myślą niektorzy, tylko próba zdefiniowania, które pokarmy można spożywać bezpiecznie, a które nie, właśnie ze względu na określony typ fizjologiczny danej osoby. Należy pamiętać, że ten typ został określony bardzo pobieżnie (przez grupę krwi) i że w jego obrębie istnieją dalsze, indywidualne różnice, które dieta dla danej grupy oczywiście pomija. Reasumując - jest to koncepcja sensowna, oparta na faktach - ale nie do końca dopracowana.

Mnie osobiści zdumiało, że wszystkie moje ulubione pokarmy, które uwielbiam od dziecka i po których czuję się tak dobrze, że mogłabym je jeść na okrągło :) znalazły się na liście zaleceń dla mojej grupy (czyli A). Zawsze też czułam niewytłumaczalną niechęć do smacznego przecież bakłażana, a zapach innych warzyw psiankowatych mocno mnie niepokoił i odstręczał, chociaż smakuje mi i papryka, i dojrzały pomidor, i pieczony ziemniak. Ale nie zjadam ich wiele! Z niedowierzaniem obejrzałam tabelę cytrusów, bo ja lubię grejpfruty i mandarynki, a pomarańcz i cytryn nie cierpię - i okazuje się, że właśnie tak powinna jeść osoba z tą grupą krwi :) Mięsożercą też nie jestem i mleko mi szkodzi, podobnie wiele produktów mlecznych. Nie cierpię wędlin z chrząstkami, ociekających tłuszczem, "boczusia" i podobnych przysmaków. Pszennne pieczywo mi nie służy, a po orkiszowym lub amarantusie czuję się zupełnie inaczej - lekka i spokojna (pod warunkiem, że nie dodali do niego pszennej mąki). Wolę kasze, a za gryczaną dałąbym się wręcz posiekać! Jem ją "z wody", z odrobiną surowego masła, ewentualnie przyprawioną nieco sosem sojowym i mielonym kminkiem. Natomiast kaszy z tzw. szarym sosem i zrazem nie przełknę! nooo... może z trudem. A jaki pyszny jest ugotowany brokuł z odrobiną żółtego sera! Mniam... smacznego.
Pozdrawiam, Ilona
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Świnka pisze:Ja byłam bardzo niechętna pomysłowi "jedzenia zgodnie z grupą krwi", dopóki nie chrząstkami, ociekających tłuszczem, "boczusia" i podobnych przysmaków.
Też mam grupę krwi A i od dawna jjem tylko boczusie, masełko, chrząstki, jajeczka kilkanaście tygodniowo i jakoś pcha się ten wózek do przodu. :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A najlepiej byłoby jeść co się chce i na co ma się ochotę.
Tyle tylko, że w umiarkowanych ilościach.
A jeśli tu i ówdzie przybędzie to może zastosować to - http://www.slimpatch.pl/index.html
Czy ktoś już próbował jak to działa ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie znam nikogo na kogo podziałało by to cudo :;230
Najlepsza dieta, by jeść zdrowe i służące organizmowi pokarmy i dużo się ruszać. :-)
Złogi tłuszczowe idealnie można usunąć za pomocą... biegania :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Lucy2na

Post »

:wit nO to Ja , Ja teraz......
na codzień stosuję dietę "CUD"
opycham się codziennie normalnie , jak po tym stracę kilogramu to właśnie będzie ten "CUD"
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Lucy2na :;230 po prostu cudownie :lol:

Swego czasu przeszłam na tą D. i faktycznie super się czułam ;:138 , ale miłość nie wybiera
i mam mięsożercę w domu (B) ;:167 , a to nie łatwo pogodzić ;:137 , naszczęście od kiedy
uprawiam swoje warzywka, mam większe pole popisu, choć teraz zimą mi średnio wychodzi, :twisted:
dobrze, że jesienią miałąm nadprodukcje cukinii i nagotowałam leczo do słoików i zamrażarki :;230

W tym roku powtórka z rozrywki - czyli oprucz cukini, mają być kabaczki i dużo DUŻO innych warzywek :uszy

Co sobie gotujecie i jakie macie plany ogrodniczo-warzywnicze względem "A" :D

Pozdrawiam :heja A
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ja też jestem A ( i cała moja rodzina również ) .. a na dodatek Rh -
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W aktualnej Tinie jest sporo na ten temat napisane.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Anpio7 pisze:
Co sobie gotujecie i jakie macie plany ogrodniczo-warzywnicze względem "A" :D
Odświeżam temat, bo muszę zmienić "opony" na letnie. Niestety gubi mnie słabość do suchej kiełbasy i do kiełbasy w ogóle, i do pasztetów, i do czekolady :;230

Ale w międzyczasie stosowałam dietę niskowęglowodanową i.... guzik! Po 2 miesiącach nie zrzuciłam ani kilograma!!!
Czyli nie dla mnie :roll:

A po 2 tygodniach diety zdodnej z gupą krwi - ok 3 kg.

I posadziłam w warzywniku ogórki, rukolę, pietruszkę, koperek i inne takie zieleniny. Też pomidorki i paprykę, choć jest niewskazana, ale jeden koktajlowy do sałatki nie spowoduje, że przytyje, albo bedę sie źle czuła :-)

Przepis na sałatkę dla grupy A:

Garść liści rukoli, 3 duże rzodkiewki, ogórek zielony, ser ricotta, koperek, szczypior, oliwa z oliwek, szczypta soli, parę kropel octu balsamicznego lub cytryny.

Zamiast sera ricotta można dać mozarellę lub fetę.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”