Ogród kamyka
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród kamyka
Jo37, malgocha1960, pati22443 -
u siebie w wątku, dziękuje za odwiedziny i słowa uznania.
wanda7 - miałem tyle spraw na głowie, że na Forum nie było czasu. Wszystko mi się wali, psuje, po prostu gorzej ten rok nie mógł się zacząć..., ale nie będę zanudzał, nie o to tu chodzi.
Byłem wczoraj na spacerze po okolicy oraz obserwowałem też jak wyglądają roślinki w moim ogrodzie. Muszę przyznać, że na brzegu rzeki stoi jeszcze lód, także środkiem spływa. Natomiast w lesie, tudzież w moim ogrodzie śniegu już nie ma, ale roślinki niemrawo wychodzą spod ziemi. Jedynie wrzośce zaczynają kwitnąć, chociaż też górne ich części pomarzły. A trawnik, to wygląda fatalnie.

Uploaded with ImageShack.us

wanda7 - miałem tyle spraw na głowie, że na Forum nie było czasu. Wszystko mi się wali, psuje, po prostu gorzej ten rok nie mógł się zacząć..., ale nie będę zanudzał, nie o to tu chodzi.

AniaDS pisze:Przyszła wiosna?![]()
Byłem wczoraj na spacerze po okolicy oraz obserwowałem też jak wyglądają roślinki w moim ogrodzie. Muszę przyznać, że na brzegu rzeki stoi jeszcze lód, także środkiem spływa. Natomiast w lesie, tudzież w moim ogrodzie śniegu już nie ma, ale roślinki niemrawo wychodzą spod ziemi. Jedynie wrzośce zaczynają kwitnąć, chociaż też górne ich części pomarzły. A trawnik, to wygląda fatalnie.

- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
u mnie tez cebulowe ładnie przezimowały i wyłażą na wierzch natomiast wrzośce marnie wyglądają ,opadły im wszystkie listki i kwiatki sterczą same badyle ale wrzosy są ładne ..
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Kamyku podobnie jak Tobie mnie ten rok też nie zaczął się dobrze ale nadzieja ,że teraz to może być tylko lepiej .
Widzę że wiosna też już dotarła do Twojego ogrodu krokusy wyszły z ziemi i lada dzień zakwitną.
Genia
Widzę że wiosna też już dotarła do Twojego ogrodu krokusy wyszły z ziemi i lada dzień zakwitną.
Genia
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Kamyku cudownie wygląda Twoja rabata z wrzoścami, ja mam raptem 3 maluszki. Posadziłam zeszłej jesieni, jeszcze nie kwitną, mam nadzieje, że pąki nie przemarzły i pokażą sie w pełnej krasie 

-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Moje wrzośce też kiepsko wyglądają . Nie wytrzymałam i kupiłam sobie nowe krzaczki.
Pozdrawiam , Joanna
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, cieszę się że znalazłam Twój wątek bo przechodzę właśnie podobną drogę. W zeszłym roku zostałam właścicielem działki z dwoma domami do kapitalnego remontu. Jestem pod wrażeniem Twoich dokonań i zmian jakie wprowadziłeś. Gratuluję i jeśli pozwolisz będę śledzić dalsze poczynania.
- kamykkamyk2
- 500p
Szkoda trochę tych wrzośców, bo tak pięknie kwitną, ale dobrze że całe nie wymarzły, tylko tak do połowy. A o wrzosy to ja się w ogóle nie martwię, bo one kwitną na jesieni, więc tylko je poprzycinać muszę.
A tak w ogóle może mi podpowiecie, bo chcę przenieść z tego miejsca wrzośće na typowe wrzosowisko i nie wiem co posadzić na ich miejsce, ten mały świerk zostaje bez zmian.
Aancyk - witam, oczywiście zezwalam na dalsze śledzenie moich poczynań.

A tak w ogóle może mi podpowiecie, bo chcę przenieść z tego miejsca wrzośće na typowe wrzosowisko i nie wiem co posadzić na ich miejsce, ten mały świerk zostaje bez zmian.

Aancyk - witam, oczywiście zezwalam na dalsze śledzenie moich poczynań.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Kamyku u mnie wrzośce mimo że były okryte też przemarzły i nie będą kwitły , tylko 1 biały troszkę , więcej nie kupię .
Wrzosy te które kupiłam jesienią jeszcze są ładne a nie były okryte .
Genia
Wrzosy te które kupiłam jesienią jeszcze są ładne a nie były okryte .
Genia
- kamykkamyk2
- 500p
Geniu może faktycznie masz rację z tymi wrzoścami, więc może w Twoim przypadku tylko wrzosy. Ja tam będę nadal próbował i wrzosy i wrzośce, zobaczymy jak to wyjdzie. 

- kamykkamyk2
- 500p
Ma ktoś może do oddania, sprzedaży następujące roślinki (muszę napisać u siebie w wątku, bo nie posiadam marolexa, więc nie mogę zrobić tego w odpowiednim dziale):
- floks skrzydlasty,
- macierzanka piaskowa,
- pierwiosnek gruziński,
- przetacznik armeński,
- bergenię grubolistną,
- bodziszek czerwony,
- chaber górski,
- dzwonek skupiony,
- mikołajek alpejski,
- przetacznik siwy,
- rozchodnik okazały,
- smagliczka skalna,
- bodziszek korzeniasty.
Proszę o kontakt
- floks skrzydlasty,
- macierzanka piaskowa,
- pierwiosnek gruziński,
- przetacznik armeński,
- bergenię grubolistną,
- bodziszek czerwony,
- chaber górski,
- dzwonek skupiony,
- mikołajek alpejski,
- przetacznik siwy,
- rozchodnik okazały,
- smagliczka skalna,
- bodziszek korzeniasty.
Proszę o kontakt

-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Dużo roślin sprzedaje Kocica .Bylin jeszcze nie wystawiała ale w zeszłym roku kupowałam u niej floks szydlasty. Ma też ładne rozchodniki .Napisz do niej PW lub wpisz się w jej wątek ogrodowy.
Pozdrawiam , Joanna
-
- 100p
- Od: 23 sty 2011, o 10:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kamyku durna jestem strasznie
(no może nie zawsze),teraz dopiero zobaczyłam ,że Kamyk absolutnie nie polny.Dzięki serdeczne ,że mnie odwiedziłeś...Ale u Ciebie to rewolucja...ogrom pracy ale efekt wspaniały.Bardzo lubię podniesione rabaty a otoczone kamieniem jeszcze bardziej ...gratuluję ,strasznie fajnie to wszystko wygląda 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ładne kępy wrzośców
Piszesz jednak, że przemarzają
Ja ciągle nie mam ani wrzosów, ani wrzośców i słysząc o problemach z nimi, nie wiem, czy chcę mieć

- kamykkamyk2
- 500p
anna63 - witam
Dziękuje za słowa uznania, faktycznie ogrom pracy i jeszcze nie koniec.
JacekP - Moim zdaniem przy uprawie wrzośców wszystko zależy od tego czy zima jest mroźna, a jeśli tak, to czy przy tym jest gruba warstwa śniegu. W tym roku tylko górne części wrzośców czyli te, które nie były przykryte śniegiem przemarzły, natomiast w ubiegłym roku praktycznie w ogóle nie przemarzły. Może robię błąd i powinienem je przykrywać gałązkami świerkowymi, wtedy w ogóle nie będą przemarzać
Podsumowując to i tak zachęcam do uprawy wrzosowatych, są piękne.
A co u mnie w ogrodzie? Obecnie trwają ostatnie prace przy budowie skalniaka, pozostało tylko w niektórych miejscach podosypywać ziemi. Dzisiaj u mnie jest nieprzyjemnie zimno, a przez te 3 dni też wiało, więc odczuwam tego efekty ( straszny katar ), więc na razie sobie daruję i odpocznę.

JacekP - Moim zdaniem przy uprawie wrzośców wszystko zależy od tego czy zima jest mroźna, a jeśli tak, to czy przy tym jest gruba warstwa śniegu. W tym roku tylko górne części wrzośców czyli te, które nie były przykryte śniegiem przemarzły, natomiast w ubiegłym roku praktycznie w ogóle nie przemarzły. Może robię błąd i powinienem je przykrywać gałązkami świerkowymi, wtedy w ogóle nie będą przemarzać

Podsumowując to i tak zachęcam do uprawy wrzosowatych, są piękne.

A co u mnie w ogrodzie? Obecnie trwają ostatnie prace przy budowie skalniaka, pozostało tylko w niektórych miejscach podosypywać ziemi. Dzisiaj u mnie jest nieprzyjemnie zimno, a przez te 3 dni też wiało, więc odczuwam tego efekty ( straszny katar ), więc na razie sobie daruję i odpocznę.