Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Reanimacja moich storczyków-pomocy

Post »

Ja bym wlewała na dno troszku wody ...nie wiem, jak u Ciebie szybko będzie parować. Ale caly czas na dnie musi być woda.
No i częste zraszanie listków. Ustaw wokół tych roślinek szklanki, kieliszki lub inne naczynia napełnione wodą. Będą podnosić wilgoć wokół roślinek.
I nie Trzymaj tych storczyków na słoneczku, tylko w cieniu ;:108
Cierpliwości życzę. Czasami na pierwszy korzonek trzeba czekać nawet 6 m-cy lub więcej...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justus dziekuje Ci za pomoc, będę czekac cierpliwie. w moim domu jest dosc goraco, ale i walcze z wilgocia, wiec dla storczyka jak znalazl :)szklanki tez poustawiam. powiedz mi jeszcze tylko, jak czesto je zraszac? 2 razy w tygodniu czy czesciej? i jaka woda to powinna byc? (pewnie nie kranowa?)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jak przeschną kamyczki, Możesz pryskać. Nie wiem, jak często to będzie u Ciebie...Może codziennie, a może raz w tygodniu ;)
Woda hmm...ja używam studziennej, odstanej. Ale ja mam bardzo dobrą wodę (studnia jest 20km od uzdrowiska).
Jeśli Masz mało zasoloną wodę, wystarczy, że ją Przegotujesz i Ostudzisz. Może też być deszczówka, ale nie wiem, gdzie Mieszkasz...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p

Post »

Teoretycznie moglabym postawić jakiś pojemniczek na deszczówke. Dla moich biednych uduszonych storczykow zrobię wszystko. Woda w kranie nie jest zla, więc jak ogarnie mnie lenistwo to jej użyję, ale tylko przegotowanej.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

U dwóch korzenie widać i to całkiem fajne. Jeśli mają przynajmniej po dwa takie korzenie, to spokojnie możesz je wsadzić w grube podłoże do storczyków. To kwiaciarniane zwykle zawiera domieszkę ziemi i ją odsiewam. W kamykach zostaw tylko te, które całkiem są bez korzeni i niech sobie stoją. Na dnie naczynia widzę piasek. Możesz go zalać trochę woda, ale tak, aby woda w żadnym razie nie dotykała roślinek. Korzyść będzie taka, że woda będzie parowała i zwiększy tym samym wilgotność wokół roślinek.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Radziłabym używać keramzytu do reanimacji, takie zwykłe kamienie w jakie macie wsadzone te zabiedzone storczyki nie przewodzą wody, nie ma na nich procesu podsiąkania, który jest potrzebny w trakcie reanimacji. Podsiąkanie jest najlepsze na średniej lub małej wielkości kulkach keramzytu.
Ja na swoich storczykach nowy korzeń mam średnio raz w tygodniu, co chwilę któremuś wyrasta, przyrasta lub budzi się stary zaschnięty korzeń.
Gwarantuję sukces w keramzycie!
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

i tu się mylisz w kamykach równie dobrze postępuje reanimacja, u mnie keramzyt to był jeden wielki problem. Tu masz dowody na reanimację w kamieniach u mnie na 10 roślinek przeżyło 8 i kwitły w tym czasie nawet posadzone do kamieni.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Ja tylko napisałam poradę i opisałam jak to wygląda u mnie.

Więc w czym się mylę?
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Jeżeli ktoś ma dużą wilgotność to reanimowane roślinki w keramzycie pleśnieją i wtedy kamienie są idealne.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy z nas ma inne warunki (choć z pozoru mogą być podobne) i różne umiejętności w podlewaniu więc tak jak pisałam wcześnej u każdego sprawdza się inna metoda. U nie np. świetnie sprawdza się spagnum i spagnum zmieszane z korą i innymi dodatkami. W kamieniach np. nie próbowałam ale okazuje się,że u innych się sprawdza a nie sprawdzają się moje metody...i niestety jest to na początku okupione stratą takiego reanimka. Życzę powodzenia. Trzeba wierzyć,że się uda :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

andzia0801 pisze:Ja tylko napisałam poradę i opisałam jak to wygląda u mnie.

Więc w czym się mylę?
Radziłabym używać keramzytu do reanimacji, takie zwykłe kamienie w jakie macie wsadzone te zabiedzone storczyki nie przewodzą wody, nie ma na nich procesu podsiąkania,który jest potrzebny w trakcie reanimacji.
w tym, nie ma podsiąkania, ale jest parowanie co tak samo wystarcza roślince na normalny rozwój zdrowych korzeni. Więc chodzi mi tylko o to że mylisz się że roślinki w ten sposób nie da się uratować :) ot i wszystko, bo się da :) Jeżeli mnie źle zrozumiałaś przepraszam.
lucynaf pisze:Jeżeli ktoś ma dużą wilgotność to reanimowane roślinki w keramzycie pleśnieją i wtedy kamienie są idealne.
tu trafione w samo sedno, u mnie tak było korzenie zaczynały pleśnieć.
Merghen pisze:Każdy z nas ma inne warunki (choć z pozoru mogą być podobne) i różne umiejętności w podlewaniu więc tak jak pisałam wcześnej u każdego sprawdza się inna metoda.
święte słowa dlatego nie należy pisać że coś jest złe bo nie działa u mnie , ja z dużym sukcesem ukorzeniam w mchu hoje, a storczyki mi padają , ale za to kamienie są u mnie rewelacyjne :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Proponuję skończyć tę wymianę zdań, bo do niczego to nie prowadzi.
Fakty są takie:
- każdy z nas ma swoje sprawdzone metody reanimacji
- u każdego są inne warunki
- u każdego są inne storczyki
- storczyki, które są reanimowane, są w różnym stanie, jedne są tylko osłabione, inne mają tylko jeden/dwa zdrowe korzenie, a jeszcze inne nie maja ani jednego korzenia (każdy potrzebuje innej metody reanimacji)
- zbyt wiele czynników, żeby móc uogólniać.
Podsumowując:
Metod reanimacji jest wiele.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

Dziewczyny powiedzcie mi gdy storczyk w keramzycie zaczyna puszczać listka to jest dobry znak ?Czy raczej nie?Stare listki ma pomarszczone.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Andziu, ta dyskusja nie powinna mieć w ogóle miejsca, nie ''gwarantuj sukcesu w keramzycie'', bo np u mnie była porażka i dopiero kamienie uratowały storczyka. Jeszcze raz, dziękuję Celinko.
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p

Post »

A czy zdrowe storczyki mogą pozostac na kamieniach? Calkiem podoba mi się ta kompozycja, lepiej wygląda niż zwykle podłoże.
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”