Moje kwiatuszki - Misia
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście jak wszyscy powiem, że kwiaty masz piękne (tfu, tfu), bo co innego można powiedzieć. Najpiękniejsza dla mnie jest palemka i skrzydłokwiat - niesamowity. Ale i epipremnum olśniewa - czy dużo ma u Ciebie światła? 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Misiu w Tobie nadzieja:kupiłam wczoraj medinille,przesadziłam i..co dalej? Radz,bo ja nie mam pojęcia!Chodzi mi zwłaszcza o to,czy gdy przekwitnie,dajesz swoją na kwarantannę do chłodnego pomieszczenia?I czy najlepiej ją nawozic?No i w końcu-co dolega Twojej?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
Ma zdecydowanie za suche powietrze, brak keramzytu w podstawku i pewnie zbyt wysoką temp. otoczenia przez co postępuje powolna nekroza liści. Zdecydowanie ogranicz podlewanie o połowę, zraszanie dwa razy w tygodniu i do chłodnego ale w miarę jasnego pomieszczenia o temp. w przedziale 12-15 stopni.misia pisze:Jest trudna w uprawie. Właśnie mi choruje i co gorsza nikt do końca nie wie co jej jest

- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Medinilla właśnie całkiem padła 
Zostały jej tylko 2 liście.
Była zraszana.
Podlewana oszczędnie - stała w temperaturze: noc ok 14 st dzień ok 21 st.
Zaczeła chorować jak przekwitła.
W kwiaciarni widziałam, że to samo zaczyna się dziać z Medinillą - przekwitła i zaczyna chorować.

Zostały jej tylko 2 liście.
Była zraszana.
Podlewana oszczędnie - stała w temperaturze: noc ok 14 st dzień ok 21 st.
Zaczeła chorować jak przekwitła.
W kwiaciarni widziałam, że to samo zaczyna się dziać z Medinillą - przekwitła i zaczyna chorować.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- misia
- 500p
Antooosia bądź dobrej myśli
Cytat z książki (Mieszkamy wśród kwiatów): Medinilla właściwie pielęgnowana może utrzymać się w mieszkaniu przez 2-3 sezony.

Cytat z książki (Mieszkamy wśród kwiatów): Medinilla właściwie pielęgnowana może utrzymać się w mieszkaniu przez 2-3 sezony.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- misia
- 500p
Agave filiferakari pisze:Ale piękna ta kliwia... a hipek - cudo!Jak nazywa się ten pierwszy kaktusik koło aloesa?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Witaj ! Z przyjemnością obejrzałam Twoją kolekcję pięknych , dorodnych , zadbanych roślin doniczkowych.Naprawdę są to OKAZY ! Ważne ,że mają efektownie dobrane donice, co dodaje im urody i są ładnie wyeksponowane( na stojakach, w grupach po kilka sztuk, w zielonych zakątkach) - stanowią prawdziwa ozdobę Twojego domu

Mam tę samą odmianę wielkiego Skrzydłokwiatu odm. Euro -Giant( zdjęcie), widzę jednak ,że u Ciebie zakwita on kilkoma kwiatami naraz. mój kwitnie "na okrągło" ale ma najczęściej 1 lub 2 kwiaty. Napisz , proszę , czym zasilasz swoją roślinę, co tak wpływa na piękne kwitnienie?
Pozdrawiam , E.
- misia
- 500p
Ewelinko mój skrzydłokwiat zimą przechodzi okres spoczynku. Ma niższą temperaturę, ograniczam podlewanie oraz nawożenie.Witaj ! Z przyjemnością obejrzałam Twoją kolekcję pięknych , dorodnych , zadbanych roślin doniczkowych.Naprawdę są to OKAZY ! Ważne ,że mają efektownie dobrane donice, co dodaje im urody i są ładnie wyeksponowane( na stojakach, w grupach po kilka sztuk, w zielonych zakątkach) - stanowią prawdziwa ozdobę Twojego domuBladoróżowa Szlumbergera to rarytas ! Niesamowite Storczyki !
Mam tę samą odmianę wielkiego Skrzydłokwiatu odm. Euro -Giant( zdjęcie), widzę jednak ,że u Ciebie zakwita on kilkoma kwiatami naraz. mój kwitnie "na okrągło" ale ma najczęściej 1 lub 2 kwiaty. Napisz , proszę , czym zasilasz swoją roślinę, co tak wpływa na piękne kwitnienie?
Pozdrawiam , E.
Bardzo mi miło że mnie odwiedziłaś

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi