Miałam podobne objawy po przepikowaniu u Ditmarskiej - a powód to przelanie, wystawiłam je na okno, żeby szybciej przeschła ziemia i jakoś zbierają się do kupy, natomiast dokładnie tak samo podlewałam czerwoną i włoską i nic im nie dolega, tylko Ditmarska się zbuntowała, dziwna sprawa.johnywawa pisze:Po przepikowaniu kapusty Ditmarsker 2 polowa mi totalnie zwiedla, a druga polowa ma zwiedniete pierwsze listki, a liscie wlasciwe sa (jeszcze) ladne. Co moglem nie tak zrobic? Ktos tu już chyba pisal o podobnych objawach u siebie...
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Takie skutki może dać wysoka temperatura podłoża przy słabym świetle, zbyt grube przykrycie nasion, zbyt ciężki, lub włóknisty materiał okrywajacy nasiona. Przy pikowaniu przykryjesz ziemią ,,węzełki'' i schowasz fuszerkę.11krzych pisze:Moje pomidorki zaczynają mi się wiązać na węzełki. Łodyga wybiegnięta, 4-5 centymetrowa, potem węzełek a na końcu dwa liścienie. Może tak ma być? Ja się na tym nie znam. Posiałem w środę, wczoraj wzeszły, dzisiaj kombinują.
Jak się nie zaczną prostować, to dam jutro zdjęcie.
Muszę wyjaśnić szybko tą sprawę, bo to tylko nasionka sklepowe ale jutro lub pojutrze dotrze przesyłka nasion z Akcji.
A jak zepsuję nasiona od Kozuli, to będę niebezpieczny dla otoczenia.
Pozdrawiam, kozula.
kozula jest geniuszem.
Dzisiaj dostałem nasiona z Akcji i już fuszerki nie będzie. Miałem siać dzisiaj, ale się powstrzymam do jutra. Załatwię sprawę włóknistego materiału. Na szczęście się "odwęzełkowały", ale wybiegnięte są.
Pozdr:)
tak!wysoka temperatura podłoża przy słabym świetle
tak!!zbyt grube przykrycie nasion
tak!!!włóknisty materiał okrywający nasiona
Dzisiaj dostałem nasiona z Akcji i już fuszerki nie będzie. Miałem siać dzisiaj, ale się powstrzymam do jutra. Załatwię sprawę włóknistego materiału. Na szczęście się "odwęzełkowały", ale wybiegnięte są.
Pozdr:)
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, czy coś ci taka fotka pomoże , ale tak wyglądała moja cebula 10 dni po wysianiu.wowo22 pisze:Mam pytanie czy ktoś z Was może wstawic fotke młodych siewek szczypiorku takiego co dopiero wschodzi tak ok 3cm![]()
Bo chcialem porównac z moimi a nie mam teraz aparatu i nie mogę cyknąć fotek.
A dlatego pytam bo tak jakoś dziwnie wyglądają i nie jestem pewien czy to może być szczypiorek![]()

pozdrawiam, Anita
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Witam
wszystkich serdecznie
potrzebuje porady czy już powinnam pikować poziomki i truskawki(pierwszy raz w życiu je zasiałam)
siewki są koszmarnie maleńkie -maja ledwie1cm max-1,5cm wysokości,ale za to już u większości są listki właściwe i ogólnie przy tak maciupeńkim wzroście
wyglądają na jakby wyrośnięte przy tych proporcjach
np.kolendry bym już pikowała
ale jak to zrobić przy takich mikrusach
poradźcie co robić?
pozdrawiam [kwiatek]
wszystkich serdecznie

potrzebuje porady czy już powinnam pikować poziomki i truskawki(pierwszy raz w życiu je zasiałam)
siewki są koszmarnie maleńkie -maja ledwie1cm max-1,5cm wysokości,ale za to już u większości są listki właściwe i ogólnie przy tak maciupeńkim wzroście

wyglądają na jakby wyrośnięte przy tych proporcjach
np.kolendry bym już pikowała
ale jak to zrobić przy takich mikrusach

poradźcie co robić?
pozdrawiam [kwiatek]
pozdrawiam
elżunia
elżunia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

To dopiero mistrzostwo świata

Pozdrawaim
Asia
- Berry
- 100p
- Od: 22 lip 2010, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja się już nie mogę doczekać liści właściwych, jakieś zarodki są, początki listków pojedynczych są, ale jakby stały w miejscu - i kalarepki i kalafiory i pomidorki karłowe, czekam niecierpliwie na pikowanie, ale to chyba tylko moje niecierpliwe złudzenie. Czy to zawsze tak długo trwa? Moje maleństwa siane miesiąc temu.
Pomidorki z akcji już wykiełkowały w części. Mam całą paletkę pomidorów i papryki, jak wszystkie przetrwają to nie wiem gdzie je podzieje, a i tak nie wszystkie wysiałam.
Pomidorki z akcji już wykiełkowały w części. Mam całą paletkę pomidorów i papryki, jak wszystkie przetrwają to nie wiem gdzie je podzieje, a i tak nie wszystkie wysiałam.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest taki moment po wyrośnięciu liścieni np. u kapusty, kalafiora, że nic nie rośnie ale ja myślę , że w tym czasie rosną korzonki i roślina przygotowuje się do wypuszczenia liści właściwych. Jest tak za każdym razem jak wysiewam warzywa i jest to normalny, w niczym nie odbiegający od prawidłowego etap rozwoju.
Ale były u Ciebie chyba problemy z kiełkowaniem bo ja siałam 16.II i kalafiory-mają po 2 liście, wysokość jakieś 5-7 cm. a kapusta trochę niższa. Kapusta wschodzi bardzo szybko ( w przeciągu kilku dni) jak są dobre nasiona i jest ciepło. Dość dlugo to trwało u Ciebie.
Ale były u Ciebie chyba problemy z kiełkowaniem bo ja siałam 16.II i kalafiory-mają po 2 liście, wysokość jakieś 5-7 cm. a kapusta trochę niższa. Kapusta wschodzi bardzo szybko ( w przeciągu kilku dni) jak są dobre nasiona i jest ciepło. Dość dlugo to trwało u Ciebie.
-
- 100p
Czy to znaczy ze powinnam je jednak spróbować pikowaćPelasia pisze:Czytałam tu na Forum ,że Ktoś pikował poziomki przy pomocy wykałaczki
Bo były wlasnie malutkie :P
To dopiero mistrzostwo świata![]()
Pozdrawaim
Asia
kurcze

tak się zastanawiam

wydłubać je z ziemi to jakoś dam rade
ale po włożyć do ziemi i potem jeszcze trzeba dokoła "udeptać" ziemie
i jak tego dokonać skoro łodyżka jest cieńsza niż igła
boje się ze uszkodzę łodyżki
a jakby je tak jeszcze zostawić na parę dni
to czy one mi zmężnieją czy może wybiegną
i jaki wariant jest najbezpieczniejszy dla roślin
we wcześniejszych postach było jedno zdjęcie po pikowanych (chyba) truskawek ale nie da się z niego stwierdzić w jakiej wielkości były one przed przesadzeniem
może ktoś jednak już ma doświadczenie tymi roślinkami
pozdrawiam
elżunia
elżunia
Ja też bym już popikowała na Twoim miejscu te poziomki
Swoje pikowałam jakieś 2 tygodnie temu, były drobniutkie, pewnie tak, jak i Twoje teraz. Wszystkie przeżyły
No i ładnie wystartowały po tym pikowaniu 

Pozdrawiam! Tereska 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
poczekaj z pikowaniem, aż poziomka będzie miała co najmniej 1 liść właściwy a najlepiej dwa (wtedy lepiej złapać takiego malucha za "włosy" - liście
) i do ziemi, wbrew pozorom taki maluch jest bardzo wytrzymały, i bardzo szybko regeneruje się a nawet powiedziałbym że one to lubią bo następny tydzień i widać jak rosną w oczach. Sieje poziomki już drugi rok i ...... zdecydowanie wolę pikować poziomki niż selera.
Wieczorem wstawię zdjęcie moich "gigantycznych" maluchów

Wieczorem wstawię zdjęcie moich "gigantycznych" maluchów

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Elzunia..
Pikowała jakiś czas temu IDA poziomki..
Przyznam że moje też chyba wymagają pikowania.. ale nawet nie wiem w co te mikrusy pikować
No bo chyba nie po 1 szt na doniczkę 6 czy 9
Pokazcie w co pikujecie..
I czy jest sens pikowania jak sieje je w odległości co 1cm po 1 szt?
Pikowała jakiś czas temu IDA poziomki..

Przyznam że moje też chyba wymagają pikowania.. ale nawet nie wiem w co te mikrusy pikować

No bo chyba nie po 1 szt na doniczkę 6 czy 9

Pokazcie w co pikujecie..
I czy jest sens pikowania jak sieje je w odległości co 1cm po 1 szt?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Rusalka
- 1000p
Aga..agaM pisze:zdjęcie moich siewek
II tura i II tura siane 15 i 24 lutego
a tu pomidorki wysiane 10 II
kiedy je porozsadzać?
Malutkie te Twoje pomidory..

Ja swoje wysiałam 26.II i są sporo większe -nie mylić z wybiegnięciem..
Podrzucę fotki zaraz..
- Rusalka
- 1000p

Moje pomidory z 26.02 wyglądają tak..
Znawców tematu zapytam więc..
Skąd taka różnica we wzroście?
Czy to może być zasługa światła? -moje stoją od wschodu słońce mają obecnie od wschodu do ok 13.. a póżniej tak od 16-do zachodu..
-
- 100p
terika pisze:Ja też bym już popikowała na Twoim miejscu te poziomkiSwoje pikowałam jakieś 2 tygodnie temu, były drobniutkie, pewnie tak, jak i Twoje teraz. Wszystkie przeżyły
No i ładnie wystartowały po tym pikowaniu
esony1 pisze:poczekaj z pikowaniem, aż poziomka będzie miała co najmniej 1 liść właściwy a najlepiej dwa (wtedy lepiej złapać takiego malucha za "włosy" - liście) i do ziemi, wbrew pozorom taki maluch jest bardzo wytrzymały, i bardzo szybko regeneruje się a nawet powiedziałbym że one to lubią bo następny tydzień i widać jak rosną w oczach. Sieje poziomki już drugi rok i ...... zdecydowanie wolę pikować poziomki niż selera

w takim razie uzbroję się w tony cierpliwości
i ciemna nocą popikuje
te co już są hmm

właściwe
a z reszta jeszcze zaczekam póki nie pojawi się choć 1 liść
a skoro one tak uwielbiają przesadzanie to przesadzę je do
kubeczka po Delmie w odst.tak 4-5cm mam nadzieje ze będzie im się podobało nowe mieszkanko

pozdrawiam
pozdrawiam
elżunia
elżunia