Serduszka okazała ( Dicentra spectabilis )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Serduszka okazała

Post »

Tak masz rację przy takich sadzonkach. Najpierw do doniczki o mieszance ziemnej : 1/3 piasku i 2/3 torfu + nawozy.

jarek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak teraz wyglądają Wasze serduszki? Ja swoją posadziłam zeszłej wiosny, a teraz nie mogę jej znaleźć (albo nie pamiętam dokładnie w którym była miejscu :roll: ) . Czyżby jeszcze nie wyszła?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moja gruntowa jeszcze nie wschodzi, ta posadzona do doniczki niedawno, już wystawia łepek. :oops:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moja serduszka już zaczyna pokazywać kiełki. Ale to na rabacie w słonku. Za domkiem , gdzie rośnie w całkowitym cieniu jeszcze nie daje znaku życia.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

To już wiem czemu u mnie serduszki nie rosną. Mam glebę gliniastą, dość ciężką. Kilka razy przesadzane były na nowe stanowiska i też nic nie poradziło. Trzeba skorzystać z rady Jarka i wymienić im glebę.
Czy te zalecenia dotyczą wszystkich gatunków serduszki?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, wszystkich gatunków serduszki.Trzeba zrobić im drenaż na cięższych glebach gdyż w zimie mięsiste korzenie mogą podgniwać. Na lżejszych glebach, które szybciej się ogrzewają na wiosnę widać jak szybko śmigają.U mnie teraz biała- 1cm, różowa -2cm.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

U mnie wprawdzie na dość ciężkiej glebie, ale na stanowisku słonecznym serduszka już się pokazuje, druga - w bardziej cienistym miejscu - w ogóle.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

selli7 pisze:Tak, wszystkich gatunków serduszki.Trzeba zrobić im drenaż na cięższych glebach gdyż w zimie mięsiste korzenie mogą podgniwać. Na lżejszych glebach, które szybciej się ogrzewają na wiosnę widać jak szybko śmigają.U mnie teraz biała- 1cm, różowa -2cm.
I teraz wszystko jasne. Moje serduszki wychodziły wiosną b. późno o ile w ogóle wychodziły. Mam rośliny, które rosną bardzo ładnie np. tiarelle a niektóre bardzo źle np. żurawki czy serdeuszki. Wszystkiemu winna gleba.
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 18:39
Kontakt:

Post »

Ja mam serduszkę okazałą, w kolorze różowym, i już się pokazała :D
Rośnie na glebie ciężkiej - gliniastej, i odpukać rośnie jak szalona :) od strony północnej, w rabacie tuż pod ścianą domu. Jak mi się przypomni to dzielę ja szpadlem na pół i w ten sposób ją rozmnażam. sięga mniej więcej trochę powyżej kolan, ale jest bardzo rozłożysta :)
Jedyny problem z nią jest, że mniej więcej od lipca zaczyna żółknąć i ją podcinam bo mi psuje "aranż" :wink: i rzeczywiście zaczyna pojawiać się dziura :cry: czym mogę podsadzić moją serduszkę żeby pasowało jej towarzystwo i rosło najlepiej w drugiej połowie lata aż do jesieni - pomijając hosty wcześniej wspominane. Może ktoś ma koncepcję na jakiegoś krzaka liściastego, zimozielonego, albo małego iglaka?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie w towarzystwie serduszek rośnie turzyca Graya i tawułki.Turzyca jest zimozielona więc wiosną ładnie się komponują, a towarzystwa dotrzymują im liście przekwitłych ranników (są między i w karpach tawułek). Latem tawułki odwracają uwagę od zasychającej serduszki
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

Chciałabym teraz podzielić kępę serduszki,czy muszę ją wykopać i podzielić czy dziabnąć szpadlem przez pół?

Obrazek
werbenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lut 2010, o 15:25

Post »

Mieciu, ja odcinałam szpadlem bez wykopywania, dobrze się miała cześć, która została w ziemi i ładnie przyjęła się cześć przesadzona.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym wyciągnęła i przedzieliła. Serduszka jest krucha, nie wiadomo jak pod ziemia idą pędy, można uszkodzić.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wykopałam serduszkę, udrożniłam glebę i zobaczymy jak im pójdzie.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Dostałam dwa kłącza różowej i białej. Różowa rośnie bardzo ładnie, a biała nic a nic :( Czy one różnią się intensywnością wzrostu? Zaznaczam, że warunki glebowe mają identyczne.
Pozdrawiam Dorota:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”