Henryk - moje kaktusy i sukulenty
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty
Jestem pewny, że Henryk tak szybko chciał się nam pochwalić tą piękną rośliną, że nie zwrócił na to uwagi 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Fotka robiona dziś - rośliny jak przyszły tak stoją w takim stanie jak po wyjęciu z paczki.
Nie mam czasu na przesadzanie ni na zajęcie się nimi. Mam wrażenie, że nie mają mi tego za złe. A drobne kamyczki... upiększają roślinkę. Ot, taki nie przymierzając klipsik... :P
A tego zakupu nie żałuję bo rośliny przyszły śliczne. Ba, myślę o następnym...

Nie mam czasu na przesadzanie ni na zajęcie się nimi. Mam wrażenie, że nie mają mi tego za złe. A drobne kamyczki... upiększają roślinkę. Ot, taki nie przymierzając klipsik... :P
A tego zakupu nie żałuję bo rośliny przyszły śliczne. Ba, myślę o następnym...

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to zamówienie pochodzi z holenderskiej hodowli tkankowej? - kiedy mi ją poleciłeś - zasmuciło mnie, że interesujące mnie rośliny w katalogu są zazwyczaj bardzo młode, co oczywiście oznacza niższą cenę, ale wciąż brak mi cierpliwości do takich maluchów...
Twój zakup taki odrośnięty
- miałeś na to jakiś wpływ? Zamawiasz konkretne okazy czy gatunek/odmianę znając tylko w przybliżeniu wielkość poszczególnych osobników?
Niecierpliwie czekam na kolejne prezentacje nowości!
Twój zakup taki odrośnięty

Niecierpliwie czekam na kolejne prezentacje nowości!
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryku, daj znać jak coś będziesz planował i będziesz miał "skrzykniętą" grupę, może i ja coś zamówię. Faktycznie, rośliny i ja otrzymałem wspaniałe i jak pięknie ukorzenione. U nas tak ukorzenionych nie "uświadczysz"hen_s pisze: ... Ba, myślę o następnym...

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Panie Henryku piękna roślina 

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
właśnie takie jak decipiens ostatnio mi się podobają bardzo

to trzeba się skrzyknąćAkwelan_2009 pisze:Henryku, daj znać jak coś będziesz planował i będziesz miał "skrzykniętą" grupę, może i ja coś zamówię. Faktycznie, rośliny i ja otrzymałem wspaniałe i jak pięknie ukorzenione. U nas tak ukorzenionych nie "uświadczysz"hen_s pisze: ... Ba, myślę o następnym....

Pochwalił byś się co zakupiłeśAkwelan_2009 pisze:Ja też dopiero dzisiaj przesadzałem w nowe podłoże.

takie podłoża się sprawdzają jak masz szklarnie, stoły zalewowe i warunki do życia lepsze niż na parapecie w blokuAkwelan_2009 pisze: Ciekawi mnie dodatek do podłoża w jakim rosły, tz. wygląda to jak "plewy" z traw lub z innych drobnych zbóż, jak jakieś łuskowiny. Podłoże bardzo luźne.

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Beato - sporo zamówiliśmy roślin z Succulent Tissue i wszyscy wydają się być zadowoleni.
Nie są to w większości duże rośliny ale jak pisze Mieczysław doskonale ukorzenione i w dobrej kondycji.
Tam są rośliny różnej wielkości. Wciskasz na okienko z rośliną i wszystko pisze. Najczęstszą wielkością roślin jest doniczka 5.5 ale ja np. tą swoją H. decipens wybrałem 9 cm i dlatego taka duża. Jest takich więcej - tak, że maleństw nie musisz kupować. Zwykle one troszkę droższe ale warto.
Zamawiasz konkretne rośliny - one różnią się od tych na fotce bardzo nieznacznie.
Mieczysławie - taki rodzaj substratu u nas by się mam wrażenie nie sprawdził. Tam mają dużo cieplej, dużo więcej słonca i dużo więcej wody. Jak to w cieplejszym kraju i w szklarni. U nas trzeba je prowadzić w naszym standartowym podłożu.
Jeśli chodzi o nowe zamówienie do Tissue to trzeba rozmawiać z Markiem lubi kimś kto ma doświadczenie w sprowadzaniu roślin. Ja uważam, że to jest najlepsza oferta w (prawie) najlepszej cenie - ale to jest tylko moje zdanie. Wiem skądinąd, że kilka osób jest chętnych na ponowienie zamówienia. Jeśli ono "ruszy" to się przyłączę i ja jeszcze z kilkoma roślinami. Bo te mnie naprawdę miło zaskoczyły.
Sebastianie - jak piszę wyżej tam same takie piękne roślinki były! Tyle, że różnej wielkości.
Krzysztofie - krzycz głośno to może sprowadzimy nowe haworcje.

Nie są to w większości duże rośliny ale jak pisze Mieczysław doskonale ukorzenione i w dobrej kondycji.
Tam są rośliny różnej wielkości. Wciskasz na okienko z rośliną i wszystko pisze. Najczęstszą wielkością roślin jest doniczka 5.5 ale ja np. tą swoją H. decipens wybrałem 9 cm i dlatego taka duża. Jest takich więcej - tak, że maleństw nie musisz kupować. Zwykle one troszkę droższe ale warto.

Zamawiasz konkretne rośliny - one różnią się od tych na fotce bardzo nieznacznie.
Mieczysławie - taki rodzaj substratu u nas by się mam wrażenie nie sprawdził. Tam mają dużo cieplej, dużo więcej słonca i dużo więcej wody. Jak to w cieplejszym kraju i w szklarni. U nas trzeba je prowadzić w naszym standartowym podłożu.
Jeśli chodzi o nowe zamówienie do Tissue to trzeba rozmawiać z Markiem lubi kimś kto ma doświadczenie w sprowadzaniu roślin. Ja uważam, że to jest najlepsza oferta w (prawie) najlepszej cenie - ale to jest tylko moje zdanie. Wiem skądinąd, że kilka osób jest chętnych na ponowienie zamówienia. Jeśli ono "ruszy" to się przyłączę i ja jeszcze z kilkoma roślinami. Bo te mnie naprawdę miło zaskoczyły.

Sebastianie - jak piszę wyżej tam same takie piękne roślinki były! Tyle, że różnej wielkości.

Krzysztofie - krzycz głośno to może sprowadzimy nowe haworcje.

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Ja był bym zahen_s pisze:Krzysztofie - krzycz głośno to może sprowadzimy nowe haworcje.

Pozdrawiam Krzysiek
Jak nic, Henio kupił sobie jakąś szklarnięA tego zakupu nie żałuję bo rośliny przyszły śliczne. Ba, myślę o następnym...

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
:"Krzysztof", "Henryku", nie chodziło mi o zastosowanie takiego substratu, a jedynie zastanawiałem się co to za dodatek do podłoża zastosowali. Mają sprawdzone metody uprawy, wiadomo są w tym profesjonalistami. Jest dużo roślin - haworsji, które chciałoby się mieć z ich oferty na swoim parapecie, nie zauważyłem tam "brzydkich" roślinek - wszystkie są bardzo ładne.
"Krzysztof" - Twoje haworsje też przyciągają wzrok, jak podrosną i przysłonią większą część podłoża, będą się jeszcze ładniej prezentować. Mój zakup pokażę w moim wątku, jak tylko zrobię fotki.
"Krzysztof" - Twoje haworsje też przyciągają wzrok, jak podrosną i przysłonią większą część podłoża, będą się jeszcze ładniej prezentować. Mój zakup pokażę w moim wątku, jak tylko zrobię fotki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
To rób fotyAkwelan_2009 pisze: "Krzysztof" - Twoje haworsje też przyciągają wzrok, jak podrosną i przysłonią większą część podłoża, będą się jeszcze ładniej prezentować. Mój zakup pokażę w moim wątku, jak tylko zrobię fotki.

Pozdrawiam Krzysiek
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Henryku, pamiętasz naszą rozmowę nt. pereskii (str 19)? Tzn moje pytanie, czy dałoby się wydobyć od ciebie szczepkę ;)? Ponawiam pytanie 

Pozdrawiam, Aleksander
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Henryku dawno nic nie pokazywałeś ze swojego " zaczarowanego ogródka" 

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s