Kiedy rozkładamy kompost pod drzewami i krzewami i innymi roślinami?
Kiedy rozkładamy kompost pod drzewami i krzewami i innymi roślinami?
Witam Wszystkich
Chciałam zapytać kiedy można rozłożyć kompost pod drzewami i krzewami ? Czy można to zrobić pod koniec lata czy na wiosnę ?
Chciałam zapytać kiedy można rozłożyć kompost pod drzewami i krzewami ? Czy można to zrobić pod koniec lata czy na wiosnę ?
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kompost stosuje się jesienią lub wiosną w ilości 20 do 40 kg na 10 m2. Po rozsianiu należy go niezwłocznie wymieszać z ziemią norkrosem lub grabiami. Komposty zawierające znaczne ilości chlorków (np. produkowane z odpadów miejskich) należy stosować jesienią. Przez zimę szkodliwe dla roślin chlorki zostaną wypłukane w głąb ziemi.
Mietek.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy można rozłożyć kompost pod drzewami i krzewami ?
Wiosną, i nie należy przesadzić z kompostem, lepiej wymieszać z ziemią żeby nie "spalić" rosliny nagłą dawką kompostu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem by kompost,spowodował jakąkolwiek stratę w roślinach , nawet jeżeli był on w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni rośliny.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Mnie kompost - owszem wrzucałam na kompost także odchody zwierzęce - popalił drzewko
(( na 99 % wydaje mi się że to jego wina, bo nic innego nie dawałam
to chyba zależy co na tym kompoście się znajduje ?

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Kompost musi być przerobiony, żeby go można było używać, jeśli rozłożysz nad rośliną świeże odchody z jakiegokolwiek zwierzęcia, to rzeczywiście więcej zaszkodzisz, niż pomożesz, ale nie nazywaj tego kompostem...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
A czy kompost mogę stosować przy korzeniach młodych drzewek iglastych i liściastych (mieszając z ziemią)?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Przerobiony kompost NIE może zaszkodzić, to po prostu ziemia tylko o wiele lepszej jakości.
Ja raczej nastawiam się na podsypywanie kompostu wiosną.
Dlaczego?
Tak na logikę - podsypuję gdzieś kompościk i dobrości w nim zawarte zaczynają się rozprzestrzeniać do otoczenia wraz z deszczami, wilgocią itp i wkrótce przejdą w okolice roślinki.
Jeśli podrzucę kompost jesienią, to zaraz potem jest zima i sezon spokoju w roślinkach, kiedy to:
po pierwsze - rośliny zapadają w "sen zimowy" i nie wykorzystają żadnych dobrości kompostowych, a one niestety się wypłukują i znikają
po drugie - zasilenie roślinek kompostem może je pobudzić do chętniejszego rośnięcia, a przed zimą - jak wiemy - nie jest to wskazane za bardzo.
No i dlatego raczej będę rozsypywać kompost wiosną.
Ale oczywiście:
- iglaki (i inne zimozielone) na przykład mogą również zimą wykorzystywać dobra kompościane
- jeśli sadzę jakieś nowe rośliny jesienią - to oczywiście nie żałuję im dóbr i jak najbardziej kompostu podsypuję
- kopczyki "okrywowe" dla na przykład róż robię z kompostu, bo tak łatwiej (nie muszę szukać innej ziemi do okrycia, a i nawożenie wiosenne mam wtedy z głowy)
- no i moje okolice to zachodniopomorskie = zima mokra, bez śniegu, średnio mroźna i "ciapata" - stąd wrażenie "wypłukiwania" się dobrych składników z gleby. W bardziej mroźnych rejonach pewnie takie wypłukiwanie zimowe nie następuje
To takie moje zdroworozsądkowe rozważania. Wcale niekoniecznie zgodne z nauką i faktycznym zachowaniem roślinek. Tak naprawdę kompost, taki dobry, to pierwszy raz miałam zeszłej jesieni. Miło się w nim pracuje...
Dlaczego?
Tak na logikę - podsypuję gdzieś kompościk i dobrości w nim zawarte zaczynają się rozprzestrzeniać do otoczenia wraz z deszczami, wilgocią itp i wkrótce przejdą w okolice roślinki.
Jeśli podrzucę kompost jesienią, to zaraz potem jest zima i sezon spokoju w roślinkach, kiedy to:
po pierwsze - rośliny zapadają w "sen zimowy" i nie wykorzystają żadnych dobrości kompostowych, a one niestety się wypłukują i znikają
po drugie - zasilenie roślinek kompostem może je pobudzić do chętniejszego rośnięcia, a przed zimą - jak wiemy - nie jest to wskazane za bardzo.
No i dlatego raczej będę rozsypywać kompost wiosną.
Ale oczywiście:
- iglaki (i inne zimozielone) na przykład mogą również zimą wykorzystywać dobra kompościane
- jeśli sadzę jakieś nowe rośliny jesienią - to oczywiście nie żałuję im dóbr i jak najbardziej kompostu podsypuję
- kopczyki "okrywowe" dla na przykład róż robię z kompostu, bo tak łatwiej (nie muszę szukać innej ziemi do okrycia, a i nawożenie wiosenne mam wtedy z głowy)
- no i moje okolice to zachodniopomorskie = zima mokra, bez śniegu, średnio mroźna i "ciapata" - stąd wrażenie "wypłukiwania" się dobrych składników z gleby. W bardziej mroźnych rejonach pewnie takie wypłukiwanie zimowe nie następuje
To takie moje zdroworozsądkowe rozważania. Wcale niekoniecznie zgodne z nauką i faktycznym zachowaniem roślinek. Tak naprawdę kompost, taki dobry, to pierwszy raz miałam zeszłej jesieni. Miło się w nim pracuje...
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06

Ja jednak jestem zdania, że kompost jeszcze żadnej roślinie nie zaszkodził, czy to jesienią czy wiosną

Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Jeżeli kompost nie jest "w pełni" dojrzały, czyli widoczne są w nim resztki roślinne, to lepiej jest rozłożyć go teraz, na jesieni. Rozłożyć i lekko zmieszać z ziemią. Podczas zimy warunki pogodowe (mrozy) przyspieszą jego rozkład i w efekcie na wiosnę otrzymamy gotowy substrat dla roślin.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
wysypać kompost na zimę czy na wiosnę?
Jeszcze w zeszłym tygodniu zbierałem pomidory koktajlowe z krzaków ... 
Jutro zamierzam przekopać ogródek i wysypać na wierzchu zawartością z dwuletnich kompostowników.
Na wiosnę tylko zagrabię i gotowe
Czy to dobry pomysł czy poczekać do wiosny?

Jutro zamierzam przekopać ogródek i wysypać na wierzchu zawartością z dwuletnich kompostowników.
Na wiosnę tylko zagrabię i gotowe

Czy to dobry pomysł czy poczekać do wiosny?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Re: wysypać kompost na zimę czy na wiosnę?
Ja zwykle kompost rozsypywałem przed przekopaniem. Potem od razu się zmieszał z ziemią 

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Re: wysypać kompost na zimę czy na wiosnę?
Ja kompostowniki wybieram wiosną, kompost wtedy rozkładam i płytko przekopuję, później zagrabiam i od razu sieję.