Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Z tymi wysokimi temperaturami to lepiej poczekać do lata, na razie wystarczy w okolicach 10 st. to w sam raz na tę porę roku i przynajmniej nie spocimy się przy ciężkiej pracy. :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA toż to przawdziwa wiosna u Ciebie . Nawet dzis nie zaglądałam do ogródka ani nawet do kompa . Dopiero go teraz odpaliłam i zaraz mykam spać . Niestety to nie Lucia . Wstawiłam jeszcze inne jej zdjęcia ,gdyż bardzo lubię ją focić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Basiu, flaga powiewa, bo to 3 maja było. :D Dzięki dziewczyny, to od 35 lat mój drugi dom - szkoda tylko, że straszny wygwizdów. Te miniaturowe tulipany mają nieziemskie liście. Nigdy takich nie widziałam. :D Może masz 'pod ręką' jego kwiat? Dziś pierwszy dzień wiosny. ;:138 świeci ;:3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje tulipanki też już takie, ale wyszły tylko w jednym miejscu, resztę wcieło :roll: coś wcieło :twisted:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witam Wiosną :D
Przesadziłam dzisiaj kilka róż i powojników, trochę posprzątałam i jestem słaba jak mucha wiosną :)
Róże pod kopczykiem zaczynają wypuszczać listki, nawet te, które mają zupełnie zmarznięte odsłonięte pędy.
Dopóki intensywnie pracowałam było mi bardzo ciepło, ale jak na chwilę przysiadłam - momentalnie poczułam chłód i od razu zmarzły mi dłonie i stopy.

Kasia, Majka mam kilka odmian tulipanów z takimi śmiesznymi listkami. Wszystkie są wczesne i ognistokolorowe. Znalazłam tylko dwa zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Tadek u mnie kwitnie dużo krokusów, przeróżnej maści :) przebiśniegi, cyklamen, zaczynają miodunki. Mimo zimna w ogródku wiosennie.

Nela ogródek mi zzieleniał :;230 tulipanów wyszło już bardzo dużo, przebiły się nawet przez korę. Iryski na razie tylko w jednym kolorze, ale już niebieskie szykują się do startu. Każdy dzień, niezależnie od pogody, przynosi coś nowego.

Majka ja myślę, że ta roślina nazywa się omieg, ale pewności nie mam. Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie.

Obrazek

A w dzień to ja sobie życzę trochę więcej jak Ty, tak koło 15 stopni :)

Stasiu prawie wszystkie tulipany sadzę w bukietach i nie pozwolę nikomu ściąć nawet jednego :;230 Iryski nie są drogie, a posadzone w gromadzie tworzą też bardzo ładną kępkę.

Ania och, jak bym się cieszyła, gdyby powojniki zakwitły hurtowo, jak krokusy :) może za parę lat.
U nas też zimno, mimo słońca w ciągu dnia. W nocy wciąż jeszcze mrozi.

Jadzia zdjęcia Twojej żółtej warte są pokazywania wiele razy na forum :D ja mam ją zawsze przed oczami w realu.
Dzisiaj w południe, jak wyszło słońce, to w ogródku zrobiło się naprawdę wiosennie kolorowo. Błyskawicznie pootwierały się wszystkie krokusy i natychmiast zjawiły się pszczoły.

Iwonko u mnie już sporo tulipanowych nosków, zresztą sama jutro zobaczysz :D Pogoda powinna dopisać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najdorodniejszy ciemiernik zachował jednak trochę pąków :D nieżywe obcięłam.

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Basiu,czy okrywałaś na zimę cyklameny? Moje przykryte gałązkami sosnowymi nawet nosa nie wyściubiły a Twoje już kwitną!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Tulipany są naprawdę zabójcze! Widzę kwitnącą miodunkę(?) Mam tą roślinkę. Bardzo się rozrasta, zmienia kolor listków i kłuje w palce. :D To masz już wiosnę w ogrodzie!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten żółtek Basiu nazywa się omieg masz rację .To niekłopotliwa i fajna wiosenna roślinka . Mam nadzieję ,ze w tym roku znów mnie będzie cieszyć swoim kwitnieniem cały rok . Moje Ru już ma zaczątki liści to aż niemożliwe :roll: .Jak to zobaczyłam to byłam w szoku tylko ono jedno . Chyba to popołudniowe słonko tak dobrze na nią wpływa .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam widać ,że wszędzie już wiosna nadeszła. Ja też mam tulipany o podobnych listkach jak twoje.W wolnej chwili zapraszam do przechadzki po moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Danusiu, ten cyklamen nazywa się dyskowaty. Ma kwiatki wielkości fiołków leśnych. Nie okrywam go w ogóle, a pierwsze kwiatki pokazał równocześnie z rannikami.

Majka, miodunka sieje się u mnie niesamowicie. Mam jej pełno, w każdym kącie. Przeważnie ją wyrzucam po przekwitnięciu. Nie wszystkie oczywiście, bo latem podobają mi się o wiele bardziej. Dostają takich ładnych nakrapianych ciemnozielonych liści.
Może znajdę metryczki z tych wczesnych tulipanów, to spiszę nazwy. Pamiętam tylko jedną :) Czerwony Kapturek :)

Jadzia a już myślałam, że mi się pokulało :) też lubię tego żółtka. U Ciebie kwitł cały rok? :roll:
Ja jestem codziennie w ogródku i nie mogę się nadziwić- każdego dnia pojawia się coś nowego :roll:
Zapowiadają wciąż mróz w nocy, oby RU nie ucierpiało.

Andrzejku witam serdecznie :) A znasz nazwy odmianowe swoich tulipanów?
Na pewno do Ciebie zajrzę :wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

No niestety nie .Miałem pospisywane jakie mam odmiany i gdzie ale zagubiłem ,gdzieś zeszyt z nimi.Jak u mnie zakwitną to się pochwalę i z pomocą forumowiczów na pewno je zidentyfikujemy.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIA nie omieg kwitnąłu mnie cały rok tylko Fresja ,a omiegowi jak obetniesz przekwitnięte kwiaty to zakwitnie Ci następny raz . Wiem ,że jeszcze są mrozy ,ale on szaleje pomimo tych mrozów
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit U mnie też omieg duży!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

basjak pisze:Danusiu, ten cyklamen nazywa się dyskowaty. Ma kwiatki wielkości fiołków leśnych. Nie okrywam go w ogóle, a pierwsze kwiatki pokazał równocześnie z rannikami.
No i sobie nagrabiłam... :;230 myślałam ,że to neapolitański (taki ja mam) i ...wiesz co?przeorałam łapkami całą rabatkę w poszukiwaniu bulwy i ...nic ,ani kiełka ,ani bulwy ...czyżby nornice???? :evil: (jest jeszcze jedna możliwość- skleroza :;230 :;230 )
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Prześliczne tulipanki a i wiosna na całego u ciebie - miodunka to tegoroczna?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”