moje roślinki - piotek_m
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje roślinki - piotek_m
Piotrek śliczną masz kolekcje adenii .Jestem pod wrażeniem ,na pewno będę częściej zaglądać do Ciebie jak wstawisz więcej zdjęć ,masz może na sprzedaż jakieś adenia
Najczęściej podłoże to ziemia do kaktusów (mieszanka ze sklepu) a do tego perlit, włówkno kokosowe i połowa części to drobny żwirek i piasek. Chodzi o to aby podłoże było przepuszczalne. Mam też roślinki w samym włóknie i też rosną, ale bardziej w góre niż na szerokość...
to mała relacja z wysiewu adenium. w ogóle zapraszam do wątku róża pustyni - wiele ciekawych porad o wysiewie i dalszej uprawie...
to mała relacja z wysiewu adenium. w ogóle zapraszam do wątku róża pustyni - wiele ciekawych porad o wysiewie i dalszej uprawie...
piotek_m pisze:mała relacja z wysiewu:
woda destylowana, nasiona, talerzyk, papierowy ręcznik:
spryskujemy ręcznik wodą destylowaną (może być inna - ja takiej używam)
układamy nasionka:
przykrywamy drugim ręcznikiem, i spryskujemy drugi raz:
wszystko przykrywamy woreczkiem i ustawiamy w ciepłym miejscu (22-23 stopnie)
i co jakiś czas patrzymy czy coś kiełkuje (tak po 3-4 dniach powinny pojawić się pierwsze korzonki) dalsze zdjęcia zamieszcze jak coś zacznie się dziać...
z pierwszego mają miesiąc a z drugiego były wysiewane w październiku zeszłego roku - taki wysiew troche na siłe bo długo stały w miejscu z powodu zimy - dopiero teraz zaczeły ładnie rosnąć...
- sari
- 1000p
- Od: 18 maja 2010, o 19:46
To faktycznie wysiew wiosenny o wiele bardziej korzystny, troszkę słoneczka i od razu ciągnie je w górę
dokładnie tak, jest spora różnica - jak tylko mają sporo słoneczka od razu nabierają koloru i robią się grubiutkie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
A te plumerie to roczne czy starsze???Można wiedzieć po jakim czasie one zakwitają w domowych warunkach??Rosiczki urocze.
plumerie siane w zeszłym roku - wszystkie które były do tej pory na zdjęciach. A kiedy zakwitną? Ciężko powiedzieć, mam nadzieje że może w przszłym roku doczekam się jakiegoś kwiatka...
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne rosiczki. Co to za odmiana.
Mam jedną sztukę u siebie ale jest całkowicie inna. Też zaczyna kwitnąć, a najlepsze że w doniczce pojawiają się malutkie rosiczki, także niedługo będę je rozsadzał ^^
Adeniami nie będę się podniecał - jak wiesz sam mam troszkę :P, ale te największe i najładniejsze - robią wrażenie.
Natomiast o taką rosiczkę to bym się do ciebie uśmiechnął ^^
SUPER !!
Mam jedną sztukę u siebie ale jest całkowicie inna. Też zaczyna kwitnąć, a najlepsze że w doniczce pojawiają się malutkie rosiczki, także niedługo będę je rozsadzał ^^
Adeniami nie będę się podniecał - jak wiesz sam mam troszkę :P, ale te największe i najładniejsze - robią wrażenie.
Natomiast o taką rosiczkę to bym się do ciebie uśmiechnął ^^
SUPER !!
w tej kuwecie jest kilka odmian. Najwięcej o ile dobrze pamiętam jest rosiczek DROSERA SPALUTATA - to te czerwone. A te zielone to chyba BURMANNII. będę je teraz przesadzał, więc nie ma problemu z podzieleniem sie...
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotek, a czemu przycinasz adenium? Moje mają grubaśne kaudeksy, ale końcówkę chudą... uciąć?
- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
Imponująca kolekcja adenium, uwielbiam te roślinki
kocurek - tnij śmiało, nawet jak najniżej kaudeksu. Wtedy ładnie się rozkrzewi a nie bedzie rósł taki badylek...
witam serdecznie,
Mam takie pytanko. W doniczkach widzę na wierzchu warstwę kamyczków, to jakiś specjalny żwirek ogrodniczy? I jaki cel maja te kamyczki? Jestem początkującym ogrodnikiem, na moim koncie mam dwie adenium ok. 1 cm, i 6 doniczek plumerii, które chyba mnie lubią mnie
, bo za skarby nie chcą wyleźć.
Mam takie pytanko. W doniczkach widzę na wierzchu warstwę kamyczków, to jakiś specjalny żwirek ogrodniczy? I jaki cel maja te kamyczki? Jestem początkującym ogrodnikiem, na moim koncie mam dwie adenium ok. 1 cm, i 6 doniczek plumerii, które chyba mnie lubią mnie

Zielono mi ...