Moje ukwiecone parapety

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety

Post »

Leszku. Lucynko ;:196

Moniko, :wit na neofinetię natrafiłam, przy okazji szukania kwiatków, które można zamontować na podkładce i te małe białe kwiatuszki bardzo mi się wtedy spodobały. Dlaczego podkładka? ponieważ wyczytałam, że to roślinka strasznie wrażliwa i często zagniwa, a dzięki temu że zamontowana byłaby na podkładce to szybciej mogłaby przesychać. Zresztą Asia mi mówiła ze tam u nich można było kupić też taką bardziej rozrośniętą właśnie zamontowaną na podkładce. Sposób w którym Ty chcesz posadzić kwiatka też jest fajny, może jakby udało mi się trafić na jakąś fajną doniczkę, to kto wie.....
Co do wymiany to bardzo chętnie, pod warunkiem,że do tego czasu swojej nie zamęczę.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Obrazek

Cudo nic dodać nic ująć ;:180 ;:180
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ja chyba przestanę u Ciebie bywać.Bo jak tak się napatrze na te wszystkie ślicznotki to aż się boję,że wpadne w sidła stoczykomaniwe.Wiesz jak to jest.Patrzysz ,patrzysz,oglądasz i idąc do sklepu sam jakoś potem taki opatrzony kwiatek wpada do koszyka. :wink: .Na razie zwycięża u mnie silna wola.Tylko nie wiem jak długo :;230 ....
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu pięknie będzie kwitło Twoje nowe cudo ;:138 ta niewinna biel doskonale do niego pasuje ;:108 ;:138
Widzę, że Joane wiele z nas zaopatrzyła w wymarzone cudeńka :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gratuluję spełnienia marzenia :D
Ja wiem, jak to jest, gdy wreszcie się upoluje chciejstwo nr 1 z listy :D

Niech Ci zdrowo rośnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Vika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 mar 2011, o 18:02

Post »

Przejrzałam cały wątek i się pozbierać nie mogę...
Kwiaty szaleją, nic tylko pozazdrościć. Czym one są karmione ;)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Julitko dziękuje za pochwały mojego gastronomicznego storczyka

Iwonko ;:196 przestań się wreszcie opierać, oglądając Twoje wypielęgnowane kwiaty doniczkowe, jestem pewna, że ze storczykami też spokojnie dasz sobie radę no i mogłybyśmy się wymieniać roślinkami ;:108

Arletko ;:196 faktycznie biel wygląda pięknie, ale dzięki Monice/Zabka_Monis albo właśnie przez nią zachorowałam na inne odmiany tego gatunku, poszukałam trochę w necie i okazuje się że jest jej odmian bardzo dużo. Są białe, z fioletowymi ostrogami, zółtymi. Właśnie taka żółta mi się zamarzyła. ;:223 . No i sposób ich sadzenia, chyba jednak zrezygnuje z podkładki i posadzę je na sposób japoński, kupiłam dziś nawet doniczkę, w której będzie ślicznie wyglądała. Sposób takiego sadzenia podpowiedziała mi Monika.
Moniczko dzięki Ci za to ;:180

Justynko ;:196

Vika
witam u mnie i zapraszam częściej. Jak już wcześniej pisałam cały sukces uprawy w moim wykonaniu polega na częstym zapominaniu o nich, chyba dlatego dobrze rosną że nie zagłaskuję ich na śmierć :;230

A teraz zdjęcia moich nowości przepraszam za jakość zdjęć, ale robione na szybko, wciąż ten brak czasu. ;:14

Najpierw nowości z OG wszystkie trzy razem na podstawce, są to małe roślinki, niestety tylko na takie pozostało mi miejsce na parapetach :(

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I każda z osobna

Cattleya skinneri narodowy kwiat Kostaryki
Obrazek

Masdevallia barleana z dwoma nowymi przyrościkami
Obrazek

Laelia jongheana z nowym przyrostem
Obrazek

A tu masdevallia nieoznaczona od Asi/Joane która dotarła do mnie w paczuszce razem z neofinetią

Obrazek

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje nowości!!Bosssskie!!Trzymam kciuki za powodzenie uprawy. ;:108
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu, piękne zdrowe roślinki :D , ale one urosną ;:224 .
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Kasiu piękne nowe roślinki ;:138 ;:138 a storczyk gastronomiczny ;:180 i na dodatek ma tyle kwiatków ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiu, wreszcie Masz swoje pierwsze masdevallie :D Super ;:108 Zobaczysz, że nie jest tak trudno dbać o masdevallie.
Ja wreszcie nawiązałam z niemi "nić współpracy". Po zabójstwie na masd. davisii, zmieniłam "taktykę" i chyba się udało ;)

Laelia i katlejak też śliczne. Niech zdrowo rosną, może kiedyś ujrzymy ich kwiaty, oby ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

kasia74 pisze:dzięki Monice/Zabka_Monis albo właśnie przez nią zachorowałam na inne odmiany tego gatunku, poszukałam trochę w necie i okazuje się że jest jej odmian bardzo dużo. Są białe, z fioletowymi ostrogami, zółtymi. Właśnie taka żółta mi się zamarzyła. ;:223 . No i sposób ich sadzenia, chyba jednak zrezygnuje z podkładki i posadzę je na sposób japoński, kupiłam dziś nawet doniczkę, w której będzie ślicznie wyglądała. Sposób takiego sadzenia podpowiedziała mi Monika.
Moniczko dzięki Ci za to ;:180
Hi hi jak miło , że Cię zaraziłam innymi odmianami ;:112 Ja jeszcze nie widziałam żadnej z żółtą ostrogą. Proszę pokaż mi ją :oops: Mnie się marzy ta z fioletową ostrogą o czym już wiesz... i jeśli dostanę ją, to wymiankę mamy jak w banku ;:1
Sposób posadzenia w stylu japońskim jest moim zdaniem bardzo dobry, bo wszelkie korzenie powietrzne jakie Neofinetia wytworzy należy namoczyć i chować do podłoża. Na podkładce miałabyś z tym chyba problem. A w stylu japońskim można dołożyć kilka nitek sphagnum i problem z głowy ;:108
Wiesz naczytałam się dużo o tej roślinie. Powinna być uprawiana jak Cattleje. No i przechodzi okres spoczynku po kwitnieniu ;:108 Może nie należy do najłatwiejszych moim zdaniem, ale efekt jest wart wszelkich starań ;:108
Kasiu nowości dotarły do Ciebie w cudownym stanie ;:138 Mamy taką samą Masdevalię barleana , więc będziemy wymieniać się spostrzeżeniami razem z Justynką/Justus27 ;:136
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Kasiu wspaniałe nowości ;:3
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Cudne nowości niech rosną zdrowo noi czekam na kwiatuszki :wink:
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu :wit ,ja też żałuję że internet nie stwarza możliwości przesłania zapachu kwiatów bo uwielbiam wszystkie rośliny które pachną, nie tylko storczyki.
To Twoje marzenie Neofinetia Falcata pieknie rozrośnięte ;:224 , podejrzałem już jak będzie kwitło .Ładne białe kwiatki a najważniejsze że pachnie. Teraz życzę Tobie aby jak najszybciej rozkwitło.
Sporo nowości zawitało u Ciebie , niech te wszystkie roślinki chowają się najlepiej jak tylko mogą by cieszyły Cię przyszłymi kwitnięciami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”