Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Reanimacja moich storczyków-pomocy
Wydaje mi się,że raczej nie. Z podłoża storczyki czerpią też składniki odżywcze ale może ktoś wypróbował tę metodę na zdrowych i tak je uprawia...
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Reanimacja moich storczyków-pomocy
wygoogluj: uprawa semi-hydro; hydroponika itd itpaggie pisze:a czy zdrowe storczyki moga pozostac na kamieniach? calkiem podoba mi sie ta kompozycja, lepiej wyglada niz zwykle podloze...
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Jagodo, zobacz na pierwszym zdjęciu mojego powyższego postu. Widać rosnący listek, a korzeni jeszcze "ani widu, ani słychu".
Na drugim zdjęciu ten mniejszy listeczek zatrzymał swój wzrost przy braku korzeni.
Natomiast gdy pojawiły się po dość długim czasie korzonki, zaczął wyrastać nowy liść (ten średni). Poprzedni pozostał karłowaty do dzisiaj.
Tak więc nie martw się nowym listkiem. Roślina sama zadecyduje w jaki sposób chce się ratować.
Życzę powodzenia w reanimcji.
Na drugim zdjęciu ten mniejszy listeczek zatrzymał swój wzrost przy braku korzeni.
Natomiast gdy pojawiły się po dość długim czasie korzonki, zaczął wyrastać nowy liść (ten średni). Poprzedni pozostał karłowaty do dzisiaj.
Tak więc nie martw się nowym listkiem. Roślina sama zadecyduje w jaki sposób chce się ratować.
Życzę powodzenia w reanimcji.

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
No to zobaczymy co sobie wymyśli 

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
Podzielę się swoim doświadczeniem z reanimkiem po ok. miesiącu od wsadzenia w pumeks ogrodniczy.
Większość korzeni miał miał zgniłych, zostały usunięte, miejsca cięć i trzon rośliny zasypałem cynamonem.
Roślinka tylko zraszana, zamykana w worek foliowy i 1-2 godziny wietrzona w ciągu dnia. Trzon rośliny 2 razy spryskany środkiem grzybobójczym. W tej chwili jeden z korzonków ma już ok 1 cm, drugi dopiero wychodzi.

Większość korzeni miał miał zgniłych, zostały usunięte, miejsca cięć i trzon rośliny zasypałem cynamonem.
Roślinka tylko zraszana, zamykana w worek foliowy i 1-2 godziny wietrzona w ciągu dnia. Trzon rośliny 2 razy spryskany środkiem grzybobójczym. W tej chwili jeden z korzonków ma już ok 1 cm, drugi dopiero wychodzi.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hohoho...jest nowy korzonek 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Macie rewelacyjne efekty w reanimacji w kamieniach ;)
Podziwiam i...gratuluję
Podziwiam i...gratuluję

- myrtille1986
- 1000p
Powiedzcie mi czy u waszych reanimowanych storczyków tak flaczeją liście i czy robią sie na nich takie pozapadane plamki??Tak sie zastanawiam czy go nadal ratować czy nie?Niby mu listek rośnie.
Jak myślicie??
Jak myślicie??
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
U mnie też teraz jeden z storczyków jest w fatalnym stanie..
A co myślicie o keramzycie zamiast kamieni?
A co myślicie o keramzycie zamiast kamieni?
- myrtille1986
- 1000p
Chodzi o to .Czy go wyrzucić bo ma te plamki?Nie wiem czy to sie przypadkiem nie robi bo po prostu storczyk sam siebie zjada i tyle.
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
Ja aktualnie reanimuję takiego. Z jednym mi nie wyszło ale temu daję jeszcze szansę. Nowy listek wyrósł i też ma takie zapadnięte plamy. Mój siedzi w keramzycie, zamknięty w worku foliowym.myrtille1986 pisze:Powiedzcie mi czy u waszych reanimowanych storczyków tak flaczeją liście i czy robią sie na nich takie pozapadane plamki??Tak sie zastanawiam czy go nadal ratować czy nie?Niby mu listek rośnie.
Jak myślicie??
- myrtille1986
- 1000p
O to dobrze ,że nie tylko ja mam coś takiego.Ja jestem na wszelkie choroby bardzo uczulona.Jednak sie boje o swoje kwiatuchy.A tym bardziej , że sie z mamą wymieniamy.Jajek kupuje ona mi wiec jest tak rotacja i możliwość zakażenia dwóch kolekcji.
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jagodo jak mi pojawiają się plamki zazwyczaj wyrzucam, już raz chciałam ocalić jednego a poszło mi potem 5
Tomkoc co do kermazytu u mnie się nie sprawdza wcale, chyba że jako dodatek do mieszanki lub do ziemi dla innych roślin.
Tyle tylko że wiadomo co się sprawdza u Ciebie wcale nie musi sprawdzić się u mnie i na odwrót
z workami raczej uważam zbyt duża wilgotność to znowu pleśnie 

Tomkoc co do kermazytu u mnie się nie sprawdza wcale, chyba że jako dodatek do mieszanki lub do ziemi dla innych roślin.
Tyle tylko że wiadomo co się sprawdza u Ciebie wcale nie musi sprawdzić się u mnie i na odwrót

Witaj Trzynastko,
Ponieważ zaciekawił mnie sposób reanimacji Twoich storczyków, ja również postanowiłam go wypróbować.
Zanim jednak przystąpię do działania, potrzebuję rady w kwestii korzonków mojego zdechlaczka- wyglądają na suche, jakby przesolone (zapewne wina wody- przegotowana odstana), zdrewniałe. Czy mam je wszystkie usunąć? Co zrobić po usunięciu- czy posypać cynamonem czy może przemyć jakimś roztworem płynu do mycia naczyń (obojętnie jaki?, w jakich proporcjach?).
Storczyka planuję umieścić w szklanej osłonce bo jedynie takim naczynkiem dysponuję.
Dziękuję za pomoc

Ponieważ zaciekawił mnie sposób reanimacji Twoich storczyków, ja również postanowiłam go wypróbować.
Zanim jednak przystąpię do działania, potrzebuję rady w kwestii korzonków mojego zdechlaczka- wyglądają na suche, jakby przesolone (zapewne wina wody- przegotowana odstana), zdrewniałe. Czy mam je wszystkie usunąć? Co zrobić po usunięciu- czy posypać cynamonem czy może przemyć jakimś roztworem płynu do mycia naczyń (obojętnie jaki?, w jakich proporcjach?).
Storczyka planuję umieścić w szklanej osłonce bo jedynie takim naczynkiem dysponuję.
Dziękuję za pomoc

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2011, o 20:27
część chciałam się zapytac czy storczyk ktory posiada dwa pędy z 6 oczkami z czego 3 to na pewno keiki, jest zdolny do reanimacji?? nic sie nie stanie pędom??