Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aaaaa chodzi o Mikado - nie skojarzyłam ( dzięki , Anetko!). Mikado jeszcze żyje , ale nie jest już specjalnie złoty... :( Wygląda , jakby podsychały mu końcówki listków, mimo ,że jest spryskiwany.
Wilgotność powietrza w domu, od początku "odpalenia" ogrzewania dramatycznie spada- z wcześniejszych 65 do zaledwie 50 %, a roślinki tego nie lubią . Co prawda spryskuję je w miarę możliwości, a także mam zainstalowane dwa nawilżacze, które emitują po 6l. wody na dobę , ale to widocznie i tak za mało.
Ze strat w roślinkach :
- Padł mój wielki , kilkuletni bluszcz(zaatakowany przez przędziorka- wredniaczka),
- Padł jeden z Fiołków afrykańskich ( przelany przez syna podczas mojej dłuższej nieobecności
w domu po świętach )
- Posypały się kuleczki Starca (Senecio herreianus), musiałam roślinkę mocno poprzycinać i już troszkę zaczął wypuszczać , ale nie wiem , czy coś jeszcze z niego będzie. Na domiar złego nie mam pojęcia , czy go zasuszyłam , czy przelałam , czy jeszcze coś innego ? Tak wygląda teraz ( no wiem, że nie ma się czym chwalić...)

Obrazek Obrazek

Taki był po przycięciu suchych , łysych pędów

Obrazek

A tak wygląda teraz , mam nadzieję ,że jakoś z wiosna się "poprawi", bo widać ,że miejscami już wybijają nowe pędy
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na wiosnę na pewno odbije :) , a teraz wszyscy liczą straty :( Byle tylko wiosna się pospieszyła...
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Tak to jest jak mówimy podlejcie to albo zapomną albo przeleją u mnie to samo było ale na szczęście nic nie straciłam :?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A to nowe nabytki :

Obrazek Obrazek

Ficus Lyrata ( Fikus lirolistny lub dębolistny)-zachwycił mnie "rysunkiem " na wielkich liściach.

Obrazek Obrazek

Bluszcz Hedera- następca tego , który padł. Ma na razie krótsze pędy , ale mam nadzieję ,że szybko urośnie :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mam też na swoim koncie małe "sukcesiki" :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Oto Kalanchoe, która po odpoczynku przez jesień i część zimy ponownie zakwitła :D

Obrazek

Hippeastrum czerwone, cebula wytworzyła dwa pąki kwiatowe :D :D :D

Obrazek Obrazek

A dwuletnia rozeta potomna Aechmei zaczyna kwitnąć !

Czyli w sumie nie jest tak źle. Parapety nadal pękają w szwach, więc wszelkie "kwiatkowe zakupy" powinnam odłożyc na potem . Ale czy mi się uda?

Obrazek
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Ewelinko Ty jeszcze masz mnóstwo miejsca na parapetach :!: jeszcze się zmieści dugi rządek :wink:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Nowe nabytki przepiękne! Takie zdrowe! Gdzie Ty je kupujesz? I bluszcz taki wielgaśny, a w sklepach widuje same maleństwa. Chyba masz znajomości :D Te zaczynające kwitnąć cuda też piękne.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie , nie mam znajomości...po prostu jeśli już kupuję roślinę , to musi być ładna i zdrowa.Sprawdzam dokładnie jej stan nim podejmę decyzję.
Zdarzyło mi się już widzieć Draceny z precyzyjnie poobcinanymi po skosie końcami liści ( pewnie były suche biedactwa) i fikusy beniamina z żółtymi , opadającymi liśćmi...Myślicie może ,że były z tego powodu przecenione? Nieee, skądże !
Znam tylko dwa miejsca w moim rejonie , gdzie sprzedawcy obniżają cenę roślin w gorszej "kondycji"- to Sklep Tomaszewskiego na Strzeszyńskiej i Centrum Ogrodnicze w Tarnowie Podgórnym. Ale "pogarszać kondycję roślin" to ja sama umiem , więc raczej wybieram rośliny zdrowe- mam większą szansę , że u mnie pożyją . I to się sprawdza ! :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ewelino ,jak zwykle piękne rośliny pokazujesz . Super nowe nabytki.Szkoda ,że taki okazały bluszcz padł ,naprawdę był piękny. Niestety straty w naszej hodowli się zdarzają :cry: Nowy wygląda na pełną energii zdrową roślinkę ,może w krótce dorówna poprzedniemu. Kalanchoe śliczne. Nigdy nie udało mi się utrzymać roślinki do następnego sezonu. Zapewne błędy w pielęgnacji .
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, znowu śliczne roślinki dołączyły do Twojej kolekcji :)
Fikus jest niesamowity, taki zdrowy, soczysty, dorodny... No i bluszczyk! Piekny buszek ;:228
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

inag1 pisze:Kalanchoe śliczne. Nigdy nie udało mi się utrzymać roślinki do następnego sezonu. Zapewne błędy w pielęgnacji .
Moja roślinka to Kalanchoe porphyrocalyx.
Kalanchoe po kwitnieniu trzeba zostawić w spokoju, najlepiej wstawić za firankę na 7 -8 tygodni i prawie o nim zapomnieć...bardzo mało podlewać ( trzymać prawie sucho) i nie nawozić. Potem można przyciąć wybujałe pędy , zacząć podlewać i lekko nawozić. Jednocześnie , aby roślinka ponownie zakwitła powinna w okresie spoczynku mieć ciemno, tzn.stać w ciemności (np. osłonięta kartonem) przez ok.16 godz. na dobę.

Kari - Bluszczyk jest piękny - mam tylko nadzieję, że nie podzieli losu poprzednika :(
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko
Twój nowy fikus jest rewelacyjny. Pamiętam, dawno dawno temu, moja mama też miała takiego. Urósł do sufitu i trzeba było go podcinać. Twój to naprawdę piękny okaz.:P
Przykro mi z powodu staruszka. Jeśli taka specjalistka od roślin jak ty zaliczyła klęskę, to nie chcę myśleć co będzie u mnie :?
A kalanchoe ma piękne kwiatuszki, takie delikatne.
Ślicznie.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Trochę kolorków na deszczowe dni ...dla otuchy :D To nowy Phalaenopsis i czerwony Cyklamen

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewelinko,"Łaciatek" jak marzenie!
Cyklamenki bajkowo wyglądają! Z moich dwóch, już nic nie zostało a naprawdę się starałam.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Prześliczny ten nowy łaciaty przybysz ;:77
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki