Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Dusiu- ja jesienią nie byłam...ale teraz chyba pojadę ;) Przede wszystkim pooglądać. Bo większych zakupów nie planuję ;:224

Venus- dziękuję bardzo ;) Dziś kolejny pomysł zrealizowałam...

Arlet- to chyba już czwarta paczuszka przyjechała do mnie, od Joane, jeśli dobrze liczę ;:224 I pewnie nie ostatnia...
Jeśli wybiorę się na wystawę to, albo w piątek, albo w sobotę. Wtedy mam dużo busów ;:108

Dziś u mnie wielkie moczenie. Cała kolekcja dostała do wody po parę kropel bioseptu. Będę mieć "wzmocnioną" kolekcję :;230
Był też przegląd storczyków, zauważyłam młode listeczki i nowe korzonki.

Mam parę foteczek. Dzis z ciekawości powąchałam kwiatuszka Panterinę i...poczułam delikatny zapach: "ostry" pomieszany ze słodkim ;:108 Spryskałam go środkiem grzybobójczym Bravo.
Kwiatuszek ślicznie się wybarwił, jednocześnie rośnie nowy pączuszek:

Obrazek

Obrazek

Parę dni temu wpadłam na pomysł nowego "domku" dla przedszkolaków i żłobka. Przywiozłam prostokątny koszyczek dla kwiatów cebulowych (wyparzyłam we wrzątku i wyczyściłam go). Potem zawiesiłam na drucie, w pojemniku plastikowym... jakieś dwa cm nad powierzchnią keramzytu zalanego wodą. Tak "wisząc" korzonki maluszków mają lepszy dopływ powietrza od spodu, gdzie są dziurki w doniczkach, bo koszyczek jest "dziurawy". Woda paruje wprost na listeczki maluszków, zwiększając wokół nich wilgotność. Teraz zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny Phal. pantherina :). A jesienna wystawa była super. W tym roku nie będę na niej, bo orchidgarden będzie u nas. A ja po to jeżdżę, by sobie pokupować :).
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ja też wolałabym pojechać w piątek :roll: ale wiem, że większość osób zawsze woli sobotę bo w piątek pracują a ja bym połączyła pracę z przyjemnością ;:224

Panterina cudowna ;:138 ;:138 i Twoja pomysłowość nie ma granic ;:180 ;:138 świetny nowy domek dla maluszków :uszy
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Justynko, kwiatuszek Pantheriny prześliczny :D, a i bardzo fajny pomysł z domkiem dla storczykusiów. ;:138
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Justynko, śliczny jest kwiatuszek Panteriny i ta nazwa bardzo pasuje do tego storczyka, a pomysłowa to jesteś jak zwykle ;:215 .
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Pantherina pięknie się prezentuje,drugi pączek chyba podrósł. Ceramiczne domki bardzo ładne,oby masdevallie zdrowo i szybko rosły.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

;:167 Prześliczny ten Phalaenopsis pantherina ;:167 Widziałam podobnego chyba u Halinki/Orange i również mnie zachwycił. Był prawie że identyczny jak Twój ;)
Małe pytanko: Czy mi się wydaje czy Promenea ma żółte dwa listka ?? :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko świetny pomysł na domek dla maluszków ;:138 ;:138 dla pomysłowości
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Brawa Justynko za kreatywność. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Wspaniała pantherina ;:3
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko :wit ,ale przybyło Tobie nowości w kolekcji .
Zawsze intryguje mnie gdy czytam wątki forumowe skąd storczykomaniacy mają tyle miejsca na parapetach dla swych podopiecznych skoro ich kolekcje się w tak szybkim tempie rozrastają.
Ślicznie wygląda ta kocica ;:63 , a pomysł z koszyczkiem ciekawy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- może sobie coś kupię. ALe...to musi być przemyślany zakup. Ja lubię atmosferę wystaw (jeżdżę też na wystawy psów rasowych), spotkania Ludzi o podobnych zainteresowaniach i czerpię przyjemność z przebywania wśród pięknych orchidei ;:108

Arlet- to prawie jesteśmy umówione na spotkanko ;:224

Kasiu01- ten pomysł z domkiem przyszedł mi do głowy po tym, jak widziałam w niektórych wątkach trzymane storczyki na różnego rodzajach siatkach :)

Lucynko- ja się cieszę, że kolejny pączuszek rośnie. To znak, że będę dłużej cieszyć się kwitnieniem.

Darku- ładne są, ale...podłoże bardzo szybko w nich przesycha. Trzeba dwa razy w tygodniu moczyć ;:108

Zabka_Monis- żal tylko, że chory jest ten storczyk... Dorze Widzisz - dwa listeczki na Promenei zżółkły. Pewnie dlatego, ze dopiero się aklimatyzuje do nowych warunków.

Venus- dziękuję :) Domek fajny, tylko mały. Muszę jeszcze okupić takich koszyczków ;:108

Grażynko- te pomysły przychodzą po oglądaniu i czytaniu Waszych wątków.

Syljed- dziękuję w imieniu panteriny.

Marku- ja zrobiłam "inwentaryzację" w kolekcji. Przez ostatnie 2 miesiące moją kolekcję opuściło około 10 sztuk storczyków ;:224 Teraz ukierunkowuję się w inne sfery "fobii" storczykowej ;:224
parapetowce
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Justynko, a co masz na myśli mówiąc, że "ukierunkowujesz się w inne sfery "fobii" storczykowej"? :roll:
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Justynko widzę że kolekcja ładnie się rozrasta, drapieżna pantherina kwitnie - nic tylko gratulować.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmieniam swoją kolekcję. Teraz iteresują mnie tylko botaniczne ( lub ewentualnie oznaczone hybrydy) falków. Sabotki, katleje i masdevallie sa na pierwszym miejscu.
Mam też zamiar poeksperymentować z innymi gatunkami orchidei, ale o tym... w swoim czasie ;:108

Phragboy- dziękuję w imieniu mojej kolekcji ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”